Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Компания незаконно търгува с личните изображения на цялото Обединено Кралство

Новото нормално в личните данни

Не е чудно, че поредната компания е глобена за злоупотреба с лични данни. Новото е, че тези нарушители спряха да го правят тайно, а настояват и претендират проследяването ни и раздаването на информация как изглеждаме, къде сме и с кого сме да стане нещо нормално! Малко като в идеала на депутатката Ита Оукен – „нямам личен живот и никога не съм се чувствала по-добре“.

Е, ние, обикновените хора, обаче не сме с такива мащабни и нереални идеали и имаме усещането за топлота и интимност, както и здравословното осъзнаване, че светът е пълен с достатъчно извратени и недобронамерени хора, политици, организации, за да им дадем ключа от битието си просто така.

Службата на комисаря по информацията (ICO) казва, че британската компания Clearview AI нарушава законите за защита на данните в Обединеното кралство. Компанията за разпознаване на лица е глобена повече от 7,5 милиона паунда и следва да изтрие данните на жителите на Обединеното кралство.

Кога и как тази компания се сдоби с данни от такъв ранг? Clearview AI взима публикувани снимки от Facebook, Instagram и други източници, обикновено без знанието на платформата или каквото и да е разрешение. ICO казва, че в световен мащаб компанията е съхранявала повече от 20 милиарда портретни изображения.

Clearview AI вече не прави бизнес във Великобритания, но предишните ѝ клиенти включват Лондонската полиция, Министерството на отбраната и Националната криминална агенция на Великобритания. 

Така че цялата ѝ база данни от милиарди изображения неизбежно включва жителите на Обединеното кралство, и все още е достъпна за организациите и фирмите, с които работи в други държави.

Джон Едуардс, комисар по информацията в Обединеното кралство, заяви: „Компанията не само дава възможност за идентифициране на тези хора, но ефективно следи поведението им и го предлага като търговска услуга. Това е неприемливо.

Мишката погва котката

Не знам дали сте гледали такива клипове в мрежите – откакто котките станаха безобидни животинки, хранени по милост, оттогава плъховете и мишките им скачат в лицата и им издърпват паничките за храна. Както „Богари Медия“ вече написа, явно новият „тренд“ в обществения живот е виновният вместо да се срамува, да напада агресивно с лъжи този, който е предявил законните си претенции. 

Веднъж разгледахме наглостта на шефа на „Пфайзер“ след официалните разкрития за тежки странични ефекти на ваксините им, публикувани от самия „Пфайзер“ – да напише книга, в която хвали героизма на екипа и да настоява за n-та бустерна доза за оцелелите от предишните им напъни хора.

Така се случва и с крадците на нашите лични данни! Главният изпълнителен директор на Clearview AI Hoan Ton-That заявява: „Дълбоко съм разочарован, че комисарят по информацията в Обединеното кралство изтълкува погрешно технологията и намеренията ми. /…/ Събираме само публични данни, достъпни в интернет и спазваме всички стандарти за поверителност и право. /…/ Обезсърчавам се от погрешното тълкуване на технологията на Clearview AI към обществото.

Когато Италия глоби фирмата в размер на 20 милиона евро по-рано тази година, Clearview AI отвърна на удара, като заяви, че не действа по никакъв начин, който попада под юрисдикцията на закона на ЕС за защита на личните данни ОРЗД (GDPR). Очаква се компанията да спори по същия начин във Великобритания.

Откъде кураж за тази наглост?

Падането на „желязната завеса“, където гражданите на Източна Европа бяха следени, пропускани с открит лист, имаха ЕГН и централна база данни, отвори взора ни към един свят на „свободно движение на хора и капитали“. 

Само че вместо това да продължи дълго и плодотворно, силите, които опитват да командват света напоследък, се изявяват най-малкото като тайни почитатели на тоталитаризма, защото използват всевъзможни средства, включително и пландемии, за да ограничат свободната воля на своите граждани, като ги вкарат в безумно държавно планиране (унищожаването на ферми) и в безумно проследяване, на което ДС може само да диша прахта. 

Да преговорим казусите, за които е писала „Богари Медия“.

  1. Гугъл Аналитикс „изпуска“ нашите данни към САЩ, където законодателно те не са защитени.
  2. Централизират медицинските данни във Франция въпреки възможността за глобалното им „хакване“ и открадване.
  3. Приложение за социален кредит в Италия следи жизнените дейности на своите граждани.
  4. Австралийското правителство си намери законен начин постоянно да следи населението.
  5. Канада се прикри зад пандемията, за да започне следене на гражданите си и да накаже протестиращите, като им спре доходите.
  6. Украйна е от първите държави, които си въведоха дигитална система за всичко
  7. Обединеното кралство насърчава да споделяме лични данни и да бъдем награждавани от Системата.
  8. ЕС върви към обща дигитализация, а СЗО харесва това.
  9. Чатовете из социалните мрежи в ЕС вече подлежат на чекване и надзор.
  10. WhatsApp споделя данни с Фейсбук, което прави нашите разговори незащитени.

На този фон права ли е британската компания да се мръщи, че я глобяват? Ами, честно казано, човек дори може да се зачуди дали просто не са пропуснали да си платят рекета към някого, та да действат необезпокоявани! Дотолкова дейността им се вписва в законодателствата и тенденциите в постдемократичния свят.

Последно качени

Свързани постове