Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Дигиталната идентичност: доколко лични ще са личните ви данни

През януари 2022 г. Министерството на здравеопазването на Великобритания ще пусне ново мобилно приложение, което да помогне на хората да променят диетата и физическата си активност. Потребителите ще могат да носят смарт-гривни, които ще генерират персонализирани препоръки за здравето, като например увеличаване на броя на стъпките, яденето на повече плодове и зеленчуци и намаляване на размера на порциите. Предвижда се потребителите да събират точки за поведение, считано за здравословно, което ще отключи „награди“ за тях, давани от правителството. Тези награди могат да включват „пропуски за фитнес, ваучери за дрехи или храна, отстъпки за магазини и билети за кино или тематичен парк“.

„Този ​​пилотен проект е отлична възможност да откриете как най-добре да вдъхновите хората да правят малки промени в ежедневния си живот, които ще имат трайно положително въздействие върху тяхното здраве.“

Наистина ли всичко е от грижа за хората?

Въпреки че аргументите на правителството звучат чудесно и с истинска загриженост за хората, всъщност те повдигат и немалко въпроси. Този пилотен проект влиза в руслото, определено от инициативи като Голямото нулиране, Четвъртата индустриална революция и др. относно дигитализирането на целия личен живот и достъп и контрол на тези данни от правителството и други институции. Самата идея за лични данни се разширява до всеобхватност на всеки аспект от личния живот, а не само до определени моменти, както беше досега – име, дата на раждане, социален номер и т.н.

През юни английското правителство заяви, че планира да наложи забрана в Обединеното кралство на телевизионни реклами за храна с високо съдържание на захар, сол и мазнини, излъчвани преди 21:00 часа. Засегнатите продукти включват шоколад, бургери, безалкохолни напитки, торти, сладкиши, сладолед, бисквити, подсладени сокове, чипс и пици. Реклами за „по-нездравословни“ ястия навън също няма да се показват извън този часови интервал.

Отново инициатива, която излъчва загриженост. Но истинският въпрос е защо държавата ограничава само рекламата на вредни храни, а не самото им производство и предлагане?

Ако правителството може да ви възнагради за това, че правите, каквото то иска, то със сигурност може да ви накаже, ако откажете да го направите, особено ако се въведе цифрова валута.

Колко време ще мине, преди работодателите да започнат да изискват служителите да използват новото приложение и да поискат да видят тяхната диета и история на упражненията, преди да предложат на някого работа? Кръчмите и ресторантите най-вероятно ще трябва да проверят ваксинационния статус на всички преди влизане. Ще трябва ли хората да променят диетата и историята си на упражнения, преди да могат да им продадат бургер?

Какво ще кажете за лечението чрез националната здравна система? Ще се очаква ли от медиците да използват приложението за нормиране на здравеопазването, като лекуват само онези, които са се представили добре в приложението, като се хранят здравословно и спортуват?

Първи стъпки към системата на социалните кредити

Основателно, много хора смятат въвеждането на подобни приложения за първи стъпки към система, подобна на китайската система за социални кредити. Това е широка регулаторна рамка, предназначена да докладва за „надеждността“ на физически лица, корпорации и правителствени организации в цял Китай.

Точната методология не е публична – но примерите за нарушения включват неправилно шофиране, пушене в зони за непушачи, закупуване на твърде много видеоигри и публикуване и разпространение на фалшиви новини онлайн, включително по-специално свързани с терористични атаки или сигурност на летището. Други потенциални наказуеми престъпления включват твърде дълго време за игра на видеоигри, пилеене на пари за несериозни покупки и публикуване в социалните мрежи.

Китай вече започна да наказва хората, като ограничава пътуването им, включително им забранява полети. Властите са забранили на хората да купуват полети 17,5 милиона пъти до края на 2018 г., според Националния информационен център за обществени кредити. На мнозина им е забранено да получават билети за влак за бизнес класа, на някои се забранява достъпът до най-добрите хотели. Списъкът с наказания е безкраен и включва също препятстване на децата да посещават най-добрите училища.

Разбира се, предложеното пилотно приложение във Великобритания далеч не изглежда така в момента, но възникват въпроси колко време ще мине, преди работодателите да започнат да изискват служителите да използват новото приложение и да поискат да видят тяхната диета и история на упражненията, преди да предложат на някого работа? Вече видяхме това да се случва и в западни държави по време на ковид кризата, като в случая повод за дискриминация е ваксинационният статус. Недопускането на хора до работно място, институция, ресторант, хотел и т.н., базирано на ваксинационен статус, всъщност даже вече е норма, а не изключение. 

В някои държави вече се говори за недопускане на неваксинирани лица за лечение в болниците, или изискване от тях на по-високо заплащане на грижите. Но същото е възможно да се случи и с пилотното приложение за здравословен живот. В един момент националното здравеопазване може да реши да лекува само онези, които са се представили добре в приложението, като се хранят здравословно и спортуват.

Дигиталната идентичност и цифрова валута

Опасността от това държавата да има пълен достъп и контрол до всякакви данни от ежедневния ви живот се усилва от това, че се планира да се въведе система за цифрова идентичност и цифрова валута. Във Великобритания плановете за това напредват от месеци, като се обсъжда дали да наложат ограничения за това как може да се изразходва тази цифрова валута. 

Концепцията за дигитална идентичност е лансирана като проекто-идея по време на среща на високо равнище на ООН през 2016 година, на която се учредява т.нар. ID2020, което по своята същност представлява публично-частен алианс (партньорство), по инициатива на Microsoft и Accenture, който насърчава целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.

Следващите години към тази платформа се присъединяват и много други големи компании, а на официалната среща (summit) през 2020 година започва поредица от онлайн семинари, на които идеята е да бъде конкретизирана визията на ID2020 за „добра цифрова идентификация за всички“. Втората част от срещата се е провела с фокус „Цифрови имунизационни сертификати: Проектиране за нова ера в глобалното здраве“. 

Междувременно Банката на Англия и Министерството на финансите създадоха работна група за цифрова валута, която да координира проучването на потенциална цифрова валута на Обединеното кралство. Според неведнъж изказаните планове на политици и инвеститори, се предвижда тази система в крайна сметка да замени парите в брой и да позволи на правителството да знае какво харчите, кога харчите, къде и за какво харчите. В световен мащаб има координирани усилия за въвеждане на цифрова идентичност и система за социални кредити и изглежда, че и двете ще бъдат приложени в Обединеното кралство през 2022 г.

Както е модерно да се казва, тук бих коментирал с пословичното “всеки сам си преценя”.

Синдромът на бавно сварената жаба

Може да ви бъде простено, че вярвате, че правителството търси най-добрите интереси на нацията, като въведе приложение, което ви награждава за поведение, което се счита за здравословно, ако също не сте наясно, че те планират да въведат система за цифрова идентичност и цифрова валута, за които обсъждат дали да наложат ограничения за това как може да се изразходва. Но проблемът е, че плановете и за трите неща напредват с много бързи темпове само за месеци. Правителството на Обединеното кралство  планира да повиши правния статут на цифровите самоличности, за да ги направи толкова широко признати, колкото шофьорските книжки и банковите извлечения, и те най-вероятно ще дойдат под формата на приложение за мобилен телефон. Отново се говори за това тези данни да се обединят в т.нар. в момента ваксинационен паспорт или сертификат за ваксина, към който по-късно да се добавят и планираните лични въглеродни квоти и др.

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!
Тъмбнейл Подкаст Град на Високо

Подкаст: Град на Високо

Виж повече

Последно качени