Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

The Great Reset: защо то касае всеки един от нас?

Инициативата за Голямото нулиране (The Great Reset) стартира по време на виртуална среща през юни 2020 г., когато принцът на Уелс и основателят и изпълнителен председател на Световния икономически форум (СИФ) Клаус Шваб (Klaus Schwab) обявяват Голямото нулиране както като тема на годишната среща през 2021 г., така и като „призив за изграждане на по-екологичен, по-интелигентен и по-справедлив свят, докато търсим изход от пандемията COVID-19“. В тази среща участва и се изказва и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. 

Ключови послания на срещата

От самото начало се акцентира върху усещането за обреченост и неотложност. Ключовото послание е, че „световната здравна криза оголи неустойчивостта на старата ни система“. Човечеството има само една планета и „изменението на климата може да бъде следващото глобално бедствие с още по-драматични последици“ (Клаус Шваб). 

По този начин „Голямото нулиране е добре дошло признание, че тази човешка трагедия трябва да бъде сигнал за събуждане. Трябва да изградим по-равни, приобщаващи и устойчиви икономики и общества, които са по-устойчиви срещу пандемии, изменението на климата и много други глобални промени, пред които сме изправени” (Антонио Гутереш). Следователно пандемията от COVID-19 е „златна възможност“ по отношение на „уникален, но тесен прозорец“, който да постави хората и планетата над печалбата. 

„Ако има един важен урок, който да научим от тази криза, това е, че трябва да поставим природата в сърцето на начина, по който работим. Просто не можем да губим повече време” (принцът на Уелс). “Пандемията не само разкри нефункционалността на съществуващите институционални настройки, но и „ускори нашия преход към епохата на Четвъртата индустриална революция“ (Клаус Шваб), т.е. изкуствен интелект, нанотехнологии, биотехнологии, квантови компютри и други ключови технологии. Постепенните мерки и специалните промени няма да са достатъчни.. “Трябва да изградим изцяло нови основи за нашите икономически и социални системи” (Шваб).

По отношение на близкото бъдеще и управлението на кризата с коронавируса, се правят редовни препратки между инициативата Великото нулиране, Платформата за действие COVID на Световния икономически форум и други формати, където „Световният икономически форум мобилизира всички заинтересовани страни за защита на живота и поминъка“. Тези заинтересовани страни включват Бил Гейтс, който в разговор на TED конференцията 2015 във Ванкувър прави набор от препоръки, включително за по-кратки срокове за одобрение на ваксини и терапевтични средства, създаване на „резервен медицински корпус“, партньорство на медицински и военни експерти, симулационни игри за оценка на готовността и „много напреднали изследвания и разработки в областите на ваксините и диагностиката“. 

Същите идеи се споменават на срещата на Световния икономически форум, заедно с основната концепция за “недокосване” на южнокорейския „Digital New Deal“ – нарастващата роботизация на услугите, в контекста на която безконтактното обслужване на клиентите се популяризира като нов стандарт в здравеопазването, хотелиерството или търговията на дребно. По същия начин, по отношение на здравните заведения, СИФ насърчава използването на смарт гривни, които показват кой е бил близо до кого, къде и колко време. Задължителните смарт гривни или ключодържатели за заразени и за всички граждани, които не могат да инсталират приложения за проследяване на своите смартфони, бяха обсъдени, тествани или внедрени в много страни по света, включително САЩ, Германия, Франция.

През август 2020 СИФ обяви създаването на мобилно приложение CovidPass, основано на „блокчейн технология за съхраняване на криптирани данни от индивидуални кръвни тестове, което позволява на потребителите да докажат, че са се тествали отрицателно за COVID-19“, като това е комбинирано със задължителни въглеродни лимити за всяко пътуване със самолет. 

Заплахите от Новия световен ред

От друга страна, Световният икономически форум от време на време кани оратори, които са открито скептични или предупреждават за това, което възприемат като технологични заплахи или технократични ексцесии. Един особено забележим пример за скептичен глас е Ювал Харари. В своята реч на Годишната среща на Световния икономически форум 2020 на тема „Как да оцелеем в 21-ви век“, Харари добавя „технологични смущения“ към своя списък с „вече познати заплахи“ и екзистенциални предизвикателства за човечеството, а именно ядрена война и екологичен колапс. Под технологични смущения Харари разбира социалното въздействие на тъмната страна на това, което СИФ нарича четвъртата индустриална революция. Според него най-заплашителните социални последици от нея ще бъдат:

  • Създаването на клас от безполезни хора, чиито работни места са станали излишни заради автоматизация;
  • Появата на безпрецедентни форми на неравенство чрез двата полюса на изключително богати „високотехнологични центрове“ и „експлоатирани колонии“;
  • Възход на дигиталните диктатури, които ще наблюдават всички през цялото време. 

Потенциалните употреби и злоупотреби с технологичните двигатели на четвъртата индустриална революция за здравни цели е повтаряща се тема в работата на Харари. В своя бестселър от 2015 г. „Homo Deus“ той посочва примери за видни „светила от Силициевата долина“, чиято обща мечта и декларирана мисия е „да разрешат смъртта“. 

Той заключава, че безсмъртието е новият проект на 21-ви век, като подобряването на здравето и удължаването на живота остават постоянно променящи се междинни цели. На няколко пъти Харари илюстрира как тази мисия се преследва чрез непрестанни опити за непрекъснато нарастваща интеграция на технологични системи и човешки организми, при което първите обикновено наблюдават и контролират последните, отколкото обратното. Ако бъде успешна, тази мисия ще превърне хората от индивиди в традиционния смисъл на думата във възли на глобална интелигентна мрежа, т.нар. Интернет на телата. 

„В крайна сметка може да стигнем до момент, в който ще бъде невъзможно да се изключим от тази всезнаеща мрежа дори за момент. Прекъсването на връзката ще означава смърт. Ако медицинските надежди се осъществят, бъдещите хора ще вградят в телата си множество биометрични устройства, бионични органи и нанороботи, които ще следят здравето ни и ще ни защитават от инфекции, болести и увреждания. 

Тези устройства ще трябва да бъдат онлайн 24 часа, както за да бъдат актуализирани с последните медицински новини, така и за да се предпазят от новите напасти в киберпространството. Точно както домашният ми компютър е постоянно атакуван от вируси, червеи и троянски коне, така ще бъдат и моят пейсмейкър, слуховият ми апарат и моята нанотехнологична имунна система. Ако не актуализирам редовно антивирусната програма на тялото си, един ден ще се събудя и ще открия, че милионите нанороботи, минаващи през вените ми, сега се контролират от севернокорейски хакер.” 

Макар и по-скептична от тази на СИФ, бъдещата визия на Харари също идва със силни предположения за преход към технологично подобрени форми на поведенчески контрол под чадъра на опазването и възстановяването на здравето. 

От вирусна пандемия към климатична пандемия

В речта си на срещата “Великото нулиране” принц Чарлз, един от организаторите й, заявява: „Паралелите между човешкото и планетарното състояние в коронавируса са съвсем ясни. Ако погледнем на планетата като на пациент, можем да видим, че нашите дейности увреждат имунната й система и тя се бори да диша и да процъфтява поради напрежението, което сме поставили на жизненоважните й органи. За да я лекуваме, трябва да възстановим баланса и да върнем природата в центъра на кръга.” 

Основното послание очевидно е, че природата заслужава главна буква, че е болна и че трябва да направим всичко необходимо, за да възстановим нейното здраве. В своята панелна реч пред диалога на СИФ на тема „Изграждане на бъдеща устойчивост на глобални рискове“ от ноември 2020 г., президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен казва: „знаем, например, че има връзка между нарастването на инфекциозните заболявания от една страна и повишаването на температурите и главно загубата на природата, загубата на биоразнообразие“. Други политици смятат пандемията за “генерална репетиция” за следващата криза, имайки предвид климатичните промени.

Новата идеология – бъдещата религия 

Идеята, че здравето в най-широкия му смисъл, включващо планетарното здраве, трябва да има предимство пред икономическите и други съображения, е тенденция от доста време и не е новост за учените с опит в широк обхват от дисциплини, вариращи от “науки за Земята”, през науки за живота до социални науки. Например, известното изобразяване на капитализма като пирамида представя общество, разслоено от икономическия капитал, докато в наукократичното общество новата идеология в облика на науката ще доминира обществото по начини, които наподобяват ролята на религията.

Всъщност подходът “здравето идва първо” не може лесно да се съгласува с идеята за капитализъм от гледна точка на общество, в което преобладават икономическите съображения, затова се предвижда създаването на нов световен ред.

Новото кастово общество

Има богата литература за връзките между социалния статус и правилата или ритуалите за хигиена (както и съответните рангове и степени на недосегаемост или нечистота) в държави с кастова система. Докато съвременните наблюдатели от т.нар. развит свят са склонни да се възмущават и критикуват дискриминацията на „недосегаемите“ в Индия, кризата с коронавируса през 2020 г. показа, че създаването на каста на “недосегаемите” може да продължи да функционира дори в „напредналите” общества на 21 век. 

На 8 юли 2020 г., например, New York Times нарече Швеция „държава-пария“ (демек изгонена) заради нейния „слаб подход към борбата с коронавируса“. И не е нужна много фантазия, за да си представим, че настоящето разделение на света на хора, които са поддръжници или противници на ваксинацията и на зеления сертификат, може да има широкообхватни социални последици далеч във времето след пандемията. В този смисъл идеята за стратифицирана система за социални кредити от китайски тип вече не изглежда толкова чужда, щом заменим термина социален с термина здравен и припомним, че подходът на СИФ към здравето е достатъчно широк, за да включва неговите институционални и екологични измерения.

Вече виждаме как достъпът до най-различни институции и услуги е поставен в зависимост от здравословното състояние. Участието в лични срещи за бизнес, политика и научни изследвания на най-високо ниво може да стане невъзможно за хора без редовно актуализирано портфолио за ваксинации (или за хора с твърде голям екологичен отпечатък). През 2020 г. се появиха и нови здравни нарушения и престъпления, вариращи от глоби за отказващи маски до обвинения за заплаха за убийство на хора, които нарушават правилата за карантина и по този начин заразяват други с вирус, чиято вирулентност е сравнима или по-ниска от тази на грипния вирус. 

Йерархиите на ценностите са преработени и повечето от тези нови „баланси“ третират ценности или права като свободата на бизнеса, словото или събранията като второстепенни спрямо новия принцип на здравето или приоритета на спасяването на животи от коронавируса

Някои експерти по социални науки смятат реставраторския дневен ред на Голямото нулиране за обратен инженеринг на средновековно общество под егидата на здравеопазването. В този реставраторски сценарий на “неосредновековно”  световно здравно общество се очаква появата на нови социални слоеве, съответстващи на различни нива на чистота, инфекция или замърсяване.

Как ни касае всичко това?

През изминалите близо две години от началото на обявената пандемия настъпиха такива промени във всяка сфера на човешкия живот, каквито изглеждаха немислими само преди няколко години. Много от споменатите идеи и планове на идеолозите на Новия световен ред, Четвъртата индустриална революция, Голямото нулиране и прочие подобни движения, вече са факт. Откакто т.нар. зелени сертификати бяха въведени в много страни, доста политици вече заявяват открито, че насоката на развитие няма да е премахване на сертификатите, а напротив – допълването им с други функции – например добавяне към тях на приложение за лични въглеродни квоти, проследяване не само на движението и контактите на даден индивид, но дори това какво пазарува и яде. 

Някои, като например премиерът на Нова Зеландия, директно признават, че разделят народа си на две касти – ваксинирани и неваксинирани, като с това показват на практика, че предвижданията на учените в областта на социалните науки са верни и не са просто някакви конспиративни теории. Държави като Германия и Австралия започнаха да се подготвят да заложат използваните по време на ковид пандемията рестриктивни мерки, за да може да ги ползват по-лесно при “бъдещи пандемии”. Една от първите стъпки на новоизбрания кмет на Калгари е да обяви “извънредно климатично положение.” Вече започна и голямата конференция на ООН за климатичните промени, където се очаква поредното налагане на идеи за намаляване на потреблението, въвеждане на екологични квоти и други рестрикции, които да са не само на индустриално, но и на лично ниво.

Човечеството трябва да осъзнае накъде вървят лидерите му, защото този път посоката е към глобално управление, от което никой няма да остане незасегнат, както се видя вече покрай корона кризата. Отдавнашните домогвания за “наднационално” управление, при което местните правителства марионетно ще изпълняват спуснатото им отгоре, вече са факт. А какво всъщност ни готвят? То е най-добре синтезирано в думите на Клаус Шваб, самия идеолог на Голямото нулиране: 

„Много от нас се замислят кога нещата ще се върнат към нормалното. Краткият отговор е: никога. Светът, какъвто го познавахме в първите месеци на 2020 г., вече го няма“.

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени

Свързани постове