Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Дигитална Украйна и „новото нормално“

Едно от нещата, от които ни побиват тръпки, със сигурност са антиутопичните книги и филми, които оставят усещане за безнадеждност. Бихме си казали, че за щастие това е само художествена измислица, но се оказва, че в световен план все повече се доближаваме до такава система и всеки може да го види, ако не затваря очите си за истината. 

Целенасочено такива твърдения са отхвърляни като „конспирации“ – много удобно за идеолозите, които всъщност дори не крият плановете си. Както може би читателят се е досетил, става дума за Голямото нулиране, мечта на Клаус Шваб и компания, за очевидните дейности по осъществяването на което Богари медия държи читателите си в течение. 

Неотменна част от него е дигитализацията на живота на всеки човек. Рисковете са изключително много – вече писахме за опасностите около дигитализацията на идентичността, медицинските данни и задаващата се система за социален кредит, вече въведена в Китай. Чрез технологиите човек може да бъде проследяван, наблюдаван и оценяван. Не, това не е конспирация – всички тези приложения и системи са въвеждани на ниво официални държавни власти. Но докато в демократична Европа, Великобритания и Франция правят само плахи първи стъпки, украинското правителство вече се гордее с размаха на работата си.

Какво представлява приложението Дiя (Diia)

Дiя (Diia) е приложение, разработено под инициативата на президента на Украйна Володимир Зеленски още с встъпването му в длъжност през 2019 г. Името му е акроним за „Държавата и аз“ (всъщност звучащо доста заплашително предвид плановете в рамките на Голямото нулиране). То включва в едно различни официални документи като лична карта, паспорт, шофьорска книжка, ваксинационен паспорт, различни административни документи и регистрации (по информация 9 официални документа, които имат еднаква стойност с хартиените носители), осигуровки, а също може да бъде използвано като инструмент за социални помощи и възстановяване на разходи по здравеопазване и позволява достъп до 50 услуги. В момента над 14 милиона украинци използват въпросното приложение.

Защо приложението предизвиква безпокойство

Това е политика, която е вземана изключително сериозно от Зеленски и правителството на Украйна – може да бъде видяно не само от думите му, но и от факта, че на половин година се провежда т.нар. „среща на върха“ (Diia Summit), като третата беше на 8 февруари, а водещ на събитието беше екран, изобразяващ женско лице с роботизиран глас. Очевидно организаторите са се постарали събитието да е в единство с визията им за бъдещето на държавата. 

Разбира се, както други сходни проекти, и този е предлаган на обществото в лъскава опаковка. На последната среща Зеленски нарече създадената от него „дигитална Украйна“ сбъдната мечта, за която всички са му казвали, че е лудост. Държавата е хвалена като първата, в която дигиталният паспорт е равностоен на материалния. Обещанията са за елиминиране на корупцията, премахване на бюрокрацията и спестяване на средства от нея, улесняване на процедурите, намаляване на опашките и спестяване на време, различни преференции, развитие на Украйна като високотехнологичен хъб в Европа и привличане на IT компании и специалисти, увеличаване на БВП с 6% и др. 

Важно е обаче да не се подвеждаме по хубавите обещания, защото красивата форма, в която е поднесено всичко, цели притъпяването на трезвостта на разума. Всичко това са внушения, благодарение на които гражданите да приемат системата с отворени обятия. Защото на фона на тези практични удобства изпъкват и фрази, които имат очевидна връзка с дневния ред на Световния икономически форум, като Държавата в смартфон се превърна в „новото нормално“ в Украйна и целият свят ни гледа“. Ако това не е убедително, ще приведем и още няколко привличащи вниманието факти:

Целта е да бъдат обхванати всички етапи и сфери от човешкия живот

Планът за приложението е да покрие всеки момент от раждането до смъртта. Започва се от регистрацията на новороденото. Преминава се през училищното и университетското образование, здравеопазването, сключването на брак, регистрирането на фирма, пенсионирането – всички важни документи и информация ще бъдат съхранявани в база данни, която най-малкото може да бъде хакната по всяко време. Още повече – идеята е услугите да се случват с използването на биометрични данни, например подписването се провежда с мигване на окото. 

Също така в платформата ще бъдат предлагани съвети по различни въпроси за това как да се стартира бизнес. А не е ли по-разумно човек да може да използва алтернативи? Разбира се, включват се и „удобства“ от типа „безконтактно обслужване на клиенти“ при регистрация в хотел чрез сканиране на QR код и много други „услуги“, които позволяват проследяването и евентуалното оценяване на гражданите. 

Като друг проблем можем да изтъкнем и услугата, наподобяваща дигитален портфейл, в който правителството вече преведе по 1000 гривни на ваксинираните, а и финансова помощ на пострадалите във войната – очевидно е, че който не използва приложението, остава без такава – начин да бъде стимулирано включването на колкото се може повече граждани. 

Не на последно място стана ясно, че през приложението може да бъде гледана украинската телевизия, така че в ситуацията на война всеки да има достъп до нея. Ако към тази стъпка прибавим и факта, че Зеленски забрани опозиционни медии след встъпването си в длъжност, а възползвайки се от военното положение сега обяви сливането на всички национални телевизии в една, за да не бъде допускана „дезинформация“, става ясно, че в дигиталната Украйна се разчита на пропаганда. 

Никой да не остане извън „дигитална Украйна“

Самият план на Зеленски е никой да не остане вън от приложението и действително цяла Украйна да се включи в дигиталния живот. От една страна, в конкретните мерки по изпълнението се предвижда достъп до интернет дори в най-отдалечените места на държавата. От друга страна – целта е напълно да бъде премахната „офлайн“ администрацията, така че всички граждани ще бъдат принудени рано или късно да прибягнат към дигиталната среда. Работи се по включването и на възрастните хора – планирани са курсове по технологична грамотност или мерки като предоставяне на смартфон за всеки човек над 60-годишна възраст, който се е ваксинирал. Кампанията не остава без лозунги и по този въпрос. По думите на първата дама Олена Зеленска: „не бива да има никаква бариера между човека и технологията“. 

В момента включването все още е доброволно, но атаката срещу несъгласните личи още отсега. На въпросната среща министърът на цифровата трансформация Михайло Федоров се „пошегува“, че „офлайн“ услуги използват хората, които смятат, че „ваксината е чип“. По всичко личи, че можем да очакваме дискриминация, остракиране и настройване на обществото против скептичните. 

„Демокрация в най-чиста форма“ 

На откриването на „Срещата на върха Дия 2022“ Зеленски заяви, че дигитализацията на държавата е „демокрация в най-чиста форма“ и че в нея всички трябва и ще бъдат равни. Не можем да бъдем наивни и да оставяме употребата на думи като „демокрация“ да ни убеди, че това наистина ще бъде така. Не можем и да подминем очевидната асоциация с думите на Сталин, че „проверката е висша форма на доверие“.

На първо място, президентът имаше предвид и че платформата може да бъде използвана за подаване на петиции, гласуване и др. дейности, свързани с активната гражданска позиция. Но нима можем да очакваме, че гласът ни не може да бъде променен (хакнат)? С ярките примери във Венецуела, САЩ и други държави, с тяхното машинно гласуване, трудно можем да приемем електронното гласуване като най-сигурно. Всъщност неслучайно в Германия отдавна са се отказали дори и от машините.

Случайно ли гласът при избори е анонимен? Или това, че жалби могат да бъдат подавани анонимно? Очевидно е, че в дигитален свят, дори и само административен (до какъвто обаче той няма да бъде ограничен), анонимност няма да има. Да не отваряме и темата с „анонимни сигнали“ като инструмент за тормоз. 

Дори да оставим това настрана, не е демократично да бъде отнеман изборът на гражданите как да бъдат обслужвани. Не демокрация, а социализъм е гражданите да бъдат принудени да предоставят цялата си информация в база данни и да изграждат дигитална идентичност, за да могат да участват в живота на държавата. 

В „Дия“ опасностите личат на всяка крачка, а те ще поведат Украйна към система на социален кредит и дигитална диктатура.

Тъмбнейл Подкаст Град на Високо

Подкаст: Град на Високо

Виж повече

Последно качени