Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Европа и „мекият“ преход към социален кредитен рейтинг

Само два дни след изборната си победа президентът Макрон дава ход на проекта за създаване на дигитална Франция. „Служба за гарантиране на цифрова идентичност“ (SGIN), която ще позволи на французите да имат единен цифров портфейл в съответствие с посоката, зададена от Европейската комисия. Всички официални документи като лична карта, паспорт, шофьорска книжка, ваксинационен паспорт, здравен картон, различни административни документи и регистрации, осигуровки, социални помощи, възстановяване на разходи по здравеопазване ще бъдат събрани в така наречения дигитален портфейл, който може да бъде изтеглен като приложение за телефон. 

Дотук новината за някои може би изглежда само като облекчение от планини административна бумащина и тежка бюрокрация. Но не може да не си зададем въпроса, какви опасности крие тази централизация на данни за отделния гражданин? Това ли е краят на личната информация, която ще престане да бъде толкова лична? Какво биха направили управляващите, ако знаят твърде много за всеки отделен човек?

Дигиталната идентичност и цифровата валута

„Дигитално десетилетие“ е наречена една от шестте приоритетни задачи на ЕК за периода 2020-2030 г., записано в програмата на ЕК, която трябва да създаде цифров фундамент на обществото, като обедини персоналната документация.

Еврокомисията казва, че се нуждае от нова система за идентификация, защото иска жителите на ЕС да запазят контрола върху своите данни, вместо да ги споделят с технологични гиганти като Google и Facebook. Привидното запазване на личните данни всъщност ги прехвърля към други гиганти, съответните компании, спечелили поръчките за реализиране на дигиталния портфейл. 

За Франция едната компания е IN Groupe (Imprimerie Nationale), партньор на френската държава от близо 500 години. Предлагаща решения за идентичност и защитени дигитални услуги с авангарда на технологиите – електроника чрез изкуствен интелект и биометрични данни. Началото на компанията започва с Manufacture royale d’imprimerie, основана от кардинал Ришельо, останал в историята с пословичната му липса на съвест и страх от Бога, несъответстващи на духовния му сан. 

За повечето любители на художествена литература това е коварният злодей от романа „Тримата мускетари“ на Александър Дюма. Реалната историческа личност Арман Жан дьо Плеси, херцог на Ришельо, създава работеща шпионска мрежа, преминава през различни висшестоящи длъжности в администрацията на Луи XIII, като в един период от живота си дори е секретар по въпросите на войната, успял да съсредоточи огромна власт и влияние в собствената си персона. 

И ако за някои тези факти са конспиративни теории, правейки си извод за компания, чийто основател, живял преди 5 века, просто няма добър имидж, то нека погледнем към другата компания изпълнител.

Thales Group е кръстена на гръцкия философ Талес и работи с повече от 56 държави, някои от които Франция, Италия, Шотландия, Австралия. Част от нея е собственост на френското правителство, с приходи за 2019 г. от 18,4 милиарда евро. През 2017 г. Thales Group е обявена за осмия най-голям изпълнител, отговарящ за отбраната в света, а 55% от сделките ѝ са от продажби във военната сфера. Тактически радиостанции, дистанционно управлявани оръжейни платформи, радари, превозни средства за мобилност на пехотата, дори космическа електроника, преобладаващи технологии за наблюдаване, проследяване. Много естествено си задаваме въпроса бихме ли се чувствали сигурни, ако знаем, че данните ни се съхраняват от компания работеща основно във военния бранш?

Някои европейски държави бързат да въведат системи за социален рейтинг

Франция бърза да направи първи стъпки след победата на Макрон, Украйна има вече свое действащо приложение Дiя. В Италия град Болоня обяви въвеждането на първата по рода си в Европа „мека“ (soft) социална кредитна оценка от есента на 2022 г. Кметството e създало „интелигентен дигитален портфейл за граждани“, чрез който може да се получават „цифрови точки“ въз основа на това дали гражданинът е демонстрирал „добро поведение“. 

Идеята е подобна на механизма на „събиране на точки от супермаркет“, посочва съветникът по дигитализацията Масимо Бугани на първата си пресконференция с кмета Матео Лепоре. Жителите могат да използват тези цифрови точки за отстъпки и да правят различни покупки. 

„Гражданите ще получават обезщетения, ако рециклират; ако ползват градски транспорт; ако управляват правилно потреблението на енергия; ако не получават санкции от общинските власти; ако активно използват културната карта.“ 

„Социалният кредитен рейтинг няма да бъде толкова всеобхватен като този, който съществува в Китай, и ще бъде доброволен. Ще бъде използван само за награждаване, не за наказание. Кметството се надява, че това разграничение, третиращо социалния кредитен рейтинг по-скоро като наградна карта, ще увеличи приемането на системата. Никой няма да бъде принуден да участва и всеки, който иска да даде съгласие, може да изтегли и използва специално приложение, но вярвам, че ще има много, които ще се присъединят“, смята Бугани. 

Проблемът с „меките“ системи на социален рейтинг

Въпреки, че социалният кредитен рейтинг ще бъде доброволен, това е хлъзгав наклон и може да се окаже критичното преминаване на река Рубикон, след което няма връщане. Основното средство за прилагане е чрез използване на цифров идентификационен номер, цифрова валута на централната банка и масово наблюдение, така че кметството на Болоня да може да наблюдава вашите покупки и ежедневната ви, дори ежечасова активност. 

ЕС признава риска от масово наблюдение и планира да забрани разпознаването на лица, по-специално в контекста на системите за социални кредити. Като цяло успехът или неуспехът, степента на приемане на „мекия“ социален кредитен рейтинг в Болоня може да има дълбоки последици за останалата част от Италия и цяла Европа.

Стъпките, които предприема Болоня са показателни, че крайната цел на единния дигитален портфейл е система за кредитен рейтинг, която разделя гражданите на „добри“ и „лоши“. Системата за награждаване би увеличила разделението на обществото и би узаконило още повече речта на омразата. 

Двойният стандарт и скритата цел

Видяхме примера с войната в Украйна и как Facebook позволи такава реч на страниците си за известен период, защото било „правилно“. Може би вместо обединена Европа все повече ще виждаме нейното разединяване по показатели и точки за послушност. 

Нека си припомним думите на Еманюел Макрон, който беше обявил неваксинираните жители на Франция за неграждани на държавата и се закани да им стъжни живота. Марио Драги на свой ред също беше направил изявление, че неваксинираните италианци не са част от обществото. 

Естествено, не може да се премине към крайни мерки, подобни на тези в Китай, отведнъж – все още съществуват достатъчни организации (надяваме се), които съблюдават за гражданските права. 

В Европа трябва да се пипа с „мека“ ръкавица, да се афишират твърдения като свободен избор, докато се достигне до включване на критичен брой население, след което може да станем свидетели и на обръщане на другата страна на ръкавицата. 

Налагане на дигиталната идентичност с позитивна дискриминация

Томас Лонингер, вицепрезидент на групата за цифрови права EDRi, се притеснява на първо място, че ЕК не е взела предвид хората, които няма да искат цифров идентификационен номер, което ги поставя в неизгодно положение, ако компаниите или правителствата започнат да предоставят стимули за хората, които пък нямат против. 

Посочва също така опасността частният сектор да получи по-добър достъп до сертифицираната от правителството информация на хората, като по този начин вместо да отслаби, да усили още повече гигантите Facebook, Google и целевата рекламна индустрия. Той е скептичен също и относно уверенията на ЕК, че може да осигури висока защита на данните и посочва работата на Ирландия, натоварена да държи сметка на компании като Facebooк, която впоследствие беше критикувана за липсата на достатъчна твърдост към технологичния гигант. 

Опасенията на хората

Изборната победа на Макрон предизвика масови протести във Франция, при които Макрон дори беше замерян с домати. А изявлението за преминаването към централизиран цифров идентификационен номер доведе до яростни коментари на хора, които са загрижени, да не бъде въведена системата за социални кредити в китайски стил. 

Други пък задават въпроса, дали това ще са паспорти за ваксина 2.0, припомняйки факта, че насред здравната криза приоритет за Европа станаха цифровите сертификати за COVID, които пък проправиха път за портфейлите за цифрова идентичност. 

Процесът по ваксиниране също тръгна от доброволен избор, а впоследствие се стигна до затваряне на държави, принудителни съкращения от работа, ограничаване на пазаруване и пътуване за неваксинираните. Една част от французите се надяват да се отслаби властта на Макрон сега на изборите през юни, когато ще се гласува за парламент или поне да се създаде достатъчно силна опозиция, която би опазила от въвеждането на крайни мерки. 

Но дали това ще спре похода на Европа към всеобща дигитализация и контрол

Вече са направени стъпките към създаване на новия дигитален циклоп, който ще следи зорко с единственото си око, постижение на изкуствения интелект. Тези, които останат извън системата за дигитален кредитен рейтинг, ще бъдат сякаш безименни и необлагодетелствани, но може би точно това ще им спаси живота.

Тъмбнейл Подкаст Град на Високо

Подкаст: Град на Високо

Виж повече

Последно качени