Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Приложение за социален кредит ще превъзпитава италианците

Гражданите, използващи приложението, ще бъдат възнаграждавани за дейности като рециклиране, използване на обществен транспорт, добро управление на енергията (каквото и да значи това) и липса на глоби към общината.

Премиерът Драги повежда Италия по пътя на Китай

Умните купувачи преди всичко гледат кой им продава една стока, а не лъскавата ѝ опаковка. В Италия миналата зима имаше недопустими ексцесии и близко до фашизма поведение към работещите и пенсионерите. Според собствения им премиер, неваксинираните италианци явно не са хора! Въпреки очевидните и масово доказани отрицателни ефекти от недомислените „ваксини“. Какво ли може да очакваме тогава от италианската система за социален кредит?

Ново приложение, пуснато наскоро в Италия, представя поразителни сходства със социалната кредитна система на Китай, като възнаграждава и наказва някои граждани за поведението им чрез точкова система. 

„Smart Citizen Wallet“ беше представен в Болоня на 29 март в пресконференция относно цифровите иновации, където проекта обсъдиха кметът Матео Лепоре и Масимо Бугани, директор на „Програма в областта на цифровите технологии“ в града. 

Според местния вестник Corriere di Bologna, който описва концепцията доста невинно като „подобна на колекция от точки от супермаркета“, приложението вече е активно в Рим, където в момента е в експериментален етап. Кметът е настроен проектът да бъде стартиран в Болоня тази есен. „Очевидно никой няма да бъде принуден да участва“, каза той. „Тези, които искат, ще могат да дадат съгласие при изтегляне и използване на приложението“. 

Новите добродетели през очите на социалния кредит

Така наречените „добродетелни поведения“ ще позволят на гражданите да подобрят резултата си и да спечелят точки, които ще могат да „харчат“ за различни награди като отстъпки и безплатни културни дейности. Разбира се, нищо не пречи към проекта, веднъж задействан, да се добавят нови „добродетелни поведения“ като например да ваксинираш детето си. Или да не съветваш дъщеря си срещу абортите. Или да не насочваш човек към рождения му пол. Изобщо, отдавна сме наясно че и думите ни се записват… какво остава за текстовите съобщения в социалните мрежи, които официално са обект на рестрикции.

Обсъждайки проекта на конференцията на 29 март, Бугани обясни, че приложението е част от по-широки усилия на град Болоня да инвестира в дигитални иновации. „Изгражда се това, което наричаме нова „водна система“ за града“, каза той. 

„През следващите години много услуги в Италия ще станат дигитални; тук имаме амбициозен проект, който е изграден върху солидни основи“. Бугани вярва, че „много хора ще искат да участват“.

Вълна от възмущение и притеснение се надига в Италия и Европа

Някои журналисти, писатели и блогъри в Италия, Франция и Германия посочиха, че концепцията зад приложението има поразителни сходства със системата за социални кредити на Китай. Тя също възнаграждава гражданите според система от точки. Авторите са уверени, че след системата за поощрения ще последва и система за наказания и рестрикции, както това се прави в Китай. Там дори приятели, които ти звъннат по телефона, ако си с отрицателен рейтинг, губят от своите точки!

Идеята създаде напрежение у много потребители на социалните медии. Потребител на Twitter Nat описва проекта като „ужасяващ“.

Други посочиха сходства с други цифрови проекти като Портфейла за цифрови идентификатори от Талес и предупредиха, че такива проекти могат да позволят на правителството да въведе система за социален кредит като тази в Китай и на Запад. 

Privacy Network, италианска технологична компания, която е специализирана в областта на поверителността на цифровите технологии, пусна изявление на уебсайта си, което предупреждава за правните, етичните и социалните последици от такива приложения.

„Тези практики, дори ако са слабо развити или използвани, могат да доведат до сериозни ограничения върху свободите и нарушения на правата на гражданите, както и до дискриминационни практики, които се постигат и чрез технологични средства, като системи за „социални кредити“ (или социално оценяване)“, пише в изявлението. 

„Загрижеността ни се увеличава от факта, че подобни системи вече са въведени и в други италиански градове; на първо място в Рим, където вече се изпитва Портфейлът на интелигентния гражданин“.

Privacy Network заяви, че е изпратила правно искане за информация относно методите и характеристиките на всяка обработка на лични данни, използвани от приложението, методите за използване на изкуствен интелект или автоматизирани системи, както и имената на доставчиците и третите страни, участващи в изпълнението на проекта.

Чрез ласкателство към заробване

Изключителното значение на думите се потвърждава не само от учените, които доказват, че ДНК се влияе от стила и смисъла на речта ни. Все повече и политиците се втурват да подменят думи и понятия, достигайки и задминавайки най-добрите постижения на соца.

След като накараха нормалните хора да се колебаят кога да употребяват думи като „жена“, „мъж“ и дори словосъчетания, където това е наставката за професия, сега новата система за социален кредит ласкателно се нарича „Портфейл на интелигентния гражданин“. Ние, неинтелигентните източноевропейци, директно му казвахме „досие“. И имаме още много белези в родовете си и в отношенията си от това презряно насилие над свободната воля и от това ограничаване правото да работиш, пътуваш и учиш. Заради досието, където са те „наклепали“.

Явно западните държави не са се интересували много какво всъщност става зад „желязната завеса“. Какво става при държавите, където бяхме забранили дори Бога.

Сега, в тренда на неолибералните идеи, когато християнска Европа вече стана „постхристиянска“, гнилотата и идеологията, която унищожаваше вяра, история, традиции, ценности и смисъл, пуска корени в страни като САЩ и Италия, които формално се считат за стожери на големи християнски религии.Не е трудно италианците да се досетят какво им се крои още от есента. Но по някаква причина пасивно го подминават. За щастие, Канада се събуди. Има признаци, че в много държави също вече тече процес на осъзнаване и съпротива срещу поробването на съкровеното лично пространство. Но процесът е бавен. Още доста територии ще бъдат загубени, още много майки ще бъдат разплакани, докато човечеството отново издигне Знамето на истината и защити свещеното си естество.

Последно качени