Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Сатанистка статуя на покрива на нюйоркски съд

На покрива на едно от апелативните подразделения на Върховния съд на щата Ню Йорк редом с други скулптури, изобразяващи исторически, религиозни и други легендарни законодатели, бе поставена позлатена статуя, определена масово като „сатанистки кич“. 

„Тя е яростна жена и форма на съпротива в пространство, което исторически е било доминирано от патриархално представителство“, казва авторката пред в. “Ню Йорк таймс”.

Шахзия Сикандер прави множество версии на статуята, които се появяват на няколко обществени места в град Ню Йорк. В нейните скулптури алегоричните фигури носят дантелената яка, популяризирана от покойната върховна съдийка Рут Бейдър Гинсбърг, като знак за феминизиране на черните съдебни мантии, традиционно носени от мъжете съдии в съда.

Защо скулптурата избира подобен осакатен откъм крайници образ

Според идеята ѝ части от тялото се изливат и вливат навън и навътре в израз на „нефиксирана идея за тялото – нещо аморфно, което отказва да бъде фиксирано, основано или стереотипно.“ Намигване към транс-хуманистките философии, а може би и не само намигване.

Тя казва, че творбата ѝ е наречена „СЕГА“, защото е необходима „сега“, когато репродуктивните права на жените са „под обсада“, откакто през юни 2022 г. Върховният съд на САЩ отмени решението „Роу срещу Уейд“, въвело федерално право на аборт, и вече разрешава на всеки щат да има собствено законодателство. Сблъсъкът между традиционни и неолиберални виждания за ценността на живота раздели Америка на две.

Новата „Ева“ в представите на феминистките

На скулптурата е изписана думата „хава“, която според авторката означава „въздух“ или „атмосфера“ на урду и „Ева“ на арабски и иврит. „Рогата имитират движението на ръцете и са там като символ на суверенитета на фигурата и нейната автономност“, казва в изявлението си авторката.

Напоследък прави впечатление все по-явното говорене в общественото пространство на сатанистки призиви: „Да убием Бог с неговата идея за ад и рай, за да правим каквото си искаме“; „Необходимо е да дойде новата Ева, която да се разбунтува, тоест да бъде „автономна“ от идеите на Създателя“ (послания от сериала „Тъмните му материи“). Някои училища в САЩ разрешиха да има сатанистки клубове за ученици от началните класове. 

Не може да се пропусне и директната алюзия с думите на Христос – кой е белегът за идване на последните времена: „Когато видите мерзостта на запустението, издигната на крилото на храма“. В наши дни, при отсъствие на страх от Твореца, една от последните крепости (храм) на истината нерядко е правосъдната система. В много държави, както и в България, логичните решения на съда (тук, тук и тук) удържат живота ни в рамките на справедливите рамки на Естеството. 

Тъмбнейл Подкаст Град на Високо

Подкаст: Град на Високо

Виж повече

Последно качени