Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Гугъл забранява определени думи – трагикомедията е пълна

Изглежда след прословутото вавилонско „разбъркване на езиците“ предстои световното онемяване. Нищо чудно, ако преди това сме приели световното оглупяване за нормален процес, който е цената на „спокойствието и кюфтето ни“! Като начало, чрез много фини механизми за двайсетина години се стигна дотам повечето от нас да не могат да дишат извън социалните мрежи. Затова „дресировката“ на общественото мнение започва оттам.

Онлайн гигантът Гугъл въвежда функция за „приобщаващ език“

Сигурно си спомняте, че Богари Медия писа за устройство, което следи децата да не изкажат дискриминационна дума в училище. Вече Big Brother (за избягващите полови думи – Big Person) ще ни поправя и в Google. Ново приложение кара авторите да избягват използването на определени думи и предлага замествания.

Кои думи са „неудобните“? Думите, които не са достатъчно приобщаващи и миришат на „дискриминация“…

Сред думите, на които търсачката се противопоставя, са „наемодател“ (на английски – landLORD) – което според Google „може да не включва всички читатели“ и трябва да бъде променено на „притежател на собственост“ или „собственик“. Друга такава дума е „човечество“ (на английски – MANkind, което трябва да бъде променено на HUMANkind).

Идеята е, че не трябва да се използват думите LORD (Бог) и MAN (мъж)!

Инструментът предлага полово неутрални фрази, като например замяна на „полицаи“ (на английски – policeMEN) с „полицейски служители“ и замяна на „домакиня“ (на английски – houseWIFE) със „съпруг/а, който/която остава у дома“. Очевидно отново неприятните думи са „мъж“ и „жена“.

Забележете, че тук говорим за изконните истини, за Мъжа и Жената, които са родоначалници на всеки от нас, дори ако сме заченати в епруветка! Докога няма да ни прави впечатление подобно извращение и подобен световен натиск (защото Гугъл е световна търсачка, в която се наливат маса пари, за да бъде най-добрата и предпочитаната)?

Трагикомедията

Новият механизъм на Гугъл се противопоставя на техническия термин „дънна платка“ (на английски „MOTHERboard“), използван за печатна платка, съдържаща основните компоненти на компютър или друго устройство. Уви, на английски в този термин се съдържа „лошата думичка“ МАЙКА!

Изненадващо, транскрибирано интервю на Дейвид Дюк – неонациста и бивш лидер на Ку Клукс Клан – в което той използва расови обиди и говори за лов на черни хора, не предизвика никакви предупреждения, когато беше въведено в програмата за документи на Google, която включваше новата функция!

Но в същото време механизмът предложи встъпителната реч на президента Джон Ф. Кенеди да гласи „за цялото човечество“ (HUMANkind вместо оригиналното – MANkind).

Някои потребители също съобщават, че английски идиоми като „мъж на всички времена“ (човек, който е готов да се справи с всякакви непредвидени ситуации и чието поведение е подходящо за всеки повод) са обозначени от програмата като неприобщаващи. Функцията дори се простира до въпросите на стила, като Google предлага авторът да използва „ядосан“ или „разстроен“, вместо „раздразнен“.

Когато потребителите на списание Vice преведоха Проповедта на Иисус на планината, механизмът за приобщаване възрази срещу фразата „Божиите ЧУДНИ (WONDERful) дела“, като вместо това предложи думите „велик“, „прекрасен“ или „чудесен“ (marvelous).

Тук доста може да се замислим защо Божиите чудни дела, свързани с действието на Духа, се заменят с препратка към прословутата филмова поредица „Вселената на Марвел“, която за съвременните деца отдавна е заменила копнежите да преживееш Божиите чудеса. Достатъчно е да се виждаш като супергерой.

Първи реакции на недоумение и възмущение

Ако един автор използва горепосочените или други термини, се появява съобщение, в което се казва „Предупреждение относно приобщаването. Някои от тези думи може да не са приобщаващи за всички читатели. Помислете за използването на различни думи“. Въвеждането на формулировката тревожи много пишещи, които смятат, че това е натрапчива и ненужна намеса в техния свободен поток на идеи и език. (Според мен това не е достатъчно. Трябва да тревожи всички ни! И дори да ни вбеси дотолкова, че да завалят съдебни дела.)

Силки Карло, директорът на Big Brother Watch, каза пред The Telegraph: „Новите предупреждения с думи на Google не са подпомагащи, те са дълбоко натрапчиви. С новия помощен инструмент за писане на Google компанията не само чете всяка дума, която въвеждате, но и ви казва какво да пишете. Това наблюдение на речта е изключително тромаво, страховито и погрешно, често засилващо пристрастията. Инвазивни технологии като тази подкопават поверителността, свободата на изразяване и все повече ограничават свободата на мисълта“.

Лазар Радич, старши учен по икономическа политика в Международния център за право и икономика, казва, че функцията е пример за „подтикващо“ поведение, което „си позволява да отменя индивидуалните предпочитания, приемайки че подтикващият знае по-добре от подтиквания кое е по-добро за него – и въобще за обществото като цяло. Това не само е невероятно високомерно и покровителствено – то също може да послужи за задушаване на индивидуалността, себеизразяването, експериментирането и – от чисто утилитарна гледна точка – прогреса“.

Той казва още: „Ами ако „наемодателят“ е по-добрият избор, защото има по-голям смисъл в повествованието на романа? Ами ако „собственик на къща“ звучи дървено и не успява да предизвика същото чувство за трогателност? Ами ако обвиняемата наистина е била „домакиня“ – и се позовава на себе си като такава? Трябва ли всички писмени произведения – включително писмени форми на изкуство, като романи, текстове и поезия – да следват един и същ скучен шаблон?“

Механизмът щял да се усъвършенства

Новата програма на Google Docs, която включва функцията за предупреждения за „недискриминационен език“, в момента се въвежда за „потребители на ниво предприятие“ и функцията за проверка на фразите е включена по подразбиране. 

По повод явните малоумни гафове Google казва, че функцията е в „продължаваща еволюция“, предназначена да открие и „смекчи“ нежеланите нюанси на думите.

Гнусното в случая е, че ако ние като общество приемем функцията на Google Docs с единствената забележка, че не е усъвършенствана, подписваме поредната смъртна присъда не на свободното слово, а на собствената си нормалност!

Едно е времето на тоталитарните лагери, когато за забранена литература са разстрелвали. Или времето на робските държави, когато са убивали за изповядване на своята вяра или говорене на майчин език. Но кои времена, били те робски или тоталитарни, са отричали названията Мъж, Жена, Майка и Баща в името на това, че някой можело да се обиди? Скоро да очакваме и сините очи да бъдат забранени, ами високият ръст също, а защо не и истината по принцип? И без това на някои е изгодно да живеем като донори, потънали в своята виртуална реалност…

Последно качени