Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Цензурират Интернета в Канада?

Заради „мижав интерес“…

Интернет пейзажът на Канада ще бъде променен из основи. Предизвиквайки слабо внимание в основните медии, Законопроект C-11 премина през Камарата на общините през юни, скоро ще бъде приет през Сената и ще очаква кралско одобрение. Чрез този законопроект назначени от правителството на Джъстин Трюдо бюрократи ще цензурират и регулират всичко в Интернет.

Това ще повлияе на видеоклиповете, достъпни в YouTube, публикациите в социалните медии като Тик-Ток и Инстаграм, а също на достъпа до канадските новини.

Законопроект C-11 се нарича Закон за онлайн излъчването. Измененията ще разширят правата на регулаторния орган на Канадската комисия за радио-телевизия и телекомуникации (CRTC), за да обхваща и Интернет.

Предоставянето на власт над интернет на тези назначени по партийна линия бюрократи е проблем по две причини. Първо, езикът на Законопроект C-11 е толкова общ и неясен, че оставя вратата широко отворена за злоупотреби и практически не дава никакви гаранции за свободата на словото. Второ, радикално-лявото правителство на Трюдо вече има модел на злоупотреба с власт и бюрократични институции.

Майкъл Гайст, канадски експерт по медии и технологии, казва: „Потенциалният обхват на регулирането е практически неограничен, тъй като всяка аудиовизуална услуга с канадски абонати или потребители е обхваната от правилата. Законопроект C-11 поддържа същия подход без конкретни прагове или насоки. С други думи, ще зависи от CRTC да реши, дали да освободи някои услуги в аудио-визуалния свят от регулиране.“

„C-11 е лоша и опасна идея“, пише Фин ДьоПансие в C2C Journal. „Чрез обявяването на всяко генерирано от потребителите аудиовизуално съдържание – което би обхванало публикациите в Instagram или видеоклиповете в YouTube на частни лица, дори от деца – за форма на излъчване, подлежаща на регулиране от страна на CRTC, държавата ще получи властта да цензурира или премахва това съдържание“. Въпреки тези последици, C-11 се маскира от правителството на Трюдо и основните медии като добър начин за защита на демокрацията и свободата на словото от онлайн-дезинформация. 

C-11 може да създаде най-авторитарната регулаторна рамка, позната в световните демокрации. По време на заседание на комисията председателят на CRTC Иън Скот призна, че сегашният обхват на законопроекта ще им даде правомощия да регулират интернет, но каза: „Повярвайте ни, няма да използваме тази власт“. Дали считат канадците за наивници? Уви, пасивността е по-опасна и от наивитета. 

Дистопия: да говориш онлайн ще е привилегия

В интервю за C2C Journal бившият заместник-председател на CRTC Питър Мензис прогнозира мрачно бъдеще, в което онлайн-речта вече не е право, а привилегия. „Ако произвеждате аудиовизуално съдържание, ще трябва да бъдете лицензирани и регистрирани, а ако не отговаряте на изискванията, CRTC може да нареди на доставчика на интернет услуги да ви блокира“, казва Мензис, който преди това е бил издател на Calgary Herald. 

След това CRTC може да създаде списък с насоки, които канадците трябва да следват. В крайна сметка регулаторът може да цензурира всичко, което не му харесва, а не само отделни думи. 

Атаките по свободната мисъл са масови

Радикално-левите правителства по целия свят се стремят да създадат силни апарати за цензура в Интернет. На 27 април Джо Байдън създаде Съвет за управление на дезинформацията в рамките на Министерството на вътрешната сигурност. Тази бюрократична група трябваше да работи с Big Tech, за да цензурира дезинформацията в интернет. Тя издържа само три седмици, след като беше разобличена като „Министерство на истината“. Ако C-11 премине през Сената, Трюдо ще има постоянно и законно министерство на истината в Канада.

Частични фронтове на атака към свободата на словото се създават на много нива. „Фейсбук“ и „Туитър“ паднаха първи, казано метафорично. Социалната мрежа „Парлър“ бе направо екзекутирана, като ѝ изключиха сървърите. ЕС прави сериозни промени в посока надзор и регулация дори в чата на онлайн-услугите. Стремежът им е да се приеме и т.нар. „Законодателен акт на онлайн-услугите“, като под маската на предпазване от закононарушения може да се развихри твърде голяма „превантивна цензура“. Спомням си за една реплика от мрачните векове на историята, когато гонели еретиците: „Убивайте наред, Бог ще познае Своите“. 

Дори на рекламодателите в САЩ е вменена морализаторската роля (която едва ли е изтекла от тяхно собствено убеждение) да учат клиентите си, кое е дезинформация. Но не са само те. Ако помните, дори вездесъщото напоследък СЗО се намеси, като измисли нова наука – инфодемиология! Разбирай, подготвят нов сатър на цензурата, защото всеки (и особено СЗО) напоследък има своя истина… 

Учените запяват в хор с Трюдо

Напоследък Трюдо инвестира милиони долари във финансиране на правителствени програми, които имат за цел да „образоват“ канадците и да ги направят „по-устойчиви на дезинформация“. Част от това финансиране е за университетски академици, които да анализират социалните медии за дезинформация и дезинформация. Едно такова изследване на Университета в Калгари етикетира всичко, провокиращо „недоверие към либералното правителство на Канада и особено към премиера Трюдо“ като дезинформация.

Тези финансирани от правителството изследователски проекти брандират Fox News като един от основните телевизионни оператори на невярна информация, а бивш либерален член на парламента дори призова Fox News да бъде забранена в Канада, както беше руската RT. „Богари Медия“ вече писа за подобен „тренд“ в научните публикации, който е направо престъпен относно Истината, но всички видяхме, че бе наложен по време на пандемията. 

След всички тези инициативи Трюдо обяви на 23 август създаването на специален екип за дезинформация: „Трябва да продължим да се борим с руската дезинформация. Ето защо Канада ще създаде специален екип, който да помогне за увеличаване на капацитета ни за наблюдение и откриване на руска и друга държавно спонсорирана дезинформация“.

Джъстин Трюдо и радикално левите комунисти са на път да имат голяма победа в Канада. Уви, това комунистическо тоталитарно превземане на интернет ще се случи чрез демократичен процес, подпомаган от доминирани от либералите медии. Законопроект C-11 е на второ четене в Сената, а Сенатът е одобрил всеки един законопроект на кабинета през последните 25 години…

Последно качени

Свързани постове