Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Съзнателно скрити данни за увреждания от ваксината

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC) са ни „спестили“ критични данни за бустери и хоспитализации. Повече от година тези Центрове са събирали данни за хоспитализации за Covid-19 в САЩ и са ги разбивали по възраст, раса и ваксинационен статус. Но не са направили публично достояние по-голямата част от информацията.

Забавяне, забравяне или скриване?

Когато CDC публикува първите значими данни за ефективността на бустерите при възрастни под 65 г., те пропуснаха да оповестят цифрите за огромна част от населението: oт 18 до 49-годишните. Това е групата, която вероятно най-малко ще се възползва от допълнителни инжекции, защото счита, че първите две дози добре са ги защитили.

Голяма част от удържаната информация би могла да помогне на държавни и местни здравни служители по-добре да насочат усилията си да овладеят вируса. Подробните, навременни данни за хоспитализациите по възраст и раса биха помогнали на здравните служители да идентифицират и помогнат на населението с най-висок риск. Информацията за хоспитализацията и смъртта по възраст и статус на ваксинация щеше да помогне да се информира дали здрави възрастни се нуждаят от бустерни ваксини!

Без данните за бустера за 18 до 49-годишните, външните експерти, от които федералните здравни агенции търсят съвет, трябваше да разчитат на цифрови данни от Израел, за да направят препоръките си за бустерните дози. (След няколко запитвания от The New York Times за данните за бустера за тази възрастова група, агенцията най-накрая я е публикувала на сайта си.)

Кристен Нордлунд, говорител на CDC, каза, че агенцията се е забавила да оповести различните потоци от данни отчасти и заради страх, че информацията може да бъде изтълкувана погрешно. Според запознат федерален служител, Центровете за контрол над заболяванията са се опасявали, че данните може да подскажат идеята за неефективност на ваксините.

CDC е политическа организация толкова, колкото е организация на общественото здраве“, каза Самюел Скарпино, управляващ директор за наблюдение на патогени в Института за превенция на пандемията на Фондация Рокфелер. „Стъпките, които са нужни, за да се оповести нещо подобно, често са доста извън контрола на много от учените, които работят в CDC“.

Липсват данните за хора в активна възраст

Миналата година CDC многократно е обвинявана за това, че не проследява така наречените пробивни инфекции при ваксинираните американци и се фокусира само върху лица, които са се разболяли достатъчно, за да бъдат хоспитализирани или да починат. Агенцията представи тази информация като сравнения на риска с неваксинирани възрастни, вместо да предоставя навременни моментни снимки на хоспитализирани пациенти, стратифицирани по възраст, пол, раса и ваксинационен статус.

Страшното е, че именно за хората в активна възраст застрахователните компании признаха че съществува „необясним“ ръст на смъртността по други причини, различни от ковид. Запазените в тайно данни не само е „можело да донесат известни притеснения относно ваксинацията“, а е можело и да спасят живота на млади хора, на бащи и майки!

Обидна ситуация за експертите

Някои външни експерти по обществено здраве бяха зашеметени едва през 2022 г. да чуят, че съществува такава подробна и сортирана информация. „От две години се молим за такъв вид структуриране на данните“, каза Джесика Малати Ривера, епидемиолог и част от екипа, осъществил независимия проект „Проследяване на Ковид“ на база данни за пандемията до март 2021 г. Подробен анализ, каза тя, „изгражда общественото доверие и рисува много по-ясна картина на това, което всъщност се случва“.

Истината е скрита под леглото

Загрижеността за „неправилното тълкуване на данните от хоспитализацията, разбити по статус на ваксинация“, не е патент на Центровете по обществено здраве на САЩ. През февруари служители на общественото здраве в Шотландия заявиха, че ще спрат да пускат данни за хоспитализациите и смъртните случаи на Ковид по статус на ваксинация уж поради подобни опасения, че цифрите ще бъдат представени погрешно от хората, настроени подозрително към ваксините.

Но експертите категорично отхвърлиха потенциалната злоупотреба или неправилното тълкуване на данните като приемлива причина данните да бъдат „покрити“. „Ние сме изложени на много по-голям риск от неправилно тълкуване на данните с празнини в тях, отколкото от споделянето на данни с подходящ научен подход, комуникация и възражения“, каза г-жа Ривера.

Кажете истината, представете данните“, каза д-р Пол Офит, експерт по ваксините и съветник на Администрацията по храните и лекарствата. „Трябва да вярвам, че има начин да обясня тези неща, за да могат хората да разберат. Да знаем кои групи хора са хоспитализирани в САЩ, кои други условия може да са имали тези пациенти и как ваксините са променили картината с течение на времето, е щяло да бъде безценно“, каза д-р Офит. 

Да се разчита на израелски данни, за да се направят препоръки за бустер към американците, никак не е идеален вариант, отбелязва той. „Няма причина те да бъдат по-добри в събирането и поставянето на данни, отколкото бяхме ние“, каза д-р Офрит за израелските учени. „CDC е основната епидемиологична агенция в САЩ и хората са подведени да мислят, че данните идват от тях.

Педиатрите също са оставени на тъмно

Било е доста трудно в Центровете по обществено здраве да се намерят и данни за процента на децата, хоспитализирани с ковид, които (всъщност) имат и други медицински проблеми, каза д-р Ивон Малдонадо, председател на Комитета по инфекциозни заболявания на Американската академия по педиатрия. Служителите на академията питат партньорите си в CDC за тази информация още през декември 2021 г., но им е отговорено, че данните са недостъпни.

Г-жа Нордлунд посочи данни на уебсайта на агенцията, които включват тази информация, и на множество публикувани доклади за педиатрични хоспитализации с информация за деца, които имат други здравни условия.

Педиатричната академия многократно е молила Центровете по обществено здраве за оценка на заразността на човек пет дни след началото на симптомите, като д-р Малдонадо най-накрая получи отговора от статия в „Ню Йорк Таймс“ през декември 2021 г.: „Те знаят това повече от година и половина и не са ни казали“, каза тя. „Искам да кажа, че не можеш да разбереш нищо от тях.

Поведение на щраус или на къртица?

След толкова посрамващи и буквално подсъдни факти, изнесени от разпечатките на изпитанията на ваксините, както и от базата на военните лекари, би трябвало не само „Пфайзер“ и „Модерна“, а и самите Центрове за обществено здраве в САЩ отдавна да се скрият от медиите, за да ближат раните си.

Вместо това, оповестявайки бруталната истина, че нарочно са скрили данни от обществото, те явно разчитат на прекомерната пасивност на същото това общество. Приело „свободата“ тип „слободия“ като основно човешко право, обществото вече няма някогашните сили да окаже натиск и да поиска морална постъпка от управниците си. Все пак инфлацията, кризата с горивата, войната в Украйна и военните слухове са теми, които с лекота отвличат общественото внимание. Самото понятие за морал и нравственост за мнозина е размито и удобно наричано „относително“. Можем да скрием истината, ако има обществен интерес. Може дори да излъжем. Само че чий е този интерес, който коства животи и отнема правото на хората да направят информиран избор за своето и това на децата си здраве?

– РЕКЛАМА –

Последно качени

Свързани постове