Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Модерният Homo Ethicus или колко са грамовете на съвестта

Вече повече от месец Америка се вълнува от решението на Върховният съд, с което се отмени съдебния прецедент известен като решението по делото Роу срещу Уейд. За тези от читателите ни, които не знаят, на 24 юни 2022 г., с конституционното решение се отмени “конституционното право” на безразборен аборт (тъй като отменения прецедент посочваше аборта като част от конституционните права за неприкосновеност). Това решение неизбежно ще раздели страната, като в близо половината от щатите промяната в законодателството ще бъде приложена веднага. 

Прецедентът на Върховния съд (по дело Роу срещу Уейд), до скоро имащ силата на закон (защото с решението се тълкува Конституцията на САЩ) и който подкрепя легализацията на аборта е гласуван през 1973 г. За периода 1973–2020 г според Guttmacher Institute са направени над 63,6 милиона аборта, по 186 аборта на всеки 1000 живородени. 

Абортите в САЩ само през 2020 г. са 930 160 (GI). Абортите извършени за ден, за този период са 2548 (GI), за час ~106 (GI) или средно по 1 аборт на всеки 34 секунди (GI). За 50-те години съществуване на конституционния прецедент, даващ свобода на абортите, абсолютно законно изчезва население почти колкото цяла Франция. Какво се случва с тези над 63 млн. неродени деца? Ако тръгнем по следите на този огромен човешки капитал, какво ли ще открием? 

“Човешкият капитал” (Human Capital)

Така Дейвид Дейлидън озаглавява 30-месечния си проект, с който прави журналистическо разследване под прикритие, свързано с неправителствената организация Planned Parenthood. В поредица видеа се доказва, че Planned Parenthood продава органи на абортирани ембриони. В първото видео през 2015 г. старшият директор д-р Дебора Нукатола, в претъпкан ресторант в Лос Анджелис, докато похапва небрежно салата и отпива от чаша червено вино, обсъжда как най-добре да се запази плода непокътнат при извличане от тялото на майката. 

Това е важно условие да бъдат ненакърнени, а впоследствие и разпределени отделните му органи, според търсенето. Цените варират между 30 и 100 долара в зависимост от разстоянието, до което се изпращат, и всякакви допълнителни разходи. Между “хапките” споделя колко добре знаят къде да хванат с форцепса и ако трябва да смачкат (crush) някоя част на тялото, но да опазят така търсените черен дроб, сърце, бял дроб. Пред следователи от Конгреса д-р Нукатола отрича, че подобни аборти се правят в Planned Parenthood. В последствие обаче, когато е извикана под клетва, тя потвърждава думите от видеото, че ако знае, че абортът е предназначен за донорство, задължително ще запази органите.

В друго видео д-р Мери Гатър, медицински директор на Planned Parenthood обсъжда цената на абортираната тъкан и казва „Позволете ми просто да разбера какво получават другите и ако това е на ниво, тогава е добре. Ако все още е ниско, тогава можем да го увеличим“ и шегувайки се добавя „Искам Lamborghini.

В трето видео двама лекари обсъждат пред камера цени, докато извършват самата процедура на аборта. Холи О’Донъл кандидатствала за флеботомист в компанията, впоследствие се обучава как да снабдява с фетална тъкан, споделя: „Ако можете по някакъв начин да си осигурите мозък или сърце, ще получите повече пари, отколкото просто хорионни въси или пъпна връв.”

Този вид дейности продължават от десетилетия под обвивката на секретност в рамките на медицинска общност, която е станала невъзмутима относно етичната страна на въпроса. Безогледното убиване на заченати деца заради органите им не може да бъде оправдано дори в името на спасяване на друг живот. Добрите намерения не могат да заличат злите постъпки. Кой е този, който решава кой трябва да живее и кой да умре? 

Всяко медицинско лице преди започването на своята практика се заклева, че: “Също така не ще дам на жена песар за унищожаване на плода; ще пазя своя живот и своето изкуство винаги чисти и неопетнени от никакво престъпление” (Хипократова клетва). Явно тази клетва е вече само поетичен изказ за модерния акушер-гинеколог, за когото става задължително условие умението да прекъсва започнат живот.

Вратичките в правото и “нуждите на пазара”

Но Planned Parenthood (РР) е само една от организациите, които са се е превърнали в „търговци“ на фетална тъкан както за правителствени, така и за частни медицински изследвания с цел извличане на финансови ползи. Основана е от Маргарет Сангър през 1916 г., предлагаща услуги свързани с репродуктивното здраве и аборт. Организация с нестопанска цел, освободена от данъци, със среден годишен приход около 1,3 милиарда щатски долара. В своя годишен доклад за 2014 г. PP съобщава, че са извършили около 324 000 аборта. 

Използването на ембрионални и фетални клетки от аборти по избор във фармацевтичната индустрия и медицинските изследвания не е нещо необичайно или ново. Новото е, че през последните близо 80-100 години непрекъснато се правят опити за узаконяване на тези процеси, дори само като се оставят вратички за тълкуване на закона. Ако вземем например официалната позиция на Католическата църква относно аборта, която казва, че “от момента на зачеването, животът на всяко човешко същество трябва да се уважава по абсолютен начин” и, че „е правилно да се въздържаме от използването на ваксини произведени с помощта на абортирана фетална тъкан“ (Pontifical Academy for Life 2006, 548)…

Но „и временно разрешава използване на точно такъв тип ваксини за защита на деца или възрастни от предотвратими болести, докато не бъдат налични алтернативните им варианти. Вредите, дължащи се на инфекции, които могат да бъдат предотвратени с тези ваксини, представляват „сериозно неудобство“, което налага използването им (Pontifical Academy for Life 2006, 548). 

„Използването на ваксините, генерирани от фетална тъкан на аборти по избор, може да се случи само временно, тъй като представлява „много отдалечено материално сътрудничество“ с първоначален незаконен акт на аборт.” (Pontifical Academy for Life 2006, 547)

Колко временно обаче е временното? Достатъчна ли е клетъчната тъкан от спонтанни аборти, което е разрешено от Католическата църква, за да се захранва този огромен бизнес с лекарства, ваксини, храни и козметика, като разбира се всичко се прави в името на здравето и живота?

А съществува и друг проблем – че на фетусите, които се появяват при спонтанен аборт, се гледа като на тъкан с остарял срок на годност. Пазарът има “нужда” от “свежи” планирани аборти, оправдани от свободния избор, има нужда от жени, които да абортират колкото си искат, без да си задават въпроси свързани със съвестта, живеещи с илюзията, че получават огромен дар, когато убиват плода си.

Последствията

Американската академия по педиатрия препоръчва петнадесет различни ваксини за деца срещу няколко вирусни и бактериални инфекции, които са причина за заболеваемост и смъртност. Три от тези ваксини, M-M-R-II (Merck 2016a), VARIVAX (Merck 2016b) и HAVRIX (Glaxo Smith Kline 2016) използват клетъчните линии WI-38 или MRC-5, които са получени от фетални тъкани, събрани от аборти през 60-те години на миналия век, за да генерират атенюираните вируси, използвани в тези имунизации за рубеола (M-M-R-II), варицела (VARIVAX) или хепатит А (HAVRIX). Ефикасността на тези ваксини се счита за ясно доказана. 

През 1989 Андрю Уейкфилд (Andrew Wakefield), хирург по професия изказва твърдението, че има връзка между M-M-R ваксините и аутизма, като дава пример с наблюдения върху 12 деца. Той бива обявен за луд, дискредетиран, а твърденията му са наречени мошеничество. Дори да не е докрай прав в конкретните си изводи, все пак посоката на мислене насочва към съвестта, че определен тип отношение и употреби, в случая използването на ембрионите просто като материал, не може да нямат последствия. Без да вземаме страна в дискусия, която не е предмет на тази статия, това е пример, че заетите бизнес ниши от съответните продукти-ваксини много трудно ще направят място на алтернативни решения. 

Фармацевтиката

Друг пример за временно използване, което е “почти постоянно”, е ваксината за възрастни Zostavax (Merck, одобренa през 2006 г.), може да се намери за около 180 евро. Тя е “ефикасна” за предотвратяване на херпес зостер, но използва фетални клетки. Съдържа отслабена версия на действителния вирус, за предизвикване на имунен отговор поради тази причина не се препоръчва за тези, които са имунокомпрометирани, защото самата ваксина може да причини инфекция. Shingrix e алтернативата на Zostavax и не използва тъкан от абортирани фетуси. 

Рекомбинантна, адювантна зостер ваксина, която е одобрена за първи път от FDA през 2017 г. Използва антиген на варицела-зостер гликопротеин Е, за да предизвика имунен отговор в организма. Тъй като Shingrix е инактивирана ваксина, тя може да се използва при имунокомпрометирани пациенти или такива с отслабена имунна система. Независимо, че вече съществува ваксината Shingrix, Zostavax не е свалена от пазара.

Вкусовата индустрия

Човешкият ембрионален бъбрек (HEK 293), получен от планов аборт през 70-те години на миналия век, се използва рутинно за производство на протеини. Търсене в PubMed с термина „HEK“ изброява повече от тридесет хиляди приложения, свидетелстващи за широкото използване на тази клетъчна линия. Американската биотехнологична компания Senomyx е известна с това, че се занимава с разработване на хранителни добавки, подобряващи вкуса и мириса. За целта има нужда от създаване на армия от неуморни вкусови рецептори, взети от човешки ембрионни бъбречни клетки (HEK 293 е фетална клетъчна линия, популярна във фармацевтичните изследвания). Тези изкуствено инженирани вкусови рецептори могат да преценят кой продукт ще пожелае клиента. Създадените в лаборатория изкуствени подобрители не трябва да минават през подробно тестване от FDA, тъй като химическите „вкусови съединения на Senomyx се използват в пропорции, по-малки от една част на милион“ и могат да бъдат класифицирани като изкуствени аромати. 

През 2005 г. Senomyx има договори за разработване на продукти за Kraft Foods, Nestle, Campbell Soup и Coca-Cola. Въпреки това, когато през 2011 г., когато беше открито, че PepsiCo използва Senomyx за разработване на напитка с намалено съдържание на захар, последва скандал, който кара Kraft-Cadbury Adams LLC, Campbell Soup и Nestle да анулират договорите си със Senomyx. PepsiCo впоследствие прави официално изявление: „Senomyx не използва HEK клетки или други тъкани или клетъчни линии, получени от човешки ембриони или фетуси за изследвания, извършвани от името на PepsiCo.“ Продуктите на споменатите компании не съдържат части от фетуси в продуктите си, но те използват рецепторите от абортирана бъбречна тъкан, за да изработят по-добри вкусове за пазара. През ноември 2018 г. швейцарската компания Firmenich придобива Senomyx. Firmenich се определя като „световен лидер на иновациите във вкуса“.

“Трай си бабо, за хубост…”

И не на последно място е използването на клетъчна тъкан в козметиката. Изворът на младостта… са бебетата. В търговската мрежа съществува PSP, известен като обработени кожни протеини, разработени в университета в Лозана за лечение на изгаряния и рани чрез регенериране на травмирана кожа. Клетъчната линия на феталната кожа е взета от абортирано бебе, чието тяло е дарено на университета.

Neocutis, базирана в Сан Франциско фирма, използва PSP в някои от своите продукти против стареене на кожата. Техният уебсайт твърди, че защитеният с търговска марка PSP „впряга силата на човешките растежни фактори, интерлевкини и други цитокини, за да помогне за постигането на най-съвременното съживяване на кожата“.

В една от версиите на приказката за Снежанка, Злата кралица изяжда сърцето й, за да се сдобие с вечна младост. Няма да е преувеличено, ако кажем, че живеем в свят, който се “храни” с убити неродени младенци, в името на здравето и вечната младост. Ето само някои от продуктите с фетална тъкан: Enbrel (Amgen) за облекчаване на ревматоиден артрит; Zostavax (Merck), ваксина срещу херпес зостер; диабет и бъбречна недостатъчност – Arensep (Amgen); кръвния продукт Repro (Eli Lilly) използван при ангиопластика, MMRII (ваксината Merck срещу морбили-паротит-рубеола). 

Поради каприза на етикетирането на FDA, освен ако не сте опитни в четенето на патенти и фармацевтични вложки, няма да знаете, че абортираните части на плода са там, без някой да ви насочи. А какво да кажем за сметаните за кафе или сухите супи с изкуствени подобрители на вкуса (Senomyx/Firmenich), тествани върху изкуствени вкусови рецептори, създадени от абортирани бъбречни, фетални клетки?

Къде е червената линия

Всяка медицинска квази-полза или научен напредък от използването на фетална тъкан от аборти по избор намалява чувствителността на лекарите към първоначалния зъл акт на аборта. Абортираните фетални тъкани, използвани в лабораториите са просто материал, а не човешки същества, чийто живот е бил отнет, за да се осигурят тези клетки. Плодът според модерната “етика” е съвкупност от клетки и органи, култивирани в матката на майката, само за да бъдат впоследствие разпределени по отрасли. Прекъснатата фетална тъкан намира все по-широко приложение в ежедневието, дори когато са налични други етични възможности. 

Сметаната за кафе не е жизнено важен продукт, а за създаването на нейният приятен и балансиран вкус има нужда от ембрионални бъбреци. Границите на съвестта отдавна са прекрачени, уж малките компромиси под формата на “временни” разрешения са вече разрастващи се бизнес ниши. Оттук нататък всичко, от което има нужда е тази поточна линия от абортирани деца да не се прекъсва и за целта се раздават всевъзможни “свободи” в името на жената. Ако е нужно дори по пощата ще се изпращат хапчета за аборт, без да се минава през одобрението на личния лекар, само и само да не се прекъсват тези “доставки”, защото съвременния свят е гладен за фетална тъкан. 

Какъв е мейнстрийма?

Много известни политици осъждат отмяната на прецедента Рoу срещу Уейд – настоящият президент Джо Байдън, бившият президент Барак Обама, в подкрепа на тяхното възмущение се изказват Борис Джонсън, Джъстин Трюдо, Емануел Макрон. Според съобщенията в медиите Уорън Бъфет задейства планове за големи дарения за насърчаване на репродуктивните права. Милиардерите Бил Гейтс и Джордж Сорос написаха в Туитър позицията си срещу решението на Върховния съд свързано с отмяната на правото на аборт, на национално ниво.

 „Това е тъжен ден. Преобръщането на закона Роу срещу Уейд е несправедливо и неприемливо препятствие. И излага живота на жените в риск, особено на тези в най-неравностойно положение„, пише Бил Гейтс

Решението на Върховния съд на САЩ да отмени Роу срещу Уейд прекратява федералните защити за аборти, намалява правата на човека и застрашава значително репродуктивните грижи. Инвестирахме в организации за репродуктивни права, които ще отвръщат на удара„, коментира Джордж Сорос,

Американският предприемач Бил Гейтс споделя още през 2003 в интервю пред Бил Мойерс, че е наследил про-аборт позицията си от своя баща – Уилям Хенри Гейтс, който е бил начело на Planned Parenthood за определен период, работа, която определя като доброволческа. Затова и неслучайно е изявлението на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, че планират да инвестират 1 милиард долара в репродуктивно планиране до 2030 г. 

Към техните гласове се прибавя решението на големите компании (Amazon, Apple, Facebook, Oracle, Bank of America, CNN, Goldman Sachs Group, PMorgan Chase, HP, Microsoft, PayPal, Yahoo, Disney, Ubisoft…), които с гордост обявяват, че ще поемат разходите на служителите си за пътуване до друг щат, в който абортът е все още разрешен. Имената на компаниите излизат в медиите с гръмки новини за огромната помощ, която “загрижените” работодатели оказват. 

Болезнената Истина

Не можем да не си зададем въпроса, защо всички тези финансови потоци не се насочат към насърчаване на раждаемостта или в помощ на младите семейства с деца. Защо тези огромни инвестиции не са в подкрепа за откриване на алтернативи на ваксини, лекарства, козметика, вкусове, които не налагат използването на фетална тъкан?

Докато се преразглежда закона за легализирането на аборта, неправителствената организация Planned Parenthood не просто чака, а активно организира 160 известни музиканти, артисти, инфлуенсъри в подкрепа на конституционното право на аборт. Всички те слагат имената си под подписка в искане да контролират правото да правят каквото искат с телата си, включително и аборт. Само певицата Ариана Гранде има над 300 млн. последователи в Инстаграм. Можем да си представим, че тези 160 човека влияят на поне 2-3 милиарда от човечеството и най-вече на плодородната му половина. 

Човешкият ембрион в 12 гестационна седмица тежи едва 14 грама, за аборт се говори до 24-та гестационна седмица. Свидетели сме на неравната битка за живот между човешки същества с биещи сърца, тежащи грамове и милиардите на корпоративния Голиат, който се нуждае от феталната им тъкан. Всеки сам избира от коя страна на везните ще застане.

Последно качени