Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Кой печели от новото безкешово общество?

Ще изчезнат ли парите в брой? Излишна ли е мнителността към прекалените „прелести“ на живота онлайн, където си на един клик разстояние от решението на всеки проблем? Все пак въпросът е, в чии ръце са бутоните.

Вредите от дигитализирането на парите

На специален уебинар през март, посветен на обсъждане на негативните последици за обществото от преминаването към безкешова икономика, се набелязаха ключови проблеми като политическата експлоатация, дискриминацията, финансовото изключване и устойчивостта след бедствия. Основните опасения са, че: 

„Цифровизацията на парите може да причини значителни вреди на засегнатите от природни или предизвикани от човека опасности, включително пандемии. Безналичните системи позволяват на по-малко добронамерените правителства да дискриминират групи, които смятат за нежелани, или чрез наблюдение, или просто чрез прекъсване на всички средства за електронно плащане.“ 

Напомни се, че такива мерки за контрол са вече факт в Мианмар, Китай, Йемен и Етиопия.

Възходът на дигиталните диктатури

Богари Медия вече писа за предупрежденията на „пророка“ на Световния икономически форум Ювал Харари в речта му на Годишната среща на Световния икономически форум 2020 на тема „Как да оцелеем в 21-ви век“. В тази реч той формулира най-заплашителните социални последици от т.нар. Четвърта индустриална революция, една от които е „Възход на дигиталните диктатури, които ще наблюдават всички през цялото време“. 

Остава под въпрос, дали предупреждава или всъщност подготвя за това. А защо не да създаде инструмент за дискредитиране на всяка държава, която използва същата технология, но не е в синхрон с идеологиите на „демократичния свят“ (всъщност скрита синархия)? 

За съжаление изпълнението на „прогнозите“ му въобще не се забави. От април тази година, без никакво обяснение, в Китай замразиха депозитите в три банки за общо 1,5 милиарда долара. Така се ограничи достъпът на хората до спестяванията им и на работниците – до заплатите им. А когато след два месеца на безполезно чакане те решиха да протестират, в един миг всички се оказаха с блокирани здравни ковид-сертификати и нямаха право да напускат безнаказано домовете си. Затова, когато се прави прекалено напориста реклама за въвеждането на изцяло виртуални пари и безкешови плащания или се прокарват „здравните сертификати“ като грижа за здравето, е добре да се следи за преминаването на разумните граници на лична неприкосновеност и неправомерен контрол над всяка област с клеймо лично.

В Израел забраняват плащанията на големи суми в кеш – само за пари ли става дума?

Израел забранява използването на пари в брой за покупки над 1700 долара. Според израелските власти „обществеността трябва да намали използването на пари в брой“. Това се налагало с цел борба с престъпни организации според изказването на ръководителя на израелската данъчна администрация Тамар Брача. Всъщност се очаква с новия закон да се намали количеството на физическите пари на пазара. Какво е притеснителното в това?

Израел е сред отличниците в приемането на „цифровата идентификация“ и „цифровата валута“. През 2020 г. тя се нарежда сред осемте държави от работната група за внедряване на цифрова идентичност за търговия и пътуване. От тази година Министерството на вътрешните работи на страната поиска да се разшири събирането на пръстови отпечатъци за националната биометрична база данни на Израел. Очаква се в най-скоро време тази база данни да се обогати с информация за лицево разпознаване на гражданите. По същия начин канадското правителство работи вече с авиокомпаниите за внедряване на цифрова идентификация и технология за лицево разпознаване. Нидерландия и САЩ също правят такива пробни проекти.

По всичко личи, че събирането и обединяването на големи бази данни с лична информация, биометрични данни и финансов профил е много по-мащабен проект и едва ли може да се обоснове просто с улесняване на плащания, ограничаване на престъпност на пазарите или облекчаване на обработването на документите по авиолиниите.

Що се отнася до безкешовите плащания, те биха направили много лесна проследяемостта на транзакциите, с което под претекст за „извънредност“ (перманентно състояние за съвременното общество) може да се злоупотреби чрез контрол от институциите и правителствата. В Китай вече се възползваха от тази възможност.

Новото безкешово общество (cashless society)

Експертите твърдят, че безкешовото общество е неизбежно. Според изпълнителния директор на Tappit (набор от услуги, обхващащи безкасови плащания, ангажиране на фенове, контрол на достъп и др.) Джейсън Томас още преди ковид преминаването към безкешово общество се е случвало с ускорени темпове. 

Той каза, че се е предвиждало Швеция, Австралия и много други страни да станат безкешови преди края на сегашното десетилетие, но пандемията е скъсила драстично тези срокове. През 2021 г. например само 19% от транзакциите в САЩ са били транзакции в брой. 

От друга страна скептиците предупреждават, че парите в брой действат като спирачка за нарастващите такси от доставчици на електронни плащания и ако те изчезнат, хората могат да се превърнат в заложници на банките.

Deus ex machina („богът от машината“) и българите

Прагматизмът и здравомислието на българина са родили поговорки от рода на „Око да види – ръка да пипне“. Но дали съвременният българин ще се поддаде на новите „ветрове на промяната“ за цифровизация на човешкото битие?

Според последните проучвания „въпреки че Covid-19 промени осезаемо нагласите на потребителите към използване на безкешови платежни инструменти, 62% от българите споделят, че биха се притеснили, ако не могат да платят в брой за услуги и продукти и за 54% от тях плащането кеш все още е най-надеждно“. Технологиите могат да бъдат чудесен слуга, но и много жесток господар – бъдещето ще покаже кое ще надделее.В древните театрални произведения, когато в действието настъпи безизходна ситуация,  спускали с кран (mechane) на сцената бог или богове, които да сложат край на действието. Този похват се нарича „Deus ex machina“ (Дéус екс мáхина) или „Бог от машината“. Първоначално това отразява вярата на хората, че всичко може да приключи благоприятно по необикновен начин чрез намесата свише на божествените сили. По-късно значението на този израз се разширява до означаване на всяка развръзка, която е много невероятна за нормалната логиката, но позволява на автора да завърши историята си по начин, който на него му харесва. Кои са авторите, които дирижират действието на съвременната социална сцена? Спускат ли ни отгоре мним „бог от машина“, който да се представи за вълшебната развръзка на всеки проблем, а накрая всички да се окажем пленници на машината, а авторите да реализират финала, който са планирали без нас? А може би въпросът е: „Какво се опитват да ни пробутат вместо Бог“?

– РЕКЛАМА –
– РЕКЛАМА –

Последно качени

Свързани постове