Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Натискът за единна дигитална идентичност

Разбира се, налаганият натиск за прокарване на т.нар. единна дигитална идентичност не се представя като натиск. Напротив, изглежда като филийка с мед и масло. За да ти мине пътуването “по мед и масло”, попълни формуляри за съгласие да пазим данните ти и за друг път и също дай съгласие да ги проверим директно в институциите, които са ти ги издали. Да проверим твоя паспорт, зеления ти сертификат и др. Нямаш против, нали? Чудесно, ставаш нашият любим пътник и много усложнения по летищата ще ти бъдат спестени. 

А след години, когато нелюбимите пътници станат малцинство, и тях ще ги задължим да се идентифицират. Как така ще се делят от масата? 

Световният икономически форум дава тон за туристическа идентичност

На 26 март 2020 г. Световният икономически форум публикува спецификации и стартира нов уебсайт за проект, който е нарекъл „Known Travel Digital Identity“ (KTDI):

KTDI използва дистрибутиран регистър, базиран на блокчейн технологии, за да обвърже заедно, чрез приложение на мобилното ни устройство, следните данни:

  • Биометрични показатели (първоначално лицеви изображения, евентуално и пръстови отпечатъци и т.н.)
  • Издадени от правителството идентификационни данни за самоличност (номер на паспорта и т.н.)
  • История на пътуванията, включваща дневници на граничните пунктове, престой в хотела, а вероятно и автомобили под наем и/или други събития
  • Регистрационни файлове за покупки и евентуално информация за банкови сметки и/или други финансови записи и записи на транзакции

На базата на такива данни ще е възможна „оценка на риска“ според резултатите от профилиране, генерирани във всяка точка преди и по време на всяко пътуване или сделка. Към момента проектът се изпълнява пробно с участието на някои летища в Канада, Нидерландия, САЩ. 

Технологията се промотира като нещо изключително удобно, което би дало на “изрядния” пътник предимството да минава бързо, без да чака опашки на гишета, а в обозримо бъдеще – дори да минава без да се спре по летищата, където въз основа лицево разпознаване ще бъде регистриран и допускан докато пресича салона от самолет към самолет.

Зловещо приложение на дигиталната идентичност в Китай

Без преход от вида “добре звучи, но дали…”, “ами дали няма да…” нека се пренесем в една доста напреднала в технологиите и социалните кредити – Китай. Там въпросните благини вече са факт и се прилагат, разбира се “за благото на човека и обществото”. 

Протест, планиран от стотици банкови вложители в централен Китай, търсещи достъп до замразените им средства, наскоро бе осуетен, защото властите с едно натискане на копчето са сменили кода на здравните им сертификати от “зелен” на “червен”, съобщи Ройтерс

Вложителите планираха да пътуват до централната провинция Хенан тази седмица от цял Китай, за да протестират срещу почти двумесечния блокаж за достъп до най-малко 178 милиона долара депозити, което остави компаниите неспособни да плащат на работниците, а физическите лица – неспособни да получат достъп до своите спестявания.

Някои публикуваха видеоклипове на протести извън банкови клонове, докато други казаха, че са пътували до централата на банките в търсене на обяснение само за да бъдат отблъснати от полицията.

Само вложителите от южната провинция Джъдзян съставиха електронна таблица, представена на Ройтерс, в която докладваха 177,55 милиона долара в замразени средства в трите банки. Тъй като банките имат клиенти в целия Китай, списание Caixin на 30 април съобщи, че замразената сума може да общо 1,5 милиарда долара. Обяснения за драстичния ход, естествено, няма. Китайските власти мълчат.

Как може дигиталната идентичност да се използва срещу европейците

Някой ще каже: “Ние не сме Китай, не ни управлява Комунистическа партия, далеч сме от тяхната централизация, имаме демокрация…” Това може и да е било така, но в постхристиянска Европа човешките права значат все по-малко.

Паралелно с подигравките към вярата и ценностите, с които нашият континент е облагородил целия свят, растат и неспираните вече от нищо апетити за власт над волята, убежденията, телата и сетивата на хората. 

По време на пандемията стана ясно, че ако не беше настъпило времето на мекия щам Омикрон, доста правителства бяха на път да се върнат в измеренията на фашизма. Т.нар. “свободни” социални мрежи бързо отстъпиха под натиска и станаха пропагандатори на новите идеологии. А относно пътуванията, цяла Европа бързо разбра как сме се чувствали през соца “зад желязната завеса”. 

Все още дигиталното робство ни се предлага като “невероятни промоции”. Когато повечето хора се излъжат да ги приемат, останалите ще бъдат накарани насилствено да влязат в схемата. Затова възможността ни да избегнем тия зловещи сценарии е в това, постоянно да назоваваме нещата с истинските им имена. Да изкарваме на светло неща тъмни, пълзящи, прикриващи се зад основния декор на нашето ежедневие. Зад това, с което денонощно ни занимават медиите.

Последно качени

Свързани постове