Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Велико Народно Събрание и мажоритарен вот

На 18 януари 2023 г. Клуб „ПОЛИТИЧЕСКА АКАДЕМИЯ“ проведе в националния пресклуб на БТА пресконференция на тема: Изходът от парламентарната, политическа и държавна криза – ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ.

Поводът за пресконференцията е изпращането на ОФИЦИАЛНО ПИСМО от представители на Клуб ПОЛИТИЧЕСКА АКАДЕМИЯ към Сдружение ДОБРО разпратено до президента на Република България, служебния министър-председател, председателя на Народното събрание и всички народни представители. От Клуба апелират за рестарт на демократичните процеси в българското гражданско общество чрез свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция, отговаряща на волята на суверена относно начина на управление на българската държава и нейните граждани.

Представителите на Клуба – Георги Георгиев, Натанаил Георгиев, Роман Кисьов и Цветан Гайд, призоваха към стартирането на обществения дебат, като считат свикването на Велико Народно събрание за единствения възможен изход от кризата, в която се намира българската държавност.

Какво е необходимо да се промени

За премахването на политическата безотговорност, генерирана от пропорционалната избирателна система, представителите на Клуб ПОЛИТИЧЕСКА АКАДЕМИЯ посочват необходимостта от преминаване към мажоритарна избирателна система, където истински компетентни и морални политически лидери да поемат пряка отговорност пред избирателите си и да се спре назначаването на партийни парашутисти, кариеристи, корпоративни проксита и чужди агенти.

„Българските граждани имат правото, задължението и отговорността да изберат вида демокрация в страната, да определят взаимоотношенията между държавните институции, структурата на същите институции, да се волеизразят като се произнесат по всички най-важни точки от бъдещия основен закон (Конституцията), както и за начина, методологията на провеждане и отчитане на изборите (изборните резултати), включително да изберат дали да се прилага пропорционална или мажоритарна избирателна система (или смесена такава).“

Белезите на нарушения обществен договор

„Има разцепление между българските граждани и т.нар. политическа класа, една дистанция, която ясно показва, че има нарушение на обществения договор. Всъщност това, което е Духът на Конституцията, не се изпълнява. И ние виждаме това и в резултатите на парламентарните избори.“

Един от представителите на клуба, юристът Георги Георгиев заявява:

„Видяхме, че има и един друг проблем, след излизането на данните от Националното преброяване. И това е един факт, който много хора и анализатори споменаха – почти един милион души са се стопили от българското население за последните 10 години. Това не е факт, който може да се подмине, защото показва, че вероятно избирателната активност е много по-ниска дори от рекордно ниската избирателна активност, която наблюдаваме в статистиката на Централната избирателна комисия“.

За изхода от политическия блокаж

Представители на клуба споделиха, че сегашната Конституция предвижда два варианта за изход на политическата и институционална криза. Единият е провеждането на предсрочни избори, който вече две години не довежда до решение, а политическата система буксува. Вторият вариант е свикване на Велико народно събрание. 

От Клубът подчертават, че при промяна на държавното управление, не е задължителна посоката на президентска република, но има възможности за промяна на модела на парламентарна република.

Юристът Натанаил Георгиев посочи, че през последните години има добри идеи, които заслужават внимание. Като пример даде тезите за двукамарен парламент, децентрализация на бюджета в полза на общините и други. Но това са неща, които следва да се обсъдят в широк обществен дебат и от Велико Народно събрание, избрано по мажоритарен път от българските граждани.

Цветан Гайд посочи, че настоящата политическа система е обезбългаряваща. Според него липсата на Българска национална доктрина е причина народът да се третира като народонаселение, а не нация и народ, в качеството му на субект в обществения договор. А това е основен компонент във функционирането на една демократична правова държава. Защото българският народ е най-важния държавнотворчески елемент.

Той посочва, че е време да изпълним заветите на нашите светли предци като Левски, за които идеал е била Държавата на Духа – свещена република. Време е България отново да е Велика.

Предисторията

Клуб ПОЛИТИЧЕСКА АКАДЕМИЯ е неформална общност от съидейници, съмишленици и общественици, обединени от общи морални и интелектуални ценности, и посветени на Българската национална кауза, интересите на Българския народ и добруването на гражданското общество.

На предходната си пресконференция, организирана на 28 септември 2022 г. Непосредствено преди последните парламентарните избори, от Клуб ПОЛИТИЧЕСКА АКАДЕМИЯ призоваха българите към протестно НЕ-гласуване, чрез което да се покаже ясно и категорично на политическата класа и системните партии, че настоящата политическа система е изчерпала своята легитимност. Резултатите от тези избори категорично потвърдиха убеждението, че избирателите не виждат свои представители в нито една от партиите, включително в новосъздаваните такива, в тотално недоверие към политическите проекти, конструирани изкуствено от социалните инженери, защитаващи интересите на олигархията, на чуждите агентури и корпоративните кръгове.

Още през септември 2022г., след множество срещи с граждани от цялата страна, представители от Клуба заявиха реалните причини за ниската избирателна активност – липсата на доверие към партиите, и прогнозираха, че тази тенденция само ще се засилва, освен ако не се сключи нов обществен договор – за да се възстанови доверието и да се приеме нова Конституция. Според тях, доказателство за това е и рекордно ниската избирателна активност на последните избори през ноември 2022г.

Пресконференцията в БТА: “Изходът от парламентарната, политическа и държавна криза – ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ”.

Дискусия на Клуб Политическа Академия с пояснения за пресконференцията на 18.01.2023г.

Пълния текст на писмото към Президента, Премиера, Председателя на Народното събрание и към всички народни представители в 48-мото Народно събрание.

Клуб Политическа Академия
Клуб Политическа Академияhttps://academiapoliticum.org/
Клуб ПОЛИТИЧЕСКА АКАДЕМИЯ е неформална общност от съидейници, съмишленици и общественици, обединени от общи морални и интелектуални ценности, и посветени на Българската национална кауза, интересите на Българския народ и добруването на гражданското общество.

Последно качени

Свързани постове