Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Нова Зеландия с програма за насърчаване на взаимните доноси

Нова Зеландия въвежда специална програма за дерадикализация, тъй като според властите заплахата от хора, поддържащи насилствени антиправителствени убеждения, нараства и затова държавните агенции за сигурност отправят безпрецедентен призив към обществеността да докладва онези, които показват признаци на предприемане на екстремистки действия.

Какви са причините за такъв призив

Усуканите изрази по-горе, цитирани от официалните изявления на правителството, следва да ни кажат, че обществеността в Нова Зеландия трябва да се тревожи (и да звъни на тел. 111) не само ако чуе, че някой смята да заложи бомба във влака, но и ако някой познат има „антиправителствени убеждения“. Например, несъгласие с някои правителствени политики. Като например насилствена и задължителна ваксинация с непроучени вещества. 

Служители по сигурността казват, че в „морето от реч на омразата“, където все повече млади хора се радикализират онлайн, те повече от всякога се нуждаят от „помощта на обществото за идентифициране на онези, които са изложени на риск да се обърнат към насилие“. (Колко мило описано, почти бащински!)

Обаче преведено на практичен език, това означава, че хората, които търсят информация онлайн (освен от „авторитетните медии“ на правителството), вече са „в издънка“. А ако не желаят дадени неща, или са против държавни политики, като например отделяне на децата от мнението и закрилата на родител относно здравето и половата им идентичност, хората вече се считат за „радикализирани“. 

Неслучайно е наблегнато и на думата „млади“. Това пък е внушение, че видите ли, през Интернет се лъжат основно „младите и глупави“ хора! (Зрелите би трябвало да слушат правителството и да докладват несъгласните.)

Всъщност, при цялото им несъвършенство, социалните мрежи са все още каналът, откъдето неудобни истини могат да стигнат до хората. Богари Медия също ви информира за процесите по света в периоди на пълно медийно затъмнение относно истински драматични събития, които не се поднасяха на българския зрител. 

Основната идея е самото общество да бъде разцепено

Когато стигнеш дотам, да не говориш и дори спориш със своя съсед или приятел, а директно да го докладваш, значи целта по разцепване на общностите е вече постигната. Общности от всякакъв неофициален характер, като приятелска групичка за риболов, братовчеди, стари колеги и прочее трябва да бъдат контролирани. А кое контролира по-добре от страха?

Само страхът (и гладът) прескачат срама… срамът да докладваш и натопиш човек, който ти има доверие. Не само познато. А и противно.

Сценична подготовка

За да се убедят хората, че „нещото“ е много наложително, то се облича в много пари и се поставя като мащабен декор. Агенциите по сигурността излагат аргументите си на втората среща на високо равнище в страната за противодействие на насилствения екстремизъм. Процесът върви вече от две години! Новата инициатива за борба с радикализацията He Aranga Ake на стойност 8,44 милиона долара, която ще бъде официално стартирана през декември, ще създаде конкретни планове за възпиране на хора, за които се смята, че са изложени на най-висок риск от извършване на насилствен екстремизъм. Инициативата е ръководена от полицията и включва шест други отдела. 

Пусната е брошура, съдържаща „признаци“ кога човек е радикализиран и се е запътил към екстремистко насилие. Премиерът Джасинда Ардърн каза, че новозеландците „трябва да знаят повече за настоящите и нововъзникващите заплахи за нашата национална сигурност, защото в крайна сметка всички ние трябва да играем роля в предотвратяването на най-лошото“. И проблемът не е, че е налице борба с екстремистки групи. Проблемът е, че това е претекст за още по-голям контрол върху населението. Повече наблюдение, създаване на легитимно основание за подслушване и следене. И накрая – опасността политически или обществени противници, които не са съгласни с политиката на силните на деня, изведнъж удобно да влязат в дефиницията на екстремистка група, защото скритата война е на слово, убеждения и ценности и… власт. Именно заради това балансът между сигурността и свободата е много деликатен.

„Всички ние“

Това е запазена марка на политици от типа на Джасинда. Тя флиртува с аудиторията и разбира се, според думите ѝ всичко се прави само за доброто на хората. И най-добре да участваме „всички ние“, за да не се налага правителството „да покаже зъби“, ако се стигне до толкова неприятните масови протести. През февруари измъчените от локдауни и насилие граждани на Нова Зеландия атакуваха парламента, имаше пожар и мащабни арести (разбира се, не сте чули за това по родните медии).

Докладването явно става световен тренд. Под една или друга форма социалните кредити (на които сякаш бяха поробени само китайците) вече се прокарват и в Европа, и в САЩ. Освен това ЕС е приел директива за задължително внедряване на канал за доносничене във фирми и предприятия. Въпросното законодателство пълзи и на наша територия и в първия ден на новия парламент веднага бе поднесено за разглеждане. 

Дори само този „детайл“ може да ни подскаже какво се готви на демократичните общества. Човек, който е загубил чувствителност и памет откъде му е свободата, а и за какво му е дадена, лесно ще я загуби. Да се надяваме, че именно българите имаме още горчив спомен и усет за този тип вериги, за да не допуснем налагането им под нова форма… 

– РЕКЛАМА –

Последно качени

Свързани постове