Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Не е ли рано да поверим живота си на изкуствения интелект?

Полицията иска роботи с бомби

Бордът на надзорните органи в Сан Франциско на 29 ноември 2022 г. одобри на първо четене политика, която официално ще упълномощи полицейското управление на Сан Франциско да използва смъртоносна сила чрез дистанционно управлявани роботи, оборудвани с експлозиви.

Кога полицията може да изпрати смъртоносен робот? След изменение, предложено от супервайзера Арън Пескин, политиката сега гласи: „Роботите ще се използват като опция за смъртоносна сила само когато рискът от загуба на живот на членове на обществото или служители е неизбежен и служителите не могат да покорят заплахата след използване на алтернативни силови опции или опции за тактика за деескалация, или заключават, че няма да могат да овладеят заплахата след оценка на алтернативни силови опции или тактики за деескалация. Само началникът на полицията, помощник-началникът или заместник-началникът на специалните операции може да разреши използването на опции за смъртоносна сила на робота.“

„Или“ в този текст е особено страшно. Първоначално там е трябвало да стои „и“. Сега полицията може да използва смъртоносна сила, без преди това да е опитала всичко останало! 

Поддръжници на идеята казват, че роботът може да бъде полезен в случай на атентатор-самоубиец. Но взривяването на бомбата на робота може да детонира устройството на атентатора-самоубиец, като по този начин изпълни целите на терориста!

Авторите на проекта вярват, че полицията ще пусне този тип технология само при абсолютно най-тежките обстоятелства, но пренебрегват невинните минувачи и невъоръжените хора, които вече са убити от полицията, използвайки други форми на смъртоносна сила, предназначени „само за използване при тежки обстоятелства“. 

Роботите започнаха да ни убиват

В края на юли в Москва робот счупи пръста на 7-годишно дете по време на шахматен турнир. Организаторите описват инцидента като „някакъв тип софтуерна грешка“. Но пръстът е счупен. Факт.

На 7 май 2016 г. в Уинстън, Флорида на място загива шофьорът на Тесла на автопилот, при сблъсък с камион. Мъжът е на 40 години.

На 29 декември 2019 г., докато Хонда Сивик е на кръстовището в град Гарден, САЩ, Tesla Model S от 2016 г. на автопилот излиза от магистрала, преминава през червен светофар и се блъска в Хондата. Шофьорът и спътничката му загиват мигновено.

На 5 ноември 2022 г. в Китай шофьор на Tesla Model Y е отбил, за да паркира, но когато е натиснал педала на спирачката, той е бил блокиран. Колата, вместо да спре, ускорява по улиците и се движи с висока скорост в продължение на два километра, удряйки два мотоциклета и два велосипеда което приключва с двама убити и трима ранени.

Предоверяване на изкуствения интелект

Въпросът явно не е до Теслите, а до принципа. Можем ли и трябва ли като общество да оставим живота и доброто си да зависят от „софтуерна грешка“? 

Богари Медия вече писа за доклад от 2002 г., поръчан от Националната научна фондация (NSF) и Министерството на търговията (DOC) на САЩ, където се прогнозира сътрудничеството между нанотехнологии, генно инженерство, информационни технологии и когнитивна невронаука да доведе до „промяна на обществената „тъкан“ към нова структура“, като това включва промени в трудовите навици, икономическите дейности и хуманитарните науки.

В пълно единомислие по темата действа и Русия, където Указ №1750 /2020 г. одобрява експериментите с невронни интерфейси, тотално наблюдение и събиране на данни, прогнозни и предписващи анализи от изкуствен интелект, невронна мрежа с вградени в нея алгоритми за „предотвратяване“ на нежелани явления.

Докато нормалността на човека се топи с всяка изминала година, отброяваща потапянето му във виртуален живот и излизането му от вярата в Невидимия свят, все по-малко съпротива оказваме на създаването на „антропоморфни технически системи с елементи на съзнание и способност за познание“.

Нашето познание и самопознание потъват все по-дълбоко в небитието и няма кой да ги извади, защото истинските мъдреци са заменени с психология, задушаваща различните мнения и притискаща сбърканото да си остане сбъркано. Децата нямат право да израснат в здрава среда, нито в здравословна среда, семействата се заклеймяват като отживелица, а талантите на белите хетеросексуални мъже нямат значение пред лицето на квотите за „равенство“. 

Въпросът за отговорността

Когато машина убие или тежко увреди човек, отговорността се поделя между проектанта, производителя, законодателя и ползвателя… Освен това нито един от тях не може да бъде обвинен в намерение за убийство. Докато личните действия носят заряда на личната отговорност. 

Правилата в света се пренареждат с нашата пасивна безучастност и резултатът обикновено е, че безотговорна институция или машина оперира върху жива плът. Да не бъде! 

Последно качени

Свързани постове