Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Избори 2021: Какво се случва зад кулисите?

Слави Трифонов и партия „Има Такъв Народ“ предложиха ново правителство. Виктор Орбан отново остро критикуван. Инициатива „Три морета“.

Виктор Орбан остро критикуван. Законът против сексуално съдържание за подрастващи и реакцията на ЕС.

Какви са взаимоотношенията и комуникацията на унгарския премиер Орбан с Европейската комисия и защо се стига до противоречия и противоборство? Наскоро унгарското правителство прие закон, който ограничава пропагандирането и разпространяването на сексуално съдържание от каквото и да е естество на деца под 18 г. В самия текст се споменава и промяната на пола, визирайки политиката, която се води от много време и която цели да “защитава” правата на детето, за да може то да  смени пола си и без родителско одобрение.

В отговор, много от европейските страни веднага реагираха остро и заявиха, че Унгария няма повече място в ЕС, но имаше и немалко лидери, които изявиха позицията, че подобни твърдения са крайни. Беше издадена съвместна декларация от 12 правителства на ЕС, в която се осъждат действията на унгарския парламент на основание „дискриминация, базирана на сексуална ориентация“. Някои държави, повечето от които източниевропейски, не подкрепиха тази декларация. 

Всъщност, във въпросния закон, който е демократично гласуван, а не еднолично приет от Орбан, не става дума за лишаване от права ЛГБТ хората, а напротив, той защитава правата на родителите във възпитанието на децата си, когато са все още непълнолетни.

Вследствие на този скандал председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди приемането на унгарския закон и заговори за “европейски ценности”. Лайен дори обвързва европейските фондове с тези „ценности“, като заплаши Унгария със спиране на евросредствата. Така става все по-явно, че се налагат определени идеологически, а не икономически политики.

Но кои са всъщност изконните европейски ценности? Ставаме свидетели на сблъсък на два типа – автентичните европейски, свързани със съхранението на семейството и децата, и левите „модерни“ неолиберални. Трябва да си зададем въпроса необходимо и полезно ли е още в ранна възраст да се пропагандират сексуалност, порнография, педофилия, хомосексуализъм и не трябва ли сексуалното възпитание да остане в рамките на семейството.

Детето няма изградени възгледи, самосъзнание, идентичност, отговорност и именно поради това родителите следва да преценят за него и да го възпитават. За съжаление, тенденцията в световен мащаб е да се засилва ролята на държавата във възпитанието на децата. Училищата и детските градини започват да се превръщат във възпитатели и да изземват функциите на семейството, когато всъщност трябва единствено да подпомагат родителите.

Европейски щати?

Тези настроения и сблъсъци отново повдигат дискусионния въпрос трябва ли Европа да стане една държава, федерация. В подобна посока беше и изказването на Слави Трифонов пред „Le Monde“, в което той твърди, че трябва „да се вземат мерки“ за Орбан, и подкрепя идеята за единна европейска държава като решение на колизиите в Европейския съюз.

Виждаме как ЕК с последните си доклади цели да наложи едни много съмнителни „европейски ценности“ на суверенните държави и затова реакциите на противниците на федерализма са толкова остри. Въпросните идеи се прокарват юридически чрез Съда на ЕС, като се тълкуват много тесни разпоредби от международни актове, които в последствие се обличат във „върховенството на закона“. Тук може да се направи паралел  и с древната сентенция, че беззаконието е хитро да върши зло чрез закон. В подобни битки трябва да се отстояват истинските ценности и ние трябва да се противопоставим на натиска, тъй като всяка държава има преди всичко конституционна идентичност.

Проектите и обмените по “Еразъм” също са част от пропагандната машина, възложени на различни НПО-та и юридически лица. А Унгарският закон до голяма степен представлява заплаха точно за тези НПО-та и за системата на пълзящата неомарксистка диктатура. Що се отнася до българското общество, в голямата си част то счита реакциите на унгарското общество за адекватни.

Забелязва се, че държавите, които са били  под съветска диктатура, а именно източният блок, добре познават подхода на болшевиките и напълно основателно не бързат да приемат за чиста монета спуснатите “прогресивни” идеи и политики. Неслучайно Ленин казва, че марксизмът вирее най-добре в западното капиталистическо общество.

Инициативата “Tри морета”. Полезност, перспективи и опасности. 

Румен Радев беше домакин в София на поредната среща на инициативата “Tри морета”, като българският президент предложи добавянето и на Гърция в проекта. Какво представлява той, какви са перспективите, полезността и потенциалните опасности, и какво е значението му за изборите  през 2021 г.?

Инициатива “Tри морета” по начало е свързана най-вече с инфраструктурата. Целта е да има голям инфраструктурен коридор между Севера и Юга. Участват президентите на различни държави, но когато се говори за инвестиции, не става дума за държавни такива в класическия смисъл на думата, а за подготовка по дипломатичен начин за инвестиране от страна на различни частни компании.

Тук личи и американският пръст в събитията – между ЕС и САЩ има разногласия, които бяха особено видни при Тръмп. Въпреки че има и партньорство, то в повечето случаи е за сметка на единството на Европа, която е разглеждана най-вече като някакъв обект на интереси и не се толерира тя да бъде силна и обединена.

Интересни са действията на Румен Радев, който се оказа “на два стола” – той е представител на руски интереси и затова позицията му си противоречи с инициативата “Tри морета” – блок, създаден да отговори на руската агресия. Виждаме как президентът започва да “играе играта” на политиците – търси консенсус, независимо дали това е благоприятно за страната, или не.

Старите идеологически кадри и възпитаници от 89-та имат една интересна приемственост от тоталитарната демагогия – празните приказки, зад които не стои нищо друго, освен наблюдаване на ходовете на партньорите. Възможно е това да прави и Румен Радев, който отправяше публични предложения за иновации, обмен на технологии, но и въоръжаване, което се връзва с шпионските афери. Оказва се, че има голямо задкулисие. Също така, по предложение на Радев е и включването на Гърция, свързано с коридорите на енергетиката, чиято цел е да има търговия и обмен, и внос на втечнен газ. При всички положения, това решение ще бъде полезно, но зависи в каква посока ще се върви.

Инициативата започна по времето на Тръмп и тогава смисълът зад нея е бил малко по-различен. При смяната на администрацията с тази на Байдън, посоката се обръща. Това са част от проблемите на американската политика, при която вече няма такава приемственост при смяна на управляващите. И при републиканците, и при демократите има разногласия. Различни американски лобита действат в Русия, в Европа (където особено силно се промотира и финансира лобито на Сорос), а да не забравяме и това на дълбоката държава в Щатите, което има различни намерения, независимо от действащата администрация.

Изборите 2021 през месец юли промениха ли политическата карта в България?

Резултатът от последните предсрочни избори донесе победа на “Има такъв народ”. Интересно е как другите партии реагираха на това и какво предстои на политическата сцена сега.

Първо, ясно е, че тези избори не бяха честни поради редица причини. Но никой, дори и от най-ощетените, не смее да каже, че те са били фалшифицирани. Все пак са замесени много интереси, най-вече тези на Америка, чиито лобита действат активно с цел да променят политическия пейзаж в България, която играе важна роля и заема стратегическа позиция на Балканите. Този силов модел на налагане и демонстративно спускане отгоре обаче няма нищо общо с демокрацията. И в тази връзка, не е случайно, че партията на Трифонов е първа, предвид това кои хора предложиха  в своя проектокабинет и чии възпитаници са те.

Но очевидно има съпротивление от страна на другото американско лоби в България – това на Сорос, чиито представители са “Да, България”. Те имат различни приоритети и предстои да видим кои интереси ще надделеят. Виждаме и недоволството на новите либерали за това, че няма акцент върху смяната на Гешев. Както изглежда, ДБ не могат да бъдат водещи поради недостига им на гласове. Затова те се стремят да заемат позицията на кингмейкър, или т.нар. “златен пръст”, като изместят ДПС от тази роля. ИТН също не могат сами да съставят правителство и се виждат принудени да угаждат на останалите протестни партии.

Кой ще подкрепи едно такова правителство?

Става ясно, че протестният вот е твърде малък, за да бъде възможно да се сформира правителство. За момента БСП и ДПС казват, че няма да сключат коалиция безусловно, т.е. отново се търси задкулисие. Борисов пък отдавна говори, че иска да застане в опозиция, но дали той не би подкрепил новото правителство, тъй като има припокриване на интереси между ГЕРБ и ИТН във връзка с американското лоби в България?

Хитър ход е и бързото обявяване на проектокабинет, който може да бъде подкрепен от всеки на базата на проекти и приоритети, без Има такъв народ да се ангажират в коалиция. Това е  популистки ход за натиск над другите “протестни партии”, които са поставени пред избор или да се съберат около ИТН, или да се маргинализират. А ако ИТН се бяха коалирали с ДБ, последните щяха да изземат водещата функция поради по-големия си медиен ресурс. Но това не се припокрива с намеренията на Трифонов – той предпочита лидерската позиция. 

Не трябва да подценяваме и това, че едно от предложенията за министър на образованието, иновациите и науката е кадър на Фондация Америка за България. Страшно е, когато един интерес държи и мнозинството, и малцинството на опозицията и може да си разиграва сам сюжетите.

Фронт на Събитията
Фронт на Събитията
Фронтът на събитията е създаден за и от свободните човеци! В предаването гости, експерти и общественици дискутират и анализират актуалните събития по света и у нас, разкривайки скритите връзки между събитията в геополитиката, икономиката и социалните и обществени теми!

Последно качени