Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Бразилия блокира Телеграм заради президент „антиваксър“

Да блокираш социална медия, средство за информация, би следвало само ако това носи пряка опасност от война или смърт за един народ. Във всички други случаи спирането на достъпа до различно мнение само настройва (и с основание) хората, че са станали жертва на поредната „фасадна демокрация“. Очевидно обаче, когато става въпрос за много власт и за много пари, политиката се опитва да „яхне“ както медицината, така и истината.

Върховният съд на Бразилия блокира Телеграм

Върховният съд на Бразилия забрани бързо-развиващото се приложение за съобщения Телеграм в страната на 18 март, като предприе драстичната мярка под предлог, че се бори агресивно с дезинформацията преди тазгодишните президентски избори.

Александър де Мораес, съдия от Върховния съд, каза, че блокира Телеграм, защото приложението не е отговорило напълно на предишни заповеди за премахване на акаунти на известен поддръжник на президента Жаир Болсонаро. Този поддръжник е разследван за разпространение на дезинформация и заплахи към съдии от Върховния съд.

„Заради бълхата ще изгорим юргана“

Г-н де Мораес нареди на доставчиците на интернет и клетъчни услуги да направят Телеграм неизползваем в страната и нареди на Apple и Google да премахнат приложението от своите магазини за мобилни приложения. Той даде на компаниите пет дни да се съобразят.

Г-н де Мораес се очертава като един от най-големите политически опоненти на г-н Болсонаро, като наблюдава редица разследвания и издава съдебни заповеди, насочени срещу президента, неговите съюзници и политическата му стратегия. Президентът Болсонаро отвърна с остра критика към съдията, като дори обеща на голям политически митинг миналата година, че няма да се съобрази с решенията му.

Кога стана норма изборите да минават на тъмно

Докато авторитарните страни като Китай редовно натискат интернет-платформите, блокирането на такова популярно приложение в цяла страна е много необичайно в демокрация като бразилската. Но някои власти в Бразилия, най-вече Върховният съд, обещаха да държат интернет-компаниите отговорни за дезинформацията поради опасения, че биха могли да повлияят на президентските избори през октомври.

Нищо ново под слънцето, след като в претендиращата да задава световния тренд демокрация на САЩ вече си позволиха да изтрият в Туитър акаунта на тогава действащия президент Доналд Тръмп, а след това приложиха и натиск да спрат социалната мрежа Парле, в която евентуално гласът му още можеше да бъде чут (за информация – Парле спря дейност заради “остракиране” от страна на доставчиците на сървърни, юридически и други услуги в нарушение на договорите и принципите на правото само заради риска да не са в мейнстрийм линията на прогресивните неолибирали).

Страшилището „Телеграм“

Телеграм е известен с това, че премахва по-малко съдържание от приложението си в сравнение с други социални мрежи и включва функции, които улесняват разпространението на информация далеч и бързо. Докато WhatsApp, основен конкурент на Телеграм, направи промени, за да ограничи разпространението на дезинформация – като ограничаване на размера на груповите чатове и броя на препращането на съобщение – Телеграм позволява на потребителите да излъчват съобщения до хиляди хора наведнъж

Подходът на Телеграм направи приложението особено популярно сред потребители по целия свят, които се оплакват, че по-масовите социални мрежи цензурират възгледите им. Популярността на Телеграм в Бразилия го направи едно от най-бързо развиващите се приложения за съобщения в страната. 

От 2014 г. Телеграм е изтеглен близо 85 милиона пъти в Бразилия, като 29% от тези инсталации са дошли миналата година, според Sensor Tower, фирма за данни за приложения. За сравнение, WhatsApp, доминиращото приложение в Бразилия, е изтеглено 677 милиона пъти в страната.

В Бразилия г-н Болсонаро призова своите поддръжници да използват Телеграм вместо други социални мрежи и вече е натрупал близо 1,1 милиона последователи в приложението. Неговият основен конкурент в президентската надпревара през 2020 г., бившият президент Луис Инасио Лула да Силва, има по-малко от 50 000. 

Щом хората имат такъв интерес към една силна личност, а очевидно нямат интерес към посланията на друга, много неприятно за световните сили е, че опонентът на Болсонаро може да загуби предстоящите избори. Или най-малкото може да бъде свободно атакуван и изобличаван по много точки от своите изказвания.

За съжаление и Телеграм не е особено независим

Както „Богари Медия“ вече писа, в разгара на пандемията Германия успя да наложи спиране на десетки Телеграм канали, където се коментираше вредата от ваксинациите.

В изявление още вечерта на 18 март Павел Дуров, главен изпълнителен директор на Телеграм, поднесе извинения, че уж са пропуснали имейлите на Върховния съд на Бразилия. Дуров поиска от съда да отложи забраната, „за да ни позволи да поправим ситуацията, като назначим представител в Бразилия и създадем рамка, която да реагира на бъдещи неотложни въпроси като този по бърз начин“. 

Така наречената „инфодемия“ плаши политиците повече от всичко

Да, разбира се, с подходящ медиен подход на хората може да се „сервира“ всичко и наистина светът до голяма степен се управлява от тия, които управляват и тълкуват информацията. Снимки на разрушения, на пострадали, интервюта „за“ и „против“ на хора, уж очевидци или потърпевши, все още влияят безотказно на масовия потребител. 

Но щом се е стигнало дотам, хората да имат повече доверие на социални медии, вместо на официалните, вместо на живите журналисти от авторитети издания, това говори само едно – авторитетните издания отдавна се продадоха за пари и предадоха доверието на хората, че „някой там, горе, мисли за тях“.

Забраняването на приложение в цяла страна не е технологично просто. Премахването му от магазините за приложения на Apple и Google не позволява на допълнителни хора да го изтеглят, но милионите хора, които вече имат приложението – или които имат достъп до него от уеб браузър – могат да продължат да използват услугата. 

Подходът на Бразилия се отличава с това как се стреми да принуди компаниите, които осигуряват гръбнака на интернет, да блокират уеб-трафика на Телеграм. Политиката дори обхваща хора, които се опитват да използват софтуер, за да заобиколят забраната, като насочват своя уеб-трафик през други държави. 

Г-н де Мораес каза, че всеки, заловен в това, ще бъде изправен пред глоба от 20 000 долара. Политиката „се опитва да атакува от няколко фронта, така че може би ще бъде осъществимо“, каза Лукас Лаго, бразилски софтуерен изследовател.

Докато дезинформацията се счита за огромен проблем в платформата, много големи новинарски издания използват Телеграм за предоставяне на съдържание, включително The New York Times. Поддръжниците на г-н Болсонаро веднага разкритикуваха забраната. Карла Замбели, бразилска конгресменка и дългогодишна поддръжница на президента, каза в Twitter, че Телеграм е „единственият инструмент, в който имаме свобода на изразяване“ и нарече г-н де Мораес „тиранин“. 

Г-жа Оутс, професор от университета в Мериленд, заяви, че Телеграм е станал добре известен с това, че игнорира правителствени заповеди и искания за данни. И все пак тя добави, че тъй като Телеграм е толкова популярен сред дясното крило в Бразилия, заповедта може да се възприеме като партиен ход.

След решението на съда за пълна забрана, екипът на Телеграм се задейства, за да изпълни разпорежданията на съда, включително чрез изтриване на класифицирана информация, споделена от акаунта на президента, и премахване на акаунтите на известен привърженик на Жаир Болсонаро, който е обвинен в разпространение на дезинформация. Това действие удовлетвори съда. Късно вечерта на 20 март съдът отмени забраната си, която поради гратисния период така и не влезе в сила.

С какво е опасен Болсонаро

Изключително рядка позиция за държавен глава зае президентът Болсонаро. Той не се ваксинира, отрича необходимостта от насилствена ваксинация и ясно заяви, че няма да ваксинира единадесет-годишната си дъщеря.

Бразилия стана печално известна със смърт при ваксинация на деца, детски инфаркти и дори трагични последствия при ваксинирани бебета, като в много от случаите бразилците протестираха публично, подкрепени от президента. Но от друга страна и алтернативните опити за лечение с ивермектин дадоха в Бразилия впечатляващи резултати, премълчани от световните медии.Очевидно авторитетът на президента Болсонаро силно пречи на планове на задкулисието, което се е прицелило в нещо не по-малко от цялата световна власт! Като в случая не говорим за власт над граници, ресурси, държави, а за нещо много по-страшно: власт над Истината и над човешкото естество, безжалостно атакувано, разрушавано и поробвано.

Последно качени

Свързани постове