Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Българският фактчекър и търсенето на истината

Често сме свидетели на български „фактчекъри“ да се опитват да правят същото като на запад – да преповтарят модел като еталон за добра журналистика. Хубаво е обаче да си спомним принципите на добрата журналистика и дали тези същите „фактчекъри“, били те на Запад или тук в България, са наистина добросъвестни или просто служат на статуквото, което има своите задачи и цели. 

По повод свободата на словото имаше един лаф: „В тоталитарен Китай държавата управлява медията, а на Запад държавите управляват ЧРЕЗ медии“. 

Фактчекър на БНР „опровергава“ нашумелия в световен мащаб документален филм “Died Suddenly”

Филмът изследва връзката между масовата ваксинация с т.нар. Ковид ваксини в началото на пандемията и данните за критично увеличил се брой внезапна смърт. Притеснителното в действителност е това, че случаите са със сравнително млади хора. 

Някои от доводите на т.нар. фактчектър са абсурдни, други пък тенденциозно не са обсъдени, пропуснати са обстоятелства, които потвърждават тезата в документалния филм, но всичко това по-скоро навява на мисълта не за проверка на факти или търсене на истината, а по-скоро за мнение от другата страна на един дебат, както и несполучлива делегитимация на режисьора на филма. Знаете тактиката – като не можеш да обориш аргумента, атакувай личността. 

Всъщност това е въпросът – каква всъщност е целта на тези проверки на фактите? Да подкрепят официалната позиция на правителствата и мейнстрийм медиите, които обикновено са добре платени пропагандатори? Защото изводът на тези фактчекъри почти винаги (особено от началото на пандемията) е „няма данни“, „те не са учени“ и по този начин се „затваря дебатът“ относно легитимни въпроси, които се повдигат. Така можем да обобщим и този на БНР, който най-вероятно е преписал от някой чуждестранен колега. 

Вярно ли няма връзка между ваксините и внезапната смърт, която се наблюдава?

„Те не са учени“, се аргументират критиците на филма. Да де, ама точно учени и лекари гласно твърдят, че има връзка между двете (ваксината и внезапната смърт). Дебат в научните среди има и никой не може да го скрие. Само хората, които си затварят очите могат лекомислено да повярват, че е достатъчно да кажем „няма данни“, само и само да се успокоим.

Д-р Асим Малотра застава с името си, твърдейки, че иРНК ваксини влошават всеки сърдечен проблем или болест – все пак дори в ЕС се призна връзката между ваксините и уж необяснимия масов миокардит при млади хора:

Доктор Джоузеф Ладапо, главен хирург в щата Флорида, коментира, че данните за връзката между ваксините и миокардит е на базата на хора, които са диагностицирани поради оплакване за задух, болка в гърдите и др. симптоми. Докато хората, които са починали внезапно изобщо не фигурират в статистиката и не са диагностицирани именно защото са починали внезапно, а не са се появили в болницата със симптоми, за да бъдат изследвани за миокардит. 

Не е случайно и че редица застрахователи наблюдават множество внезапни смъртни случаи (с оглед здравни застраховки и застраховка живот) – Германия, Испания и САЩ, които излизат от всякакви прогнози и изчисления за предвиждане дори при хипотези на катаклизми. А наскоро Доктор Камбел показа как масовата необяснима смърт във Великобритания съвпада с периода на ваксинация. Същото се наблюдава и в Австралия:

Целта зад „проверката на фактите“

С фразата „няма данни“ и етикета „подвеждащо“ всъщност опитът е да се хвърли тежестта на „доказване” върху гражданите. Да не си и помисляш да се съмняваш в наратива на статуквото, освен ако нямаш „железни“ доказателства, категорични и множество на брой изследвания! А кой гражданин има такъв ресурс, дори той да е най-добрият журналист?

Проблемът е, че държавността и съответните органи са създадени и овластени в тези области именно с тази функция – да бъдат закрилници на гражданите и обикновения човек и да служат на обществото като упражняват контрол от негово име. За да не е нужно гражданинът да трябва сам да прави изследвания. Но всеки може да зададе своя въпрос и посланието на филма “Died Suddenly” повдига легитимен такъв.

И при положение, че този въпрос набира популярност, каква е реакцията? Да пуснем фактчекъри, че „достатъчно данни няма“. Ами да ги съберат! Защото така просто се потулват фрапиращи обстоятелства. Защо властите не правят изследвания именно на тези твърдения? Действително държавите и органите, на които им е делегирана власт, вършат ли си работата? 

Големите медии като комуникатор на правителствата и глобалния елит

Нека припомним, че при пускането на пазара на т.нар. Ковид „ваксини“ основната медийна пропаганда беше, че чрез „ваксинацията“ вирусът ще спре до теб. Че когато си „отговорен гражданин“ и се „ваксинираш“, всъщност ти не го предаваш и пазиш своите близки и колеги. Че няма да влезеш в болница, че повече няма да боледуваш от Covid-19. Абе, като цяло – дъги и пеперуди…

Е, оказа се, че тази пропаганда си е вървяла без нито едно доказателство (остави дали е достатъчно), че препаратът спира трансмисията на вируса. И това се призна от служител на Пфайзер повече от година след пускането на препарата на пазара в изслушване пред Европейския парламент след въпрос на нидерландски евродепутат:

Щом големите корпорации и държавите могат да си го позволят, защо толкова лековерно се твърди, че филмът е подвеждащ? Прилага се двоен стандарт заради неудобните въпроси.

„Няма как това да е вярно“

Чухме много аргументи през последните две години, че това е невъзможно. Твърде невероятно е, просто конспирация, защото видиш ли няма как на най-високо ниво в най-развитите държави да се случва такава корупция, конспирация (заговор) или подобно нещо. 

Ще оставим настрана историята на компании като Пфайзер, които и преди са подлежали на следварителни огромни глоби поради злоупотреба и подкупи. Или че малко преди пандемията, същите „ваксини“ се рекламираха от Модерна като препарати за генна терапия.

Твърде невероятна ли ви се струва историята за едно лекарство с опиат, което се рекламира като уж непристрастяващо и се пуска на пазара свободно за главобол и всяка друга временна болка? И че довежда до масова зависимост и хиляди хора са станали жертва на тази зависимост. Вероятно и това си мислите, че е поредната конспирация? Истината понякога изненадва и въображението ни.

Историята се повтаря – случаят с Пардю Фарма и продукта Оксиконтин

Само че се оказва, че не е конспирация, а съвсем реални събития, при това в нетолкова далечното минало. Става дума за продукт, който е базиран на опиат – увреждащо и пристрастяващо вещество. Само че отново чрез божеството „наука“ прокарват идеята, че всъщност лекарството е измислено така, че да не пристрастява. Именно с тези „изследвания“ и „научни факти“ от същите институции в САЩ, които се произнасяха и по ковид “ваксините“ – FDA и CDC, пускат лекарството на пазара като болкоуспокояващо, което не е пристрастяващо и може да се ползва за ежедневни потребности.

Да де, но се оказва, че всъщност е пристрастяващо и опиатът си е опиат. И от това последва масово пристрастяване на значителен брой хора в различни щати на САЩ до такава степен, че легално достъпното чрез предписание от лекар лекарство започва да се търгува на по-високи цени като наркотик. 

И преди да отхвърлим, че това е просто един обикновен случай на фармацевтична компания, която злоупотребява, нека ви споделя, че същата тази наркозависимост дълго време е отричана или игнорирана от официалните институции, научните среди и голяма част от лекарите (особено финансово стимулираните). Докато обикновените хора са виждали прекия резултат в своето ежедневие, своите близки и обкръжение. 

Дълги години прокурори и граждански активисти се борят въпросът да се разгледа както на съдебно равнище, така и на институционално. Тази сага не се развива за година-две, а е сага, която започва 1996 г. Но защо казваме, че е пресен пример? Защото едва преди две години, през 2020 г. фармацевтичната компания е осъдена на, забележете, скромните 8 милиарда долара глоба. Впрочем в сравнение с печалбите през годините, вероятно санкцията наистина е скромна.

За да разберете нагледно сравнението – официално статистиката гласи, че много малък процент от ваксинираните са имали странични ефекти от препарата и до ден днешен. Дали това е истината, или тя се крие? Ето едно видео, в което доктор пита аудитория от стотици хора в Швейцария – “Кой от вас познава човек в обкръжението си със страничен ефект от ковид ваксина?”. Резултатът е гора от ръце:

Точно това разминаване между “официалните данни” и реалността е показателно, че нещо по пътя е “пипано”, че не ни информират, но ни облъчват с пропаганда.

Каква поука да си вземем от всичко това

Живеем в информационна епоха, в която големите медии не са „благородници“, които имат идеална цел или имат критерий за морал. И затова не можем да си позволим да им имаме пълно доверие. 

Отдавна медийната среда и информационният поток не предлага на хората чиста информация, на базата на която човек да изгради своето мнение и позиция. Напротив, големите медии ни тъпчат със „своето мнение“, очевидно подплатено от интереси (не само финансови). А от него ние трябва да положим усилие, за да извлечем информацията и да сформираме независима позиция и преценка.За съжаление същата тенденция наблюдаваме и с държавността – вместо държава да ни служи на нас гражданите, виждаме как има неистови усилия гражданите да служат на държавата, като един вид божество. Нека не ставаме жертва на дезинформацията, макар тя да се представя за светъл ангел, който ни спасява от „поредната конспиративна теория“. Или както върви поговорката: Крадецът вика „дръжте крадеца!“. Странно как напоследък всички “конспирации” взеха да се сбъдват.

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени