Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Забраняват списание в Нова Зеландия, като лъжат, че е опасно

В Нова Зеландия явно се забраняват вестници и списания, които не подкрепят наратива на правителството. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която наскоро се оттегли „поради умора“, открито заяви по време на годишната сесия на Общо събрание на ООН през 2022 г., че свободата на словото онлайн трябва да се разглежда като „оръжие за война“ и следователно да се регулира от корпоративната държава за предотвратяване на „потенциална вреда“.

Правителството на Нова Зеландия наскоро блокира продажбите на списание „Ню дон“ (New Dawn), като използва манипулативни твърдения за уж опасно съдържание в един негов брой. Списанието е известно като свободомислеща медия, където не един път е давана думата на лекари, несъгласни с драконовските „антиковид“ мерки в държавата, а особено с ваксинацията на деца. 

И Нова Зеландия има своя 11-ти септември

Само че с обратен знак. На 15 март 2019 г. след терористична атака срещу две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, са убити 51 души и са ранени 40. Стрелецът е силно радикализиран срещу мюсюлманите млад мъж, който пуска онлайн видео с деянията си. Видеото веднага е забранено от властите и свалено от медийните платформи. 

Използвайки правото на журналистическо разследване, списание New Dawn анализира факти от отминалия атентат, впрочем най-бруталният в иначе „мирната“ държава, като поставя под съмнение достоверното отразяване на всички детайли от медиите. Допуска се външно инсцениране на терористичния акт (подобно на множество свободни журналисти, които си позволяват да се усъмнят в истинския организатор на атентатите от 11 септември). 

Но за това свое правомерно действие списанието веднага е набедено как, научавайки, че е имало видео, някой читател би могъл да се опита да го потърси. При това наличието на такова видео е ясно оповестено в Уикипедия, където подробно е описано цялото събитие.

Обвинението звучи доволно витиевато, защото със същия аргумент един читател би могъл да опита да потърси какви ли не видеа от тъмната страна на човешката престъпност. Тук не става и дума за каквото и да е нарушение на законите от списанието! И все пак, използвайки механизми на медийно потискане и обаждания по телефона, властите постепенно изваждат New Dawn от лавките на големите вериги разпространители. 

Церберите на официалната линия 

В опитите да бъде защитена обществеността от „вредна“ реч, водеща в обвинението е една от основните новозеландски медии – „Стаф“ (Stuff.co.nz), която прилежно предупреждава обществото на 3 януари, че може да бъде изложено на опасен текст, открит в периодичния раздел на една от водещите търговски вериги в страната.

Започва много по-широка и добре организирана обществена кампания за натиск към всички книжарници и будки за вестници в Нова Зеландия, като се започне с един от най-големите търговци на дребно в страната – „Уиткълз“ (Whitcoulls), на чиито щандове се продава New Dawn. Това е последвано от дирижирана „вълна от възмущение“ от различни акаунти на активисти в Нова Зеландия. 

След като кампанията за елиминиране на Whitcoulls е в ход, активистите разширяват обсега си, като се насочват към други търговци на дребно на печатни издания, включително друга водеща национална верига – „Пейпър плъс“ (Paper Plus), като ги притискат да премахнат New Dawn от магазините си.

В играта влиза и Кейт Хана от т.нар. Проект срещу дезинформацията, нещо като журналистическо ДС, удобно създадено в последните години с подкрепата на държавата. „Кейт Хана, директор на The Disinformation Project, изследователска група, наблюдаваща дезинформацията за Covid-19, каза, че някои от коментарите в New Dawn са на границата на законността /…/,  тъй като описват съдържанието на предавано на живо видео от стрелбите в Крайстчърч, както и къде са били публикувани, което може да насърчи хората да го потърсят.“

Опасност от „горене на книги“

Един от водещите световни учени по темата за държавната пропаганда, британският академик д-р Пиърс Робинсън, наскоро предупреди, че „цензурата и деплатформирането продължават да разяждат обществената ни сфера; вижте последните събития със списание New Dawn. Ако не отстояваме позициите си и не защитим критичното право на свобода на изразяване, демокрацията ще бъде помрачена.“

Именно за Нова Зеландия, където законодателно опитват да насърчат доносничеството срещу несъгласни с държавната политика, неговото предупреждение е повече от основателно.

Още една „демократична държава“ прибягва към тоталитарни методи

Нова Зеландия от край време е считана за една от най-демократичните и свободни страни, с оглед и принадлежността към англосаксонския свят. Но тези действия на правителството са индикация за настъпващо ограничение на свободата на словото в развития свят. Вече стана ясно, че в САЩ службите са намесени при цензурата в социалните мрежи.

Ще припомним, че регулация на интернет се предвижда и от законодателството на ЕС, което е вече в сила. Дали ще видим подобна витиевата аргументация и налагане на цензура в рамките на съюза, предстои да се разбере.

Вижте повече за съвременната цензура и опасностите, които ни грозят: Трябва ли да жертваме свободата на словото, за да няма реч на омразата?

Последно качени

Свързани постове