Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Службите намесени в цензурата в социалните мрежи?

След като милиардерът Илън Мъск купи социалната мрежа Туитър, той започна да публикува файлове от вътрешната кореспонденция между различните звена в компанията по повод безобразната цензурата, която от Туитър наложиха последните години по отношение както на изборите в САЩ, така и по темите за пандемията, ковид ваксините и други. 

От тези документи се установи, че е имало не само натиск от държава, но и “заплащане”, за да политиката по “справяне с дезинформацията” на социалната мрежа, да бъде в директно в ръцете на и в изпълнение на спуснати насоки от ФБР и други официални органи на правителството на САЩ.

Покрай разрастването на този скандал обаче, излязоха наяве други факти и обстоятелства, които пораждат основателно притеснение за намесата на дълбоката държава в правото на свобода на словото в социалните мрежи, които платформи се опират на правното тълкувание, че не са медия с редакторска политика, а платформа за свободно споделяне.

Какво се разкри покрай скандалите? 

Документите, които бяха публикувани от настоящия изпълнителен директор на Туитър, показаха, че в екипите на социалната мрежа за “борба с дезинформацията” са наети десетки “бивши” агенти на ФБР и ЦРУ, които управляват именно дейността свързана с куриране на съдържанието и етикетиране на “фалшиви новини” и “невярно съдържание”:

Повече подробности можете да прочете от Богари Медия в Досиетата Туитър.

Ами другите популярни социални мрежи?

Покрай разкритието за “бивши” агенти на ФБР, наети от Туитър, потребителите на социалната мрежа повдигнаха въпроса за другите популярни социални мрежи. Скоро след това бяха публикувани данни за социалните мрежи Facebook (Мета) и Инстаграм:

Google не са извън кюпа

Компания Гугъл, която притежава най-популярната търсачка в света, също необяснимо защо е наела редица “бивши” агенти на ЦРУ, ФБР и други служби:

Тогава да преминем на TikTok?

Съвсем не, отдавна съществува съмнение, че апликацията е шпионско оръжие на Китай, тъй като събира значително повече информация, в сравнение със други апликации, което включва и съобщенията ни, гласа ни и т.н. За повече информация по темата, можете да гледате този документален филм.

Това съвсем не значи, че други апликации не е възможно да правят същото, но просто може да е нерегламентирано. 

Оказа ли се свободата на словото в социалните мрежи една илюзия?

Аз бих казал – Да. Необяснимо е защо една компания ще наеме бивши агенти на службите, за да курира съдържание в социална мрежа. Още по-странно е защо всяка компания в сектора е в същото положение. Колко са “бивши”, ще оставя на всеки да прецени сам. Но все още ли си мислим, че службите не са замесени в контрола на информационния поток?

А относно социалните мрежи – с оглед фактът, че реално пристрастяват и хората стават наркомани за допамина на поредното видео, туит или статус, показва, че платформите не са просто “социални мрежи”, нито място за свободен обмен на информация, а по-скоро ферма за данни, с които изследват населението, или оръжие за манипулация в информационното общество. Така че – да имаме едно на ум.

И все пак, ако човек е внимателен, може от тенденциозната информационна среда на пропаганда, да извлече информация за случващото се и да достигне до скритата истина. Това практикуваме и към това се стремим и в Богари Медия.

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени

Свързани постове