Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Манипулация на съзнанието чрез екран – конспирация или реалност?

За манипулация на съзнанието се говори в редица конспиративни теории, но има ли основателност за такова твърдение? На 01.06.2021г. изтече срокът на закрила на патента на технология за манипулиране на нервната система на хората чрез екран. Според изобретателя Hendricus G. Loos екранното устройство може да бъде програмирано така, че чрез определени светлинни импулси да поражда в нервната ни система напълно реални електромагнитни процеси, които да доведат до определен ефект.

Двадесет години патентът е бил изключително право на своя изобретател и съответно е бил недостъпен за обществеността, но от скоро той вече може законно да бъде използван от множество други компании за техните цели.

В какво се заключава манипулацията

В патента от САЩ под номер 6506148 „Манипулация на нервната система с помощта на електромагнитни полета от мониторите“ се казва:

 „При човешки субект са наблюдавани физиологични ефекти в отговор на стимулиране на кожата със слаби електромагнитни полета, които пулсират с определени честоти близо до 1/2 Hz или 2,4 Hz, като например да се възбуди сензорен резонанс.

Много компютърни монитори и телевизионни тръби, при показване на импулсни изображения, излъчват импулсни електромагнитни полета с достатъчни амплитуди, за да предизвикат такова възбуждане. Следователно е възможно да се манипулира нервната система на даден обект чрез пулсиране на изображения, показвани на близък компютърен монитор или телевизионен комплект. За последния пулсиращият образ може да бъде вграден в програмния материал, може да се наслагва чрез модулиране на видео поток, като RF сигнал, или като видео сигнал.

Изображението, показвано на компютърен монитор, може ефективно да се вкара в пулсиращ режим чрез проста компютърна програма.

За определени монитори могат да се генерират импулсни електромагнитни полета, способни да създадат резонанси в близките предмети, дори когато показаните изображения са импулсирани със сублиминална интензивност.“

Всъщност до голяма степен такава манипулация на съзнанието се опира на нашите навици и създаването на неволеви модели за поведение, които в един момент не контролираме, а понякога дори не осъзнаваме.

Доколко вече свикнахме с манипулация на съзнанието

Във филма „Социална дилема“ от 2020 г. множество сътрудници на Фейсбук, Туитър и Гугъл споделят, че напълно легално им е било възлагано да разработят инструменти за максимално задържане на потребителя пред екран. Разбира се, за социална медия, издържаща се от рекламодатели, е обяснимо всяко усилие да „улови“ мисълта и склонността на потребителя си, за да му предложи такива изживявания, след които той да се ориентира към техните рекламирани продукти. Това може да варира от бомбардиране с трогателни истории (каквито ние много обичаме!), до приоритетно показване на разголени снимки, които ще активират нашите лайкове и коментари.

Отдавна Фейсбук, а не ние, решава кои са нашите „любими приятели“ и кои публикации приоритетно ще виждаме. При това изкуственият интелект, работещ зад Мрежата, го постига напълно безболезнено, следвайки нашите естествени пристрастия. Така че дългото заседяване пред екран, и то извън работния ни процес във фирмата, е гарантирано.

Според разработчика на „Лайк-Бутона“ на Фейсбук Джъстин Росен, екранните медии усилено отнемат нашия контрол над това кои сме и в какво вярваме. Наивно е все още да смятаме, че Гугъл е просто информационна търсеща машина, а Фейсбук съществува благотворително, за да знаем какво става с нашите приятели и близки. Както казват специалистите по търговска реклама: „Ако не плащаш за дадена стока, значи стоката си ти“. Затова личните ни данни са от огромно значение и са най-ценната стока в съвременния ни свят.

От огромно значение е какво става в нашето несъзнавано

Достатъчно е да погледнем какво става при децата, нашето най-спонтанно и непосредствено огледало. В този изобилен на слово свят е учудващо, че все по-често логопедите попадат на случаи на деца, които не са проговорили на три, четири и дори пет годишна възраст. Според специалистите причината за това е, че децата растат в среда, която не им позволява да придобиват знания и умения чрез собствения си опит.

През електронните устройства към децата идва много по-голям поток от звуци и светлини, отколкото сами могат да обработят. А прекалената стимулация на нервната система създава множество проблеми, като прекомерна агресия, слабо въображение, късно развитие на речта като средство за комуникация.

Проучване на Националния институт по здравеопазване в САЩ показва, че децата, които престояват повече от 7 часа пред екраните на компютър, имат риск от занижаване на IQ и отслабваща памет, заради влиянието върху нервната система. Дори около две трети възрастните в Европа и САЩ се чувстват нервни без Интернет, а една четвърт биха предпочели да не се изкъпят, за да ровят в Интернет.

Откъде научаваме новините

У съвременния „свръхинформиран“ човек има почти наркотична зависимост към постоянните „новини“, с които се залъгва, че е адекватен на обществените процеси. Страхът да не изпуснем новина, и то лайкната от стотици потребители, а не чута от приятел и колега, ни кара постоянно да проверяваме за новости пред екрана.

Нормална нужда от новини, разбира се, има. Но същността на събитията, детайлите на процеса, или дори ефекта от нов медикамент, можем с много по-голяма достоверност да научим от живи свидетели. Да не говорим, че тези, които имат значително въздействие върху информационната среда в интернет (като големите медии, информационни агенции и социални мрежи), до някаква степен влияят на реалността, която познаваме, защото цензурират, избират кои новини и под каква форма информацията да достига до нас. Това включва филтрация как да гледаме върху исторически събития от миналото. Отдавна човек не се информира от книгите, историческите извори и др., а от интернет, което поставя обществото в уязвима на манипулация на съзнанието позиция.

Примерът с учителската стачка преди години показа как много хора бяха лесно настроени от медиите да вярват, че преподавателите получават огромни заплати, затова няма за какво да протестират. Скоро след това полицейската стачка, единствена по рода и мащаба си, бе отразена от медиите с една фронтална снимка на приклекнали журналисти. От нея не стана ясно, че в нарушение на собствените си разпоредби и директно рискувайки работата си, стотици служители се бяха придвижили до столицата, за да заявят своите искания.

Трябва да имаме предвид, че е напълно реално да бъдем подвеждани не само от „хватки“ на изкуствения интелект зад Мрежата (т.нар. Echo chamber), а и от насочени към нервната ни система електромагнитни импулси, които създават определено неволево поведение и оказват значително влияние на нашите навици, модел за поведение, начин на мислене, въображение и т.н.

Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени

Свързани постове