Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Капанът на мрежите

Влиянието на социалните мрежи и технологиите върху личността и мисленето на човека и опасностите от това са тема, която Богари медия наблюдава с внимание, както може да бъде проследено в много от статиите ни.

Технологията за манипулация на съзнанието чрез екран

Вече писахме за манипулацията на съзнанието чрез екран, която може да включва много аспекти. На първо място, вече съществува технология за манипулация на нервната система с помощта на електромагнитни полета от мониторите чрез светлинни импулси. Още миналата година писахме, че нейният патент вече изтече и вече е достъпна на големите технологични компании. А тази технология може да бъде използвана в съчетание с голям брой вече съществуващи трикове за предизвикване на физиологичната и психологичната зависимост към екраните.

Капаните на Мрежата

Такава е пристрастеността към прилива на допамин, който ни връхлита, когато сърфираме в интернет – сходен с този при употребата на наркотични вещества или при хазартни игри. Това превръща живота онлайн във вид наркотик за нашите мозъци и тела. Този механизъм е използван, за да може да бъде задържан потребителят колкото се може по-дълго на екрана.

Освен това е всеизвестен фактът, че изкуственият интелект ни манипулира чрез ехо-стаите, които създава специално за нас, държейки ни в среда на полуистини и много често директно отрязвайки достъпа ни до цялостното съдържание, така че да не достигнем до самата истина.

Можем да изброяваме още много факти, но същественото е едно – рисковете личността ни да стане роб на телефона и компютъра и на поднасяната манипулирана информация чрез социалните мрежи са много големи. А оттук лесно ще станем жертва и на бъдещата дигитална диктатура.

Отслабването на интелекта

Преди време от Богари Медия повдигнахме въпроса за това колко пагубни са устройствата за малките деца, при които все повече се наблюдава понижаване на коефициента на интелигентност, отслабващи памет и въображение (абсурдно явление при малки деца), повишаване на агресивните състояния, късно проговаряне. И всичко това заради излагането на всякакви бомбардировки на образи, звуци, светлини от екраните, които създават свръхстимулация на нервната система, вместо да бъдат развивани въображението и знанието чрез опит от досега с околния свят.

Ако тази тенденция е налична и сред децата, чиито родители ги оставят на устройствата, при възрастните тя вече е плашеща. Не можем да отречем големия мащаб на деградацията на ума и мозъка. Все повече хора в младостта и средната си възраст имат симптоми, свързани с нарушена мозъчна дейност – трудност в запомнянето на информация, невъзможност тя да бъде анализирана, разсеяност, намалена способност за концентрация на мислите и вниманието, затруднено критическо мислене.

Причина за това отслабване на интелекта е именно дългото пребиваване в интернет – то приучава човек просто да сканира текста и да търси ключови думи, без да се задълбочава, привиквайки към посредствена и евтина информация, каквато се предлага онлайн с цел да поддържа „на линия“ (online) най-ниските емоции в нас. По тази причина сложните конструкции, които изтъкават задълбочените текстове (не само онлайн, но и литературни и научни), стават все по-трудни за разбиране за интернет потребителите.

Разбира се, това предизвиква един омагьосан цикъл – читателите не желаят съдържателни текстове и по тази причина предлагането на такива се превръща в елитарна дейност, а по-голямата част от хората търсят кратки съобщения, изображения и видеа, които да им дават готовата информация.

Как ни манипулират на тази основа

Освен че боклучавата информация онлайн занижава нивото на вкуса ни към красивото и истински смисленото в живота ни и заформя посредственост в нас, готовите отговори, които тя предлага, са много лесен начин да бъдем манипулирани.

Вече е ясно, че по-голямата част от потребителите на интернет почти не прочитат текстовете, които попадат пред очите им, а големите абзаци са пропускани. Този вид консумация на съдържанието онлайн се обляга на това, че сканираме текстовете, така че да съберем информация оттук-оттам, без да се замисляме какво всъщност е посланието ѝ и какво приемаме за истина (именно защото не сме имали търпението и контрола върху себе си да оценим съдържанието, а просто сме го изконсумирали).

Това означава, че прочитаме първите няколко реда от страницата, части от съдържанието в средата ѝ и края, така че да разберем какво е заключението или просто как завършва. Именно затова медиите и онлайн активистите ще бъдат склонни да поднасят съдържанието, което биха искали да ви внушат, под формата на буквата „F“, така че вие послушно и без много съпротива да приемате готови послания.

Как да отвърнем на атаката

Отново – отговорите никак не са лесни и прости. Не можем просто да кажем „спри да използваш технологиите“. Но това, което можем да потърсим на първо място, са смислени дейности в живота ни. Да, няма да бъде лесно да се откъснем от некачествените си навици, но това ще ни се отплати с по-пълноценното разгръщане на личностите ни и всичко, от което се състои животът ни. Когато технологията е инструмент, тя е подчинена на волята на човека и това е ключово. 

Важно е да спрем да сме наивни, че това, което ни се поднася като информация, е равнозначно на истината. Будният и търсещ ум и откриването на Истината, в реалността и онлайн, са отговорът, който да ни изведе от манипулациите. 

„И ще познаете Истината и Истината ще ви направи свободни…“ 

Последно качени

Свързани постове