Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Истината за Ковид 19: как започна всичко и накъде отива

В разплитането на загадката за произхода на Ковид 19 са замесени много чужди интереси на страни, които са в борба за прехвърляне на вината. САЩ, начело с много други, сред които Япония, Португалия, Австралия, продължава настойчиво да призовава Китай за по-задълбочени и безпристрастни изследвания, но реакциите на Китайската Народна Република (КНР) са твърде противоречиви и логически необосновани.

Трите основни хипотези за появата на Ковид 19

  • Естествено възникнал в извънлабораторни условия и предаващ се зооантропонозно (от животно към човек)
  • Естествено възникнал в резултат на лабораторни изследвания, но непреднамерено изтекъл от лабораторията
  • Цeленасочено проведен експеримент в лабораторни условия

Погледите бяха първоначално насочени към „мокрия пазар“ за диви животни в Ухан, но след като бяха открити по-ранни случаи на заразени, които нямат връзка с тази локация, теорията беше отхвърлена.

Проучването на Световната здравна организация (СЗО)

През януари 2021 г. екип от учени от СЗО провежда 4-седмично проучване в Китай, като една от прицелните точки е намирането на доказателства за възникването на COVID-19. Докладът очаквано констатира, че най-вероятната причина е вирусът да е естествено възникнал и предаван по животински път. Въпреки това все още няма открити проби от SARS-CoV-2 при животни, за които се предполага да са гостоприемник.

Докладът посочва, че вероятността вирусът да е изтекъл от лаборатория е определена като „много малко вероятна“, но политическото естество на проблема и тесните връзки между Китай и СЗО хвърлят сянка на съмнение относно достоверността на доклада. Интересно би било да проследим какви са били реалните условия, в които се е провело изследването.

Според критиците то няма необходимата прозрачност и независимост и цели да освободи от потенциална имуществена репарация и политическа отговорност китайската държава, която неведнъж е критикувана заради разпространение на вируси.

По отношение на разследването става ясно, че достъпът на учените от СЗО е бил силно ограничен по време на няколкото часа престой в Института по вирусология в Ухан, китайските служители са си осигурили право на вето относно това кой да е замесен в разследването и отказали да споделят необработени данни на ранни случай на Ковид 19. След публикуването на доклада повече от 12 държави, заедно с част от учените, призоваха за ново проучване.

Реакцията на Китай

Китайските учени последователно отхвърлят изобщо хипотезата, че вирусът може да е възникнал на тяхна територия. Междувременно Пекин предложи на СЗО да се проучи възможността за възникване на пандемията и в други страни като например във военна лаборатория в САЩ в Мериленд. Обвиненията са очаквани на фона на напрежението между Пекин и Вашингтон, имайки предвид многократните обвинения на Доналд Тръмп към Китай.

Президентът Джо Байдън от своя страна не избира да покрепи никого, тъй като основно обвинение към него и демократите по време на президентската кампанията през 2020 г. беше зависимостта им и тесните взаимоотношения с Китайската комунистическа партия. Именно поради това се очаква заедно със свои служители той да призове за по-задълбочено проучване и администрацията му да покаже резултат в разследването, за да се опита да разсее съмненията за топли връзки с Китай.

New York Times отказват да продължат разследването на Ковид 19

Темата се повдигна в мрежите, след като тези дни стана ясно, че New York Times са отказали предложението на свой дългогодишен служител да се проучат обстоятелствата около възникването на пандемията и че отхвърлят твърдението вирусът да е създаден от човек или да е изтекъл от лаборатория. Описват го като конспиративна и дори „расистка“ теория. Предполага се, че вътрешната политика на САЩ през изборната година, а и омразата към Доналд Тръмп, играят роля за подкрепата на Times на СЗО.

Но нека споменем и един по-малко известен факт: преди ковид пандемията Times получава значителни приходи от китайското правителство, което държи търговски обекти от същата верига, включително China Daily. През ноември 2019 г. стана ясно, че China Daily е прикрила от федералните власти плащания на стойност милиони долари към американски търговски обекти, включително Washington Post и Times.

През август 2020 г. Times тихомълком изтрива от своя уебсайт финансирани от Китай рекламни статии, но въпреки това през октомври (с.г.) публикува коментар на Реджина Ип, членка на Изпълнителния съвет на Хонконг, който цели да оправдае репресиите срещу антиправителствените протести в САР Хонконг.

Противоречието тук е поразително, но истинският въпрос е какво всъщност седи зад отказа на Times да продължи разследването на случая с Ковид 19: неприязънта на ръководството му към Доналд Тръмп или частните бизнес интереси в Китай?

Какво следва: САЩ с генетични проби от института в Ухан

Тези данни са били свалени от Китай в края на 2019, след като държавата отказа да предостави достъп до тях на СЗО и САЩ. Не е ясен начинът, по който американските служби са се сдобили с тази информация, но предвид факта, че машините, които се използват за обработка на генетични проби от Ковид 19, работят, свързани в облачно пространство, това дава възможност те да бъдат хакнати.

Джо Байдън даде 90 дни на учените да изследват и обработят 22 хил. проби от лабораторията, което ще изисква изключителни ресурси от компютри в Министерството на енергетиката, както и квалифицирани кадри, които да разшифроват (трансформират) сложните данни, а към това да не забравяме и превеждането им от китайски. Мнозина обаче се опасяват, че няма да има значителен резултат и че проверката е само пушилка пред обществеността, с която демократите в САЩ да потулят общественото любопитство по въпроса.

Какъв е изводът

Макар мейнстрийм медиите да натрапват тезата, че произходът на коронавируса Sars-Cov-2 със сигурност не е от лаборатория, като дори се стига до осмиване на теориите, които твърдят за нарочно разпространение на вируса, затъмнението на фактите около разпространението и липсата на прозрачност и данни по темата, поставят под съмнение дали това е верният извод и истината за ковид 19. Още повече наблюдението на координираните политики за налагане на ковид ваксините като единственото решение на проблема с пандемията въпреки противоречивите данни и непрозрачните изследвания и критиката на мнозина учени и експерти, основателно води до заключението, че тази тема далеч не е затворена.

Какво трябва да знаем за ваксините срещу Ковид 19?

Повече за политическите и обществени процеси относно Ковид ваксините можете да проследите в предаването КОВИД-19 ВАКСИНИТЕ – ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА И ИДЕОЛОГИЯ на Студио Градът.

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!
Тъмбнейл Подкаст Град на Високо

Подкаст: Град на Високо

Виж повече

Последно качени