Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Икономическите интереси от ваксинацията

Неотдавна в общественото пространство беше заявено, че ваксинацията е икономическа политика. Иронията е, че събитията доказват това, но в негативен смисъл. Цените на ваксините на Пфайзер и Модерна скочиха при последните преговори за сключване на договор с Европейския съюз, съобщава Financial Times.

Според близък до преговорите източник, двете компании са разчитали на „стандартната фармацевтична реторика“, за да повишат цената, като по същество позицията им е, че „ваксините работят, следователно стойността им се увеличава“. Според договорите, новата цена на Пфайзер сега ще е 19,50 евро, или 23 щатски долара, на доза спрямо предишната цена 15,50 евро, или 18,40 щатски долара. Междувременно Модерна вече ще таксува 25,50 евро, или 30,30 щатски долара, за доза, в сравнение с предишните 19 евро, или 22,60 щатски долара.

Новите договори се появиха след обявяване на политиката на много държави за ускоряване на имунизацията поради разпространението на новия делта вариант на коронавируса, а ЕС се сблъска с проблеми с по-евтините ваксини на Астра Зенека и Джонсън и Джонсън. Претенцията на Пфайзер и Модерна, които използват иРНК технология във ваксините си, е, че те предлагат по-голяма ефективност от Астра Зенека и Джонсън и Джонсън, за което напоследък излязоха не едно и две проучвания. В момента наблюдаваме икономическа конкуренция за пазари между фирмите-производителки, съпроводена с “извиване на ръцете“ на правителства.

Политическата подкрепа зад повишаването на цените

След като „извоюваха“ политически и законодателен чадър над действията си в редица държави (например в САЩ Законът за обществената готовност и готовност за спешни случаи предоставя правна защита до 2024 г. на компании, занимаващи се с производство или разпространение на медицински консумативи от критична необходимост, с изключение на случаите на „умишлено нарушение“ от страна на компанията), сега фармацевтичните фирми открито продължават да търсят повишаване на продажбите и печалбите си.

Ясно е, че това не е изолиран случай, нито просто загриженост за здравето на хората, а типична политика на фармацевтичните компании, за което говорят и фактите, че поне 13 държави от Латинска Америка промениха законите си за закупуване на ваксина за Covid-19 между септември и февруари. Проучване на Red Palta в партньорство с Fundación Directorio Legislativo установи, че за същия период са били приети 23 нови закона, постановления и резолюции, които прикриват тези покупки и дават финансова компенсация и поверителност на лабораториите-производителки.

През последните месеци няколко правителства в региона обвиниха Пфайзер в налагане на неприемливи условия за продажбата на ваксини. За да се защити от евентуални съдебни дела, Пфайзер стигна дотам, че поиска от държавите да предоставят своите държавни активи (федерални банкови резерви и военни бази) като обезпечение.

Въпреки че не всички държави са нанесли промени в законодателството си с цел обезщетение на лабораториите, почти всички са направили промени, за да гарантират поверителността на процеса на закупуване и да позволят да се правят преки пътища в системите за обществени поръчки. Също така, 16 държави са закупували ваксини директно, без публични пазарни процедури.

Освен разпоредби за поверителност и клаузи срещу съдебни дела, поне четири държави в региона предоставят и допълнително предимство за освобождаването на вноса и износа на ваксини от данъци и мита. Можем да си представим за какви колосални печалби на фирмите-производителки ще става дума, при положение, че се говори за поставяне на трета доза и периодична имунизация през около 6 месеца.

Индия, която единствена не се съгласи на условията 

Може би единствената страна, която и до момента не се е съгласила с изискването на Пфайзер да бъде предоставена правна защита от каквито и да е претенции, свързани с употребата на ваксината им, е Индия – един от най-големите световни пазари. Преговорите продължават и до момента, като индийското правителство настоява за местно изпитване на ваксините, преди да получат одобрение. След като Индия постави това изискване, Пфайзер се отказа да търси разрешение за спешна имунизация, а техният изпълнителен директор заяви, че се надява Индия да промени тази политика и да бъде постигнато споразумение.

Какъв е мотивът зад промяната на цените

Новите договори на ЕС за доставка на ваксини са показателни за мотивите на фармацевтичните производители. Ако в предишните преговори и договори изискването за освобождаване от всякаква отговорност и поставените цени бяха постигнати с аргументите, че така ще се осигури бързина в доставките и ниска цена, сега фирми като Пфайзер дори не се стараят да скрият истинските си намерения. Необходим е критически подход и аналитичен поглед, за да се види, че тези кампании са водени от користни цели.

Какво трябва да знаем за ваксините срещу Ковид 19?

Повече за политическите и обществени процеси относно Ковид ваксините можете да проследите в предаването КОВИД-19 ВАКСИНИТЕ – ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА И ИДЕОЛОГИЯ на Студио Градът.

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!
– РЕКЛАМА –

Последно качени

Свързани постове