Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Ефективни ли са ваксините срещу Ковид-19?

Натискът за задължителна ваксинация срещу Ковид-19 се усилва, докато “Делта” щамът задълбочава въпросителните относно ефективността на Ковид ваксините. Доскоро твърдението за над 90% успеваемост на ваксините срещу Ковид беше широко разпространено и промотирано на много различни нива. Освен това е популярно мнението, че масовата ваксинация ще спре мутацията на вируса.

В имунологията обаче е известно, че провеждането на ваксинация на голяма част от населението по време на пандемия противоречи на изведените досега научни принципи и представлява прецедент в историята на медицината. Това се потвърждава и от факта, че се появяват и разпространяват все повече щамове на корона вируса. При това в последните няколко седмици се публикуват все повече данни от изследвания, които установяват, че при новите щамове като “Делта” ваксините не действат сполучливо. 

Какви са новите заключения относно ефективността на ваксините срещу Ковид-19 

В последно време все повече данни сочат, че ефективността на ваксините не е толкова голяма, колкото се твърдеше. Последният доклад на Министерство на здравеопазването на Израел актуализира процента на ефикасност на ваксината на Пфайзер при новия щам, който е намалял с 55%. В момента според този доклад ефективността ѝ е едва 39%, следователно шансът за заразяване на напълно ваксинирани е нараснал с минимум 50% спрямо числата, които бяха обявени през май.

От друга страна, още в началото на юли от Пфайзер признаха, че с течение на времето се наблюдава отслабване на имунитета, който двете дози на ваксината би следвало да създава. 

Към тези данни се добавят още, допълващи цялостната картина. Във Великобритания например, където 75% от населението вече са се “имунизирали”, 34.9% от всички приети в болница с този вариант на вируса са ваксинирани напълно с две дози, докато хоспитализираните неваксинирани лица са едва с 16.2% повече. В огнището в Масачузетс, САЩ, където за 90% от случаите е потвърдено, че спадат към новия щам, 74% или три четвърти от всички инфектирани са приели две дози на иРНК ваксината или една доза на “Джонсън и Джонсън”. 

Доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ с най-новите изследвания от същото огнище показва, че количеството корона вирус в носа на ваксинираните е идентично с това при неваксинираните, което подсказва, че вероятността за предаване на вируса на други лица е без значение ваксинацията. Същото съобщение направи и Националната здравна служба на Англия. 

Реагират ли адекватно на новите данни властите в Европа

Въпреки появата на все по-нови данни относно ниската ефективност на ваксините, редица европейски държави, сред които Франция, Италия, Великобритания, Гърция, Германия, се опитват да въведат задължителна ваксинация посредством ограничаването правата на гражданите за голяма част от публичните и частните услуги. Рестрикциите ще включват забрана на достъпа на неваксинирани до ресторанти, барове, нощни клубове, киносалони, фитнес зали, музеи, обществен транспорт като влакове, самолети и др. За разлика от Европа, в САЩ беше подновена заповедта за носене на маски от ваксинирани лица на закрито. 

Особено силен е натискът за задължителна ваксинация върху здравни работници, като мерките за неподчинение включват спиране на заплатата. В някои държави също така се планира въвеждане на забрана на достъпа на неваксинирани лица до публични събирания над определен брой души, което би могло да бъде път към ограничаването на правото на протест на граждани, които не са ваксинирани (в Белгия ограничението е въведено за събития от над 1500 души на открито). 

Променят ли се твърденията за ползата от ваксинирането 

На фона на тази информация правят впечатление изявленията на компанията “Пфайзер”, която планира да разработи трета бустерна доза, която да бъде разрешена от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ, а и в Европа. Призиви към имунизация с трета доза бяха отправени и в българските медии.

Основен промотиран мотив за ваксинацията беше изграждането на “колективен имунитет”, като се твърдеше, че за тази цел ще трябва да бъдат ваксинирани 70% от населението. След появата на щама “Делта” това число беше повишено с 10-20%. Това противоречи на новопубликуваните факти, че ваксинираните са заразни точно толкова, колкото и неваксинираните. При това няколко институции вече успокоиха, че с увеличаването на обхвата на ваксинацията, процентът на случаите с Ковид-19 сред ваксинираните също ще нараства. Това е следващото противоречие със създадените за ваксината представи. Всичко това задълбочава съмненията относно мотивите за ваксинацията, а още повече за планираните политики за масова ваксинация. 

Какви са изводите 

Предвид гореизведените факти, към които като аргумент могат да бъдат приведени и редица критични мнения, изразени по отношение на ваксините и ефективността им, налагането на задължителна ваксинация противоречи на европейските принципи и правата на гражданите на ЕС, закрепени в ЕКПЧ и ХОПЕС, и по тази причина може да се третира като нарушение на правата на човека. Противоречивите данни и редица изразени притеснения от видни учени поставят в обществен дебат въпроса дали задължителната ваксинация е в публичния интерес.

Какво трябва да знаем за ваксините срещу Ковид 19?

Повече за политическите и обществени процеси относно Ковид ваксините можете да проследите в предаването КОВИД-19 ВАКСИНИТЕ – ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА И ИДЕОЛОГИЯ на Студио Градът.

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!
Тъмбнейл Подкаст Град на Високо

Подкаст: Град на Високо

Виж повече

Последно качени