Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

BMJ: Оправдават ли данните пълното одобрение на ваксината на Пфайзер за Ковид 19?

За много хора изборът дали да си поставят някой от новите препарати против Ковид 19 е въпрос, свързан с безопасността на ваксината. Трябва да се вземе предвид и краткият тестови процес, при който дори са изпуснати някои тестове с животни.

След пълното одобрение на ваксината на Пфайзер от FDA, натискът срещу групата хора, които изчакват или не са сигурни за ваксинацията, започна да расте. Като доказателство за ефективността на ваксината се счита именно решението на FDA. Това започна да се използва и като инструмент за насилствено принуждаване за ваксинация и в редица компании, здравни заведения, училища и университети и администрации под заплаха от уволнение.

Дали скорошното одобрение на ваксината не е прибързано

Дали одобрението на ваксините отговаря на всички условия? Реномираното медицинско издание British Medical Journal излезе с остра критика към пълното одобрение, като посочи, че данните, които препаратът на Пфайзер показва, не съответстват със стандартите за одобрение.

Ниската ефективност на ваксината при появата на Делта варианта започна да създава големи парадокси, като някои от тях са, че хора с две дози от ваксината могат да се окажат в категорията „неваксинирани“ и в потенциална опасност от вируса, ако не си добавят трета доза.

Има ли конфликт на интереси между FDA и Пфайзер

Друг смущаващ фактор е назначаването на бивш представител на FDA в борда на директорите в Пфайзер – Скот Готлийб. Определено този сблъсък на интереси няма как да остане незабелязан, тъй като подкопава доверието към пълното одобрение на ваксината.

Слонът в стаята

Основният проблем, който се оказва незаобиколим, е отслабващата сила на ваксините. Миналата година тя беше 95%, но данните, публикувани през юли в Израел от Министерството на здравеопазването, сочат, че ефективността срещу инфекции и симптоматично заболяване е паднала до 64%. До края на юли ефективността вече е само 39%, като по това време Делта вариантът е доминиращ. Тези цифри са много ниски. Да не забравяме, че изискванията за одобрение на ваксина на FDA са поне 50% ефикасност.

Сега в Израел започва администриране на трета доза за всички възрастни над 40 години. САЩ планират от 20 септември да последват същия пример с напълно ваксинираните, при които са минали 8 месеца от втората доза.

Още от миналата година Пфайзер и Модерна говорят за „95% ефективност“, като Модерна дори заяви 100% ефективност срещу тежко протичане на заболяването. Аргументацията за задължителна ваксинация започва да изглежда все по-слаба.

Но дали проблемът е само в Делта варианта на вируса

В публикацията на Пфайзер ясно се вижда, че доказателството за намаляваща ефективност е видимо още на 13 Март 2021 година.

„От своя пик при втората доза, наблюдаваната ефикасност на ваксината намалява от 96% до 90% за между два и по-малко от 4 месеца, а след това спада до 84%.“ Въпреки че тази допълнителна информация е била налична през април, тя не е публикувана до края на юли. Трудно е да си представим, че тук Делта вариантът играе роля, понеже 77% от участващите в проучването са от САЩ, където Делта вариантът не е бил наличен месеци след изследването.

Намаляващата ефективност на ваксините може да е много повече от малко недоразумение. Това може драматично да промени цифрите при изчисляването на риска. Независимо какво го причинява – недостатък на ваксините, циркулацията на новите варианти на Ковид 19, комбинация от тези две неща или нещо друго – едно е сигурно: една ваксина трябва да бъде ефективна.

Докато нови клинични тестове не демонстрират, че бустърите увеличават ефикасността до над 50%, без да увеличат възможността за сериозни нежелани реакции, не е ясно дали двете дози въобще биха могли да изпълнят критериите за одобрение от FDA през следващите 6 или 9 месеца.

Какво трябва да знаем за ваксините срещу Ковид 19?

Повече за политическите и обществени процеси относно Ковид ваксините можете да проследите в предаването КОВИД-19 ВАКСИНИТЕ – ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА И ИДЕОЛОГИЯ на Студио Градът.

Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени

Свързани постове