Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Австралия между Ковид мерките и ваксинацията

Австралия, която в началото на 2020 г. беше похвалена от Антъни Фаучи и дадена за пример в ковид мерките си за справяне с коронавируса, неслучайно е в центъра на вниманието на медиите и на световните администрации, тъй като наред с Китай и Нова Зеландия е една от малкото държави, които се опитаха да постигнат „нулев ковид“. С цената на строг граничен контрол, рестрикции и локдаун, продължаващ в някои щати вече над 200 дни, страната може да се похвали със завидно нисък брой заболели, в сравнение с останалите части на света.

Какъв е обаче резултатът към днешна дата?

Медийното отразяване на ситуацията в Австралия използва общия шаблон, наложен напоследък по целия свят – бързо проникване на делта варианта, тревожен скок в случаите, сериозни огнища на заразяване, безпокойство от увеличените смъртни случаи, спешна нужда от все по-масова ваксинация и затягане на ковид мерките. Оставяйки настрана медиите, нека погледнем официалната статистика.

Към днешна дата Австралия е регистрирала само 44 026 потвърдени случая на Ковид 19 и 981 смъртни случая за целия период. Зад изречението в медиите, че „Сидни остава най-голямото безпокойство“, се крият 65 смъртни случая от навлизането на делта варианта през юни. Тук не става дума за омаловажаване на ничия смърт, но за поставяне под въпрос дали ситуацията в Австралия изобщо заслужава етикета „пандемия“ и доколко взетите мерки са реципрочни на ситуацията, а не са политически наложени. За сравнение, смъртните случаи от грип през 2017 г. в Австралия са 4269, сочат данните на Австралийския статистически институт.

Новата панацея

Понастоящем правителството е приело четиристепенен национален план за възстановяване, основна цел в който е новите мерки за постигането на ваксинация на населението на нива до 70-80 % и отслабване на ограниченията. На 22 август 2021 г. премиерът Морисън прави заявление, в което намеква, че постигането на нулев ковид е малко вероятно и фокусът трябва да се премести от наблюдаване на броя на случаите към проследяване само на тежките случаи и смърт (тенденция, стартирана в САЩ и след това преминаваща към останалите държави, с голяма вероятност на някакво съгласуване).

Така, в рамките на една година посланието на австралийските политици премина от точката на нулев ковид чрез рестрикции, затваряне на границите, тестване и проследяване, до (по думите на професора по инфекциозни болести Питър Колингън) „Нереално беше да се мисли, че Австралия някога ще види нулев ковид в дългосрочен или дори средносрочен план“.

Новият отговор на всички въпроси, новата „панацея“ и магическа фраза е: „Ваксинацията е единственият изход от всичко това“. Именно това поставя въпроса за прозрачността на вземане на решения относно ковид мерките.

Събужда ли се австралийското общество?

Австралийското общество сравнително търпеливо понесе ограничаването на правата си, надявайки се да избегне съдбата на други държави, силно засегнати от заболяването. То понесе разпускането на традиционния орган на управление Съвет на австралийските правителства, извършено от Скот Морисън през март 2020, и заменянето му с т.нар. Национален комитет, който е нещо като военновременно правителство. Обществото няма достъп до информация за заседанията му.

Очевидно се ограничава прозрачността на ковид мерките. На практика всички държавни решения от този момент нататък се взимат зад затворени врати, не подлежат на обсъждане и мотивацията за приемането им остава поверителна. Кабинетът е освободен от това да представи пред обществото факти, статистики, медицински експертизи, върху които базира действията си, особено тези, свързани с новите правила за локдауни, ваксинация и други мерки срещу Ковид 19.

След неколкократни неуспешни опити на граждани, сенатори и лекари да изискат достъп до информация за решенията на Кабинета и да постигнат някакво ниво на прозрачност, през юли 2020 г. австралийският сенатор Рекс Патрик подава пред съда искане за свобода на информацията (Freedom of Information) за документи, свързани със заседанията на Националния кабинет.

На 5 август 2021 г. Федералният съд на Австралия разпорежда разсекретяване на всички документи и протоколи от заседанията на Националния комитет. В своето решение съдията Ричард Уайт казва: “Използването на наименованието „Национален кабинет“ само по себе си няма ефект да превърне група лица, използващи името, в „комисия на кабинета“.

По-нататък съдебното решение отбелязва, че Националният кабинет не показва основните характеристики на правителствен кабинет, като например колективна отговорност и отчетност пред парламента. В резултат на това на ведомството е наредено да предостави на сенатор Патрик достъп до исканите от него документи. В момента тече 28-дневен срок за подаване на обжалване, каквото несъмнено ще има, а обществото чака с нетърпение дали достъпът до засекретената информация ще бъде потвърден.

Протести срещу ваксинационните паспорти

През изминалата седмица хиляди австралийци излязоха по улиците на Мелбърн и Сидни, за да протестират срещу рестрикциите, свързани с ваксинационните паспорти. Най-малко седем полицаи бяха ранени по време на жестоки сблъсъци, бяха наложени глоби и извършени стотици арести. Няколко адвокатски кантори водят активно дела от името на няколко хиляди ищеца срещу различни държавни лица и органи. Подадени са и искове от пострадали бизнеси към големи застрахователни компании, отказващи да им изплатят обезщетения. Предстоят избори и това е още една причина премиерът да заговори за разхлабване на мерките, заради което е обвинен в популизъм и честа промяна на мненията си.

Накъде ще продължи Австралия? Мнозина наблюдават с интерес, защото се смята, че Австралия е нещо като „опитно поле“, където първо се изпробват нови тактики, преди да се приложат в по-широк мащаб.

Какво трябва да знаем за ваксините срещу Ковид 19?

Повече за политическите и обществени процеси относно Ковид ваксините можете да проследите в предаването КОВИД-19 ВАКСИНИТЕ – ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА И ИДЕОЛОГИЯ на Студио Градът.

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени

Свързани постове