Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Взривяването на политическата система. Край или РЕСТАРТ на Българската държавност (ВИДЕО)

Предложението на Мария Габриел за премиер в бъдещ коалиционен кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ предизвика върволица от скандални разкрития. Първия публичен анонс бе заявката за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев – очевиден жест към ПП-ДБ за целта на постигане съгласие за общ състав на правителство. ДПС също се обявиха в подкрепа за оставката на главния прокурор. Самата Мария Габриел си подаде оставката като еврокомисар, за да получи първия мандат от президента Радев от името на ГЕРБ като първа политическа сила, което показа сериозността на заявката за кабинет и вероятното одобрение от Брюксел.

Борис Сарафов започна интрига в прокуратурата, която доведе до осветляването на различните лобита във ВСС и политическото влияние в съдебната система, както и опита да има разделение в прокуратурата. Главния прокурор скъса оставката си и заяви, че ще изпълни мандата си. Обяви, че политическа сила лобира за оставката му и има натиск върху членовете на ВСС. Заяви, че обявява война на политическото задкулисие, което се меси в съдебната власт.

В парламента започнаха бързо да обсъждат законопроекта за изменение на НПК и Закона за съдебната власт, внесен от служебния министър на правосъдието – Крум Зарков, с който да се въведе механизъм за контрол на главния прокурор, но де факто – инструмент за отстраняването му с обикновено мнозинство на ВСС. Бързо мина правна комисия и първо четене и на всички стана ясно, че има политическо съглашателство за приемането му.

От ПП-ДБ поискаха правителство с техния – втори мандат, за да продължат преговорите, с което ГЕРБ се съгласиха и върнаха неизпълнен мандат. Политическите преговори се разгорещиха и имаше заявки за конституционно мнозинство, изпълнение на всички приоритети – Шенген, еврозоната, съдебна реформа, промени в Конституцията (кой знае, приемане на Истанбулската Конвенция?).

Междувременно бе внесено искане за отстраняването на главния прокурор от политическата квота във ВСС. Политическото домино се раздвижи след като „заместник главния прокурор даде главния прокурор на прокурор“ докато не избухна, когато в момента, в който обявиха ротационния модел на бъдещо правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ, главния прокурор осветли записи, които косвено показаха, че в преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ главата на прокуратурата е договорена, а пряко че има политически натиск и лична заплаха към главния прокурор чрез посредничеството на членове на ВСС той да си подаде оставката.

Въпреки това, преговорите за състава на кабинета продължиха, а връчването на втория мандат се забави. В този момент, бившия депутат на ИТН, а сега на ПП – Радостин Василев, заяви, че напуска ПП, представяйки в своя пресконференция запис от националния съвет на Продължаваме промяната, който разкрива меко казано скандални изказвания на Кирил Петков и Асен Василев.

Чий пръст взриви политическата система и защо? Прогнозите на Клуб Политическа Академия се оказаха верни. Какви са стъпките за възстановяване на Българската държавност и рестарта на общественото доверие? Гледайте в извънредното предаване на Клуб Политическа Академия!

Клуб Политическа Академия
Клуб Политическа Академияhttps://academiapoliticum.org/
Клуб ПОЛИТИЧЕСКА АКАДЕМИЯ е неформална общност от съидейници, съмишленици и общественици, обединени от общи морални и интелектуални ценности, и посветени на Българската национална кауза, интересите на Българския народ и добруването на гражданското общество.

Последно качени