Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

В САЩ броят на смъртните случаи вследствие на Covid-19 през тази година надминава този от 2020

През 2020 г. коронавирусът се посочва за основна причина за смъртта (или допринасяща причина за смъртта) на 377 883 човека в САЩ, което е 11.3% от общата смъртност, по данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). По данни на Университета Джонс Хопкинс към 22-ри ноември 2021 г. повече от 770 000 човека са починали в резултат от Ковид-19 в САЩ от началото на пандемията. Това означава, че над 15 000 повече са починалите през тази година, която още не е свършила.

Неизпълнени обещания и оправдания с неваксинираните

Това се случва въпреки факта, че в САЩ има вече 3 одобрени ваксини, наскоро разрешени и за деца над 5 г. възраст. За сравнение – през миналата 2020 г. нямаше ваксинирани, докато сега 69% от американците имат поне по 1 доза, докато 59% са напълно ваксинирани, а 17% са с поставени и бустерни дози.

Смъртните случаи са най-много сред по-възрастното население – 69% от починалите през тази година. Това е смущаващо предвид факта, че според данни на CDC при американците от 65 г. възраст и нагоре се наблюдава много високо ниво на ваксинация – почти 100% са ваксинирани с поне 1 доза, докато 86% са напълно ваксинирани. 

Това равнище на смъртност явно изненадва някои лекари, които са очаквали ваксинациите и предпазните мерки да намалят разпространението на вируса и тежките случаи. Разбира се, дежурното обяснение е (и според статия в Уолстрийт Джърнъл), че високозаразният вариант Делта се разпространява основно сред неваксинираните. Друго оправдание на CDC е, че през 2020 г. вирусът е все още непознат и липсата на достатъчно тестове затруднява установяването на инфектираните, което пък от своя страна е довело до голямо занижаване на броя на смъртните случаи през 2020 г.

Неефективна информационна кампания или преднамерена дезинформация? 

Според д-р Абрар Каран (Abraar Karan), специалист по инфекциозни болести в Станфордския университет, официалните здравни власти са допуснали грешка, като не са достатъчно ясно информирали обществото, че целта на ваксините е да предпазят от тежки случаи на протичане на COVID-19, а не напълно да спрат разпространението на вируса. Това от своя страна довежда до обосновано съмнение относно ефективността на ваксините.

Толкова за обещанията за връщане към “нормалния” или начина на живот преди пандемията. И както казва Ана Бенто, епидемиолог в университета Блумингтън в щата Индиана – “ваксината не е панацея”.

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени

Свързани постове