Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Мистериозен хепатит напада децата – дебнат ли други заплахи?

Изправен ли е светът пред нова епидемия, този път сред децата? Хепатит с неизвестен произход върлува в редица европейски страни и в Съединените щати. Той остава непосилен за разгадаване от световните учени и медиците и засяга предимно децата между 1 месец и 5-годишна възраст.

Въпреки че СЗО категорично отхвърля връзка между ваксинацията и появата на заболяването при най-малките, защото не били ваксинирани, такава връзка е напълно възможна, защото всички те са кърмени от майките си, който са били напълно ваксинирани.

Съмнителен случай и в България

Броят на засегнатите деца в света нараства, бройката е вече към 300. Причината, която предизвиква новия хепатит обаче, остава все така неизяснена. Заговори се за първи случай на заразено дете и у нас. Става дума за 4-годишно момче от Бургас, което е лекувано в болница и е изписано без усложнения. След обстойни изследвания здравните власти в България обявиха, че се отхвърля предположението да има наличие на опасния хепатит.

По данни на СЗО около 10 процента от заболелите деца са развили остър хепатит, като се е стигнало до чернодробна трансплантация. Смъртните случаи са най-малко 5. При по-голямата част от децата не са били установени класическите хепатитни вируси и това показва, че причинителят е друг.

Защо най-малките са засегнати най-тежко?

Според д-р Буркхард Родек от германското Дружество за детска и младежка медицина е възможно да има връзка на новото заболяване с пандемията. Най-малките деца са били засегнати най-силно от спазването на противоепидемичните мерки, защото първите години от живота на детето са изключително важни за изграждането на имунната система. Децата са били ограничени в контактите си и съответно по-малко изложени на вируси, което пък е възпрепятствало изграждането на антитела.

По следите на новия вирус

Засегнатите страни в Европа са дузина, като Шотландия е страната, където е докладван официално първият случай на необяснимия хепатит в края на март. Най-много деца засега са заболели в Обединеното кралство. Всички случаи са при деца между един месец и 16 години, а най-висок дял на хоспитализации има сред децата под 5 години. При 17 от най-малките деца се е стигнало до необходимост от чернодробна трансплантация. Никое от децата не е имало придружаващи заболявания.

„В момента смятаме, че аденовирусът може да е причината за тези случаи, но други фактори на околната среда все още се проучват“, съобщиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), основната федерална агенция за общественото здраве на Съединените щати. И Европейската агенция по болести (ECDC) определи ситуацията като „тревожно събитие за общественото здраве“ и изрази притеснението си от факта, че причината на заболяването остава неизвестна и че въздействието на вируса може да се окаже сериозно за „засегнатата педиатрична популация.“ Те обясняват също, че „заболяването е доста рядко и доказателствата за предаване от човек на човек остават неясни, а случаите в Европейския съюз са спорадични с неясна тенденция.“

Децата – благословия или проклятие

Мистерията с детския хепатит остава в процес на разгадаване. Учените отново са изправени пред истината, че има още много неизвестни за науката и вярата на хората в безграничните ѝ възможности е доста наивна и заблуждаваща. С ковид-пандемията се убедихме, че тепърва може да се очаква политически или икономически натиск, именно чрез атакуване здравето на населението. Най-ужасяващото е, че децата попадат под прицела на тези атаки.

Независимо дали като причина за новият хепатит ще се посочи непредвидено (или предвидено) следствие от ковид-пандемията или косвеното влияние на ваксините, достигнали до най-малките деца при кърменето, наложително е да се предвидят лостове за закрила на децата от злоупотреби, провокирани от алчността на фармацевтични компании и още по-зловещото – нарочване на децата като „вредни“ за настоящия свят. Звучи много крайно, но нека само проследим тенденциите в налаганите чрез екоактивисти внушения за това, че децата са причина за климатичните катаклизми, раждането на по-малко деца щяло да спаси планетата. Зачеването и раждането на деца се оказва според някои заплаха и за правата на жените, които губели личната си свобода и неприкосновеността на тялото си, ако им се забрани безразборното абортиране.

В официално изявление Кели Денингс, активист на Центъра за биологично разнообразие, обяви, че „намаляването на натиска на населението чрез предоставяне на цялостно, удобно и достъпно репродуктивно здравеопазване, включително аборти, е от ключово значение за смекчаване на дългосрочните последици от изменението на климата и за засилване на опазването му.“ Шокиращото изказване е част от доклад, публикуван през април от Центъра за биологично разнообразие.

Като се има предвид, че живеем в свят, управляван от кризите, прогнозите са след ковид-кризата и кризата с войната в Украйна да дойде ред на кризи, свързани с климата. В този контекст не е за пренебрегване всяко такова изказване. Авторите на цитирания доклад „алармират“, че „всички планове за климата включват набор от стратегии за смекчаване на изменението на климата и адаптиране в области като енергетика, жилища и транспорт, но постоянно пренебрегват равенството между половете и инициативите за овластяване, а подобни инициативи са критични решения за изменението на климата.“

Ако най-невинните и най-слабите са набедени като голямата заплаха за съвременното общество, то в какво време живеем и кой звяр ни налага своя извратен мироглед?

Последно качени

Свързани постове