Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Европа с нови ограничения, този път и за ваксинирани

Следвайки общата тенденция за все по-голямо ограничаване на правата не само на неваксинирани, но вече и на ваксинирани, през изминалата седмица много държави направиха промени в ковид сертификатите, както и в общите мерки.

Новите мерки в Италия

Италия беше една от първите страни, която през август наложи зелен сертификат, първоначално за места като кина, театри, ресторанти, постепенно разширявайки изискването му за работни места и някои форми на градския транспорт.

Последните седмици може да видим какви ще са следващите посоки на политически наложените промени, като обикновено те тръгват от няколко държави, за да се наложат после масово. Едната посока е още по-голямо ограничаване на правата на неваксинираните, нарочването им като виновни за продължаващите случаи на ковид и съответно “наказанието им”. Докато обаче ваксинираните живеят с илюзията, че те ще запазят привилегиите си и ще бъдат възнаградени, всъщност се започна и с мерки, които показват, че втората посока ще е ограничаване и на техните права, макар с по-бавна скорост. 

Зеленият сертификат няма да е достатъчен

По първата насока Италия тези дни въведе “супер зелен пропуск”, който ще се издава само на ваксинираните и преболедувалите. На неваксинираните все още ще се позволява достъп до работни места и места за базови нужди, но не и до обществени и културни места като ресторанти, кина и т.н. От 6 декември неваксинираните няма да могат да посещават кина, ресторанти, спортни прояви дори и с тест. От 15 декември ще бъде наложено задължително ваксиниране за персонала в училищата, полицията и военните. 

Здравният зам. министър Андреа Коста направи типичното изказване, което чухме вече в други страни, и ще чуваме все повече, че “затварянията и рестрикциите не трябва да бъдат плащани от ваксинираните.” Това обаче започва да звучи повече като успокоителна фраза, докато в реалността се случва друго.

През тази седмица беше одобрена бустерната доза за всички над 18 години, като за здравни работници тя ще е задължителна (отново с тях се започна, но не се спря, когато се налагаше първата доза). И нещо друго много важно – валидността на зеления пропуск за ваксинирани ще бъде намалена от 12 на 9 месеца, включително за тези, които са с трета доза. Очаква се тези промени да влязат в сила от 1 декември, като бъдат разписани не просто в заповед, а в закон. 

Някои региони, като 20 общини в Южен Тирол, вече бяха обявени за червена зона и в тях от 24 ноември влизат нови правила, засягащи и ваксинирани, и неваксинирани, като задължително носене на маска на открито и закрито, дори по време на спортна двигателна активност, затваряне на заведенията в 18 ч. , вечерен час от 20 ч., отмяна на всички събития в затворени частни или обществени места.

Ограничителните мерки във Франция

Не се забавиха и новите мерки във Франция, където френският здравен министър вече обяви одобрението на бустер дозите за всички възрастни. От 27 ноември започва поставянето на бустер дози, като времето между втората и третата доза се съкращава на пет месеца.

От 15 декември, здравният пропуск (цифров сертификат) на хората над 65 години, които не са си поставили бустер доза, ще бъде деактивиран. От 15 януари същото ще се случи и на всички над 18 години. 

Намалява се и валидността на тестовете от 72 часа до 24 часа, т.е. нежелаещите да се ваксинират ще трябва да си правят тестове всеки ден на цена 22  евро за антигенен тест и 44 евро за ПСР тест.

Най-важното – валидността на здравния пропуск също се съкращава на седем месеца

Ограниченията, които ще касаят и ваксинираните, са връщането на маските за всички закрити пространства, дори в тези, в които може да се влезе само със здравен пропуск. Местните власти в префектурите могат да налагат изискване за маски и на открито.

Ковид мерките в Германия

Нещо, на което хората трябва да обърнат внимание, е че в някои държави вече е започнало легализирането на новите мерки в закон, а не просто в заповеди и правила, както досега. Това се случва не само в Италия, но и в Германия, където новият Закон за защита от инфекциите дава право “защитните мерки” да останат в сила или да бъдат въвеждани нови дори след края на извънредното епидемично положение.

В Германия правилото за 3G (ваксинирани, преболедували, тествани) в момента важи за работното място и за публичния транспорт. Тук също се възстановяват задължителните маски и работата от къщи, където е възможно. 

Португалия отново в извънредно положение

Макар моделът вече да е станал ясен и от началото на ковид кризата да знаем, че всичко се случва по един и същ начин във всички държави с леки разлики във времето, ще споменем и Португалия, защото тя е една от европейските държави с най-високо ниво на ваксинирани и често беше давана за пример в репортажи в различни страни. 

В Португалия също се обявява извънредно положение от 1 декември, за да може правителството да има право да въведе нови ограничителни мерки. Въвеждат се маски на закрито, влизането в спортни зали и някои заведения ще бъде задължително с тест дори за ваксинираните. Естествено, остава в сила зеленият сертификат, наричан от премиера “универсален”. Препоръчва се работа от къщи. Започва се ваксинация на деца от 20 декември. 

Русия

На фона на масовите протести в Европа срещу т.нар зелени сертификати, с които част от населението се дискриминира и се отнема достъпът му до стоки, услуги и др., Русия също въведе нови промени в издаването на сертификатите си. 

Според новите правила QR кодът за ваксинираните ще важи една година, а за преболедувалите – половин година. Но ако ваксиниран се разболее, при положителен ПСР тест цифровият пропуск ще се анулира, т.е. ваксинираният ще загуби сертификата си временно. След като оздравее и има отрицателен ПСР тест, ще получи QR код на преболедувал, т.е. за половин година. Така се получава, че ако някой наскоро се е ваксинирал и е взел сертификат за една година, но след това се е разболял, накрая ще се окаже със сертификат за половин година.

Да припомним, че в Русия, макар по традиция смятана за антагонист на Запада, всъщност при Путин се работи в същата глобалистична посока, издигана от идеолозите на Голямото нулиране начело с председателя на Световния икономически форум Шваб, когото Путин непрекъснато нарича Клаус и за когото говори с топлота в обръщението си към СИФ през януари. Макар Путин да правеше изказвания против задължителната ваксинация, реално тя е въведена, особено след изборите през септември, когато управляващата партия си осигури още един мандат до 2026 г. Оттогава последва силно затягане на мерките, като на 26 октомври шефът на Роспотребнадзор Анна Попова съобщи, че постановления за задължителна ваксинация на отделни категории граждани са приети вече във всички региони на Русия.

Промените в срока на валидност на цифровия сертификат са още една стъпка към увеличаване на рестрикциите и контрола. Всъщност във всички страни, където се въведе въпросният документ, вместо надеждите за временността и премахването му, се върви към засилване на ограниченията му. Русия е може би първата, в която вече се засягат и привилегиите на ваксинираните.

Ще се спре ли дотук?

Макар политиците и медиите непрекъснато да повтарят, че всички мерки са временни, реално през изминалите почти две години в нито една държава в света няма пълна отмяна на мерките. Временно беше друго – частичната отмяна на някои мерки, които виждаме сега отново да започват да се връщат. 

Без да бъдат оставени да си поемат дъх, тези дни хората бяха “ударени” и с още една новина – за появата на силно мутирал и изключително опасен нов вирусен вариант от ЮАР. Европейските правителства веднага се активираха и обявиха това за повод за още мерки. Започна и масирана медийна кампания за сплашване на населението и вече ясно се вижда, че новият вариант ще бъде обвинен за новите случаи и смъртните случаи, неповлияващи се от никакви мерки и ваксинации. В целия хаос може би се очаква хората да не забележат противоречието между засиления натиск ваксинацията да стане задължителна, и то в най-кратък срок, и факта, че вече дори официално се признава невъзможността на ваксинацията да спре вируса. 

Знае се, че лесно се лови риба в мътни води, и затова на хората, които все питат няма ли вече да свърши всичко това, и приемат всяка нова мярка иззад ъгъла с надежда, че само това остана, и после всичко ще се върне по старому, трябва да им стане ясно, че спиране няма да има. За близо двете изминали години се вижда ясно очертан модел и посока. Стъпките и натискът следват едни след други, а с напредването на времето напредва и скоростта на промени. Хората просто са бомбардирани, вероятно с цел да се забави реакцията им. За всичко е намерено оправдание – първо нямаше ваксини, после имаше ваксини, но с необходимост от често поставяне. После се въведоха зелени сертификати само за някъде, после за почти навсякъде. После започна да се съкращава срокът на сертификатите и отново да се налагат мерки и за ваксинираните, сега се появява и нов вариант, срещу който нищо от досегашните мерки няма да действа и ще трябва нещо ново. Рибата влиза в мрежата по един или друг начин. 

Кой ще остане извън мрежата?

Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени

Свързани постове