Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

С новия щам Омикрон идва опасност и от лъжливи внушения

В четвъртък в Южна Африка официално беше потвърдена появата нов щам на Ковид – B.1.1.529. Първоначално той стана известен като щама “Ню” в мрежата, но СЗО избра да го нарече “Омикрон”. Това, което засега се съобщава, е, че разпространението му е бързо и че вероятно в него са налични над 30 мутации на спайк протеина. Повечето отразяващи новината медии сеят страх, фокусирайки се най-вече върху това, че предстои да бъде установена скоростта, с която се разпространява вариантът, доколко вече изграденият след боледуване имунитет предпазва от повторно заразяване и доколко ваксините действат срещу него. Определени линии удобно започнаха да се прокарват заедно с появата на щама, поради което е важно навреме да отсеем фактите.  

За появата на Омикрон не са причина неваксинираните 

Първото твърдение, което веднага се прокарва, e, че вариантът е свързан с неваксинираните. Някои медии например подчертават, че първият случай в Европа е в Белгия и е млада неваксинирана жена, пътувала от Египет. Забелязвайки тази линия, д-р Робърт Малоун също предупреди в Туитър, че медии като “Гардиън” правят подвеждащи заключения, че новият щам е дошъл от неваксиниран човек. За жалост, тази нишка не е изненадваща, тъй като отдавна в медийното и онлайн пространството циркулират грешни и лъжливи твърдения, включително от високопоставени лица, че неваксинираните създават нови щамове и че са заплаха за ваксинираните. Още повече от това може да бъде извлечена полза, тъй като наскоро стана известно, че ваксинираните в Африка са около 6%. 

За да развенчае плъзващите спекулации, правителството на Ботсвана, където щамът беше установен за първи път, направи официално съобщение пред медиите, че първите открити четири случая на варианта са при напълно ваксинирани хора. Освен това в прессъобщението става ясно, че става дума за пътуващи, а не местни хора

Наличните ваксини не са ефективни срещу Омикрон

Другото внушение, което световни медии започнаха да правят, е, че независимо, че спайк протеинът е мутирал, все пак той “няма да е напълно неразпознаваем за антителата”, които ваксините създават, и затова “решаваща цел е да се повишат нивата на ваксинация, включително трета доза за рисковите групи”. Урсула фон дер Лайен също използва случая, за да насърчи тези, които не са се ваксинирали, да го направят. Въпреки това е важно да бъдем резистентни на внушенията на страх, тъй като фактите сочат в друга посока. Както вече беше споменато по-горе първите установени болни са напълно ваксинирани. В единство с тази информация, Пени Мур, вирусолог в Университета Уитуотърсранд в Йоханесбург, пояснява, че сред заболелите в Южна Африка и Хонконг има ваксинирани (с Пфайзер, Астра Зенека и Джонсън и  Джонсън). Дори само от тези първични данни можем да заключим, че наличните препарати за пореден път показват неефективност и рисковете за здравето, които причиняват страничните ефекти, не са оправдани.

Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени

Свързани постове