Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

CDC в САЩ злоупотребява с лични данни

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ са купували неправомерно данните на десетки милиони граждани от компания с противоречива репутация.

Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) е следил локацията на десетки милиони граждани на САЩ, като част от целите не са директно свързани с пандемията.

Документи на CDC разкриват масово следене на граждани

Документи разкриват нова информация около противоречивите практики на правителствата да следят неправомерно своите граждани заради пандемията К-19.

По примера на Канада, CDC е добивала данни за местоположението, начина на движение на цели групи хора, училища, църкви и цели райони като Навахо.

Данните от местоположението на устройствата могат да съдържат много информация относно къде определен човек живее, работи или как се движи. Тези данни могат да показват определени тенденции, свързани с поведението на цели групи хора, но и на индивиди, като по този начин се преминава бариерата на анонимността. Затова предупреждават и редица специалисти.

Откъде имат достъп до данните?

Притеснителни са и контрагентите, от които CDC е набавяла тези данни. На компанията SafeGraph са платени 420 000 долара за едногодишен достъп до информация. Въпросната компания е известна с това, че е била блокирана от Магазина за приложения на Гугъл (Google PlayStore) именно заради злоупотреба с потребителските данни.

Интересни са обаче и нейните финансови ангели, а сред нейните инвеститори са лица като Peter Thiel (най-големият акционер на Фейсбук), както и бивш началник на Саудитското разузнаване.

Името Peter Thiel е свързано също и с разработката на системата Palantir (името е красноречиво и произлиза от известното вълшебно кълбо от трилогията на Толкин – „Властелинът на пръстените“), която ЦРУ ефективно използва за локализацията и елиминацията на Осама бин Ладен.

Какво всъщност се следи?

Аргументът на повечето хора срещу подобни практики обикновено е, че повечето „няма какво да крият“. Въпреки че този аргумент може да изглежда логичен, то той показва лесен начин за бягство от отговорността към защитата на неприкосновеността. 

Информацията е биткойнът на нашето време и със помощта на определени алгоритми може да се добие информация, която да разкрива не само самоличността на гражданите, но техните вярвания, политически убеждения, факти от личния живот, с които много ефективно да се манипулират цели групи от хора. (За справка – Брекзит и скандалът с Оксфорд Аналитика).

„Аз няма какво да крия“

Всички сме чували въпросния отговор относно следенето. Следенето е много ефективен метод за контрол. Възможността да се следят реакциите и движението на хората в реално време е изключително мощен инструмент да се предвижда или насочва обществото в една или друга посока, особено с растежа на скоростта на предаване на информация и изграждането на 5G и подготовката за 6G мрежи. 

Резултатите от всичко това може да са във всяка една политическа и обществена област, както и беше доказано от компанията Оксфорд Аналитика, чийто скандал избухна след Брекзит.

След две години пандемия и събуждането на някои чисто нацистки похвати за следене се начертават следващите стъпки за развитие в тази посока, а именно:

  • Дигитален тоталитаризъм от страна на корпорации и правителства – ще бъде следен всеки, по всяко време.
  • Колония от данни – „ако имате достатъчно данни, няма нужда да изпращате войници в дадена страна“ – Ювал Харари в Давос.
  • Медицинска диктатура – данните от телата, процесите в тях, обединени и анализирани от мощни AI алгоритми ще дадат възможност хората да бъдат хаквани, а именно – да се разберат в дълбочина нуждите, страховете на хората по-добре от самите тях. Технология от подобен мащаб не са имали и най-големите диктатури и режими в историята на човечеството – комунизмът, нацизмът и т.н.

Ще знаят ли машините всичко за нас?

Човешкото същество е голяма загадка и все още остава загадка за науката. Какво ще стане обаче, ако истинските човешки мотиви, мечти, търсения и вроден талант бъдат поставени в матрица от данни? Дори и тогава, всичко, което една машина ще разбере за един човек, пак може да е изключително манипулативна информация и да даде напълно грешно тълкуване и разбиране за човешкото поведение. Следователно, единственото, което може да бъде постигнато, е поредната сегрегация на базата на повърхностни белези, а това ще доведе до нов вид робство.

Същият подход, при който определени белези (расови, биологични) са били причина за сегрегация, сега ще бъде на базата на алгоритми, които ще поставят хората в определени рамки. Това обаче отменя правото на всеки за свобода на избора или за промяна на взето решение в последния момент. 

Какъв е изходът?

Всички знаем и може би донякъде разбираме гениалността на идеята, властите да са разделени, за да може да се противодейства от останалите и да се попречи на нечий тотален контрол, ако една власт бъде корумпирана или „хакната“. 

Информацията свързана с личните данни на хората е новата власт. По тази причина тя трябва да бъде разделена, за да се опази тайната на неприкосновеност. Данни като физическо състояние, предпочитания, биометрични данни, местоположение, движение, медицински данни, навици и други подобни не трябва да бъдат централизирани, понеже такъв централизиран ресурс би бил изключително  вреден за обществото и свободата на гражданите, семействата и всяка една отделна личност.

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени