Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

БАН дискриминира независими учени – инцидентен случай или тенденция? (ПРОДЪЛЖЕНИЕ)

През ноември 2022 г. общественици и културни дейци сигнализираха на Богари Медия за проява на дискриминация спрямо независими учени и културни творци от страна на представители на Института ИЕФЕМ към БАН. Дискриминацията е била към участниците във Фестивала „Тракийски Мистерии“, организиран от Института по Т-Наука и Сдружение Академия Орфика. Повече за случаят можете да прочетете в публикацията на Богари Медия

Цветан Гайд коментира случая и разкрива дали това е инцидентна дискриминация или е негативна тенденция, която има своите „традиции“ в БАН. Той посочва, че още по времето на социализма е имало подобни “явления” на атаки спрямо културни феномени като нестинарството, кукерството, както и празнуването на Коледа, заради идеологическия строй на комунистическата номенклатура, за които това са “вредни” неща за народа.

Цветан Гайд счита, че атаката срещу независимите творци и учени от Академия Орфика и Института по Т-наука има своята предистория свързана с факта, че години преди това не е било позволено творческите произведения да се използват именно от видни лица от БАН. Общественикът визира нарушените авторски права на видни дейци от Академия Орфика през 2017 и 2018г., когато на връх Кабиле бе проведена “Орфически ритуал на античния „Кабиле“” по сценарий на Валерия Фол, представител на Института за балканистика с център по тракология към БАН. За това Богари Медия писа и публикува още преди години. Явното нарушение на авторски права можете да видите тук:

Сдружение Академия Орфика излезе с документален филм, с който участниците и творците коментират неуважението на творчеството в България и тенденцията да не се спазват законовите разпоредби. От Богари Медия подчертаваме, че това е особено значимо нарушение, с оглед факта, че именно Валерия Фол публично беше отрекла откритията на Д-р Стефан Гайд и акад. Цветан Гайд в областта на тракийската писменост и култура. Но това явно не пречи в културни прояви да се ползва неправомерно от творчески произведения, съдържащи същия тракийски език, изведен от тракийската писменост, която тя отрича да съществува.

От Богари Медия искаме да напомним, че случаят от ноември 2022г. не е първия, в който се използва „компроматна“ техника от „учени“ към БАН, за да атакуват конкуренти. Още 2006г., когато излизат в печат първите открития на покойния Д-р Стефан Гайд, беше организирана очерняща пресконференция в БТА на група „учени“ към БАН, сред които Валерия Фол, Георги Китов и други. Именно на тази пресконференция Китов се изказва със скандалните думи, че „търсенето на тракийска писменост трябва да се забрани със закон“, а Валерия Фол призовава медиите да се консултират с тях преди да публикуват независими изследвания. Толкова за свободата на словото и независимостта на научните среди.

Следва да посочим, че в малката група „учени“ в тази пресконференция са предимно лица, познати в обществеността с обвързаностите със старата номенклатура, други структури на старото ДС, представители на Библиотекарския университет, също познати с обвързаностите си с ДС и т.н. За голяма изненада и по незнайни причини в пресконференцията се изказва и Тони Еленков, като представител на „Божата Църква“. Той е син на по-късно разкрития като агент на Държавна сигурност пастор Еленков.

Това ни кара да си зададем въпроса – очернящите действия на представители на БАН както през далечната 2006г., така и сега през ноември 2022г. по поръчка от старите служби ли са? Кой го е страх от истината за произхода на българите? Има ли приемственост между старата и „новата“ номенклатура?

Припомнянето на събитията от 2006г. насам ни говори, че промяна в методите на номенклатурата няма и че нещата не са се променили много, а проблемът се оказва системен. Има ли свобода на словото и независимост на медиите в България над 30г. след рухването на тоталитарния строй? Все още ли съществуват т.нар. „черни списъци“ на забранени гости и общественици сред медиите в България? Ще оставим вие да прецените.

Публикуваме и отговора на покойния Д-р Стефан Гайд в последваща пресконференция, тъй като много от думите му се оказват пророчески. В позицията му също виждаме ужасяващите прилики на ситуацията тогава и ситуацията днес и как след всичките години на прехода в областта на науката, все още има хора, които се вживяват в последна инстанция, бягат от научния дебат и използват същите методи на старите служби.

Защо треперят от публикуването на една научна теза?“ – Д-р Стефан Гайд, 19.04.2006г.

Очаквайте продължение!

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени

Свързани постове