Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Американските институции признаха за кръвни съсиреци след ваксиниране с Johnson&Johnson

Макар политиците и медиите непрекъснато да твърдят, че всичко около ковид ваксините е ясно, те са достатъчно проучени и т.н., може да се проследи колко пъти становището около тях се промени. Това е факт, признат дори от самите фармацевтични фирми, защото препаратите им, независимо от бързото одобрение, са все още недостатъчно изпитани, особено в реална среда.  

Нови данни за кръвни съсиреци след инжектиране с Johnson & Johnson

Нова промяна в позициите имаше наскоро, когато съветниците на Центрове за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (към CDC) единодушно потвърдиха опасенията си от кръвните съсиреци, появили се след инжектиране на препарата на Johnson&Johnson. 

По време на срещата си експертите казаха, че е време да признаем, че много неща са се променили, откакто ваксините започнаха да се пускат преди година. Нови данни от проследяване на безопасността на всички тези ваксинации убедиха панела, че въпреки че кръвните съсиреци, свързани с ваксината на Johnson&Johnson, остават много редки, те все още се срещат и то не само при по-млади жени, както се смяташе първоначално.

Проблемите със съсирването се появиха за първи път миналата пролет, с инжекцията на Johnson&Johnson в САЩ и с тази на AstraZeneca, която се използва в други страни. В крайна сметка регулаторите на САЩ решиха, че ползите от ваксината надвишават това, което се смяташе за много рядък риск – стига получателите да бъдат предупредени. Европейските регулаторни органи също продължиха да препоръчват ваксината с две дози на AstraZeneca, въпреки че доста от европейските страни обявиха възрастови ограничения.

Събраните оттогава данни показват, че при Johnson&Johnson всички потвърдени случаи са настъпили в рамките на един месец след ваксинацията, обикновено около девет дни след това. Агенцията каза на панела, че много редки, но фатални случаи на страничния ефект изглежда завършват бързо със смърт, въпреки най-добрите усилия на лекарите да го лекуват.

Нови препоръки от американските регулаторни органи

COVID-19 също може да причини смъртоносни кръвни съсиреци. Но свързаният с ваксината вид е различен. Смята се, че се образува поради измамна имунна реакция към ваксините поради начина, по който са направени. Образува се на необичайни места, като вени, които източват кръвта от мозъка, и при пациенти, които също развиват необичайно ниски нива на тромбоцитите и образуват съсиреци. Симптомите на необичайните съсиреци, наречени „тромбоза със синдром на тромбоцитопения“, включват силно главоболие седмица или две след ваксинацията с Johnson&Johnson – не веднага – както и коремна болка и гадене. Те се срещат най-често при жени на възраст от 30 до 49 години.

Като цяло правителството е потвърдило 54 случая на съсирек – 37 при жени и 17 при мъже и девет смъртни случая, включително двама мъже, каза д-р Исак Си от Центрове за контрол и превенция на заболяванията в четвъртък. Той каза, че има съмнения за още два смъртни случая.

Съветниците към Центрове за контрол и превенция на заболяванията нарекоха продължаващите смъртни случаи тревожни. „Не бих препоръчал ваксината Janssen на членовете на моето семейство, но някои пациенти могат – и трябва да могат – да изберат тази ваксина”, каза д-р Бет Бел от Университета на Вашингтон. При сравняването на плюсовете и минусите на всички ваксини, участниците се съгласиха, че страничните ефекти от ваксините Pfizer и Moderna не са толкова сериозни, затова препоръчват техните ваксини пред тази на Johnson&Johnson. 

Има ли повод за сигурност? Преди да приемем обаче, че данните за Pfizer и Moderna са напълно сигурни и едва ли не окончателни, не бива да забравяме, че те изглеждат такива само на този етап. По начина, по който се промениха становищата за някои от другите ваксини, така се променят и тези за иРНК препаратите. Най-малкото през изминалата година бяхме свидетели как поне три пъти се промени становището за техния срок на действие. При иРНК препаратите често се появява миокардит, алармират учени и лекари. Най-големите опасения за иРНК препаратите обаче са относно дългосрочните им ефекти, защото е изминало твърде малко време от тестването им в реална среда, а технологията, която ползват, представлява генна терапия (дори по европейското законодателство). Докладите със странични ефекти и смъртни случаи продължават да се трупат и със сигурност в някакъв момент ще трябва да бъдат удостоверени от регулаторните агенции.

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени

Свързани постове