Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Завръща ли се ковид-терорът в Германия

Федералният конституционен съд на Германия отхвърля жалбите на здравните работници срещу принудително наложеното им задължително ваксиниране срещу ковид с аргумент, че защитата на уязвимите хора в болниците и старческите домове надделява над всяко нарушаване на правата на здравните служители.

Задължението всички здравни работници да се ваксинират влезе в сила в средата на март. Конституционният съд отказа да издаде разпореждане за блокиране на прилагането на този ограничителен мандат и така се стигна да окончателното решение, взето сега.

Завръща ли се ковид терорът?

Министърът на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах обяви, че ковид пандемията не е приключила и че впечатлението, че тя е победена, било погрешно. Показателно било рязкото нарастване на случаите на ковид в азиатските страни като Северна Корея, а също и в някои части на Европа.

Лаутербах приветства решението на съда за задължителна ваксинация на здравните работници, като каза че „държавата е длъжна да защитава уязвимите групи“. Той благодари на всички здравни заведения, които са изпълнили задължението и изтъкна, че така са помогнали за предотвратяването на повече смъртни случаи от варианта омикрон.

„Грижа за уязвимите“ или търсене на повод за подновяване закупуването на ваксини?

В края на януари шефът на Здравно осигуряване в Германия Андреас Гасен обяви в качеството си на представител на приблизително 100 000 лекари, че ако властите наложат задължителна ваксинация на населението, то те не биха участвали в прилагането ѝ. Тогава той каза: „Ние няма да изискваме от нашите лекари да изпълнят задължителна ваксинация против волята на пациентите. Медицинските кабинети не са мястото за налагане на държавни мерки.

Дали това има връзка с новото решение и защо подновяването на ковид истерията започва именно чрез отнемане правата и налагане на принудителна ваксинация точно на здравните служители?

Първоначалната идея на германския канцлер Олаф Шолц е била да разшири мандата на задължителната ваксинация към всички възрастни хора и дори тези над 60 години, но това се е отхвърлило от законодателите.

Този противоречив ход поставя под съмнение това доколко мотивът е „защита на уязвимите групи“, както изтъква Лаутербах. Сега оставят на мира възрастните, а принудата пада върху работещите здравни служители и то при положение, че те са пуснали жалби срещу това и са потърсили законова защита на правата си.

Съмнението се затвърждава и от факта, че търсенето на ваксини в Германия в момента е много ниско, освен това почти 76% от хората са с две ваксини и близо 60% са с приложена допълнителна ваксина. Ниското търсене обаче не попречи на правителството да одобри още средства за нови ваксини, с които държавата планирала да се справи с „поредица от нови възможни варианти“ през есента.

Германия дарява 50 милиона евро за нов пандемичен фонд

На 12 май, при откриването на международната онлайн Среща на върха относно пандемията от коронавирус, германският канцлер Олаф Шолц обяви решението на Германия да дари като начало 50 милиона евро в новия фонд за превенция срещу ковид-пандемията на Световната банка. 

Първата подобна виртуална Среща на върха за коронавируса беше свикана миналата година от правителството на Съединените щати.

Германия в момента е председател на Г-7 и ще бъде домакин на Срещата на върха на групата на седемте т.нар. „най-развити демокрации“ и икономики в края на юни.

Ако такива решения за законно отнемане на базови човешки права могат да са продукт на страна, окачествена като „най-развита демокрация“, то каква трябва да е новата дефиниция за „диктатура“?

Г-7 прави учения за реагиране при нова пандемия от „леопардова шарка“

Германският здравен министър организира двудневна среща на Г-7 с цел отговор на пандемията.

Здравните министри от Г-7 ще симулират реакция при нова пандемия, включваща фиктивен нов щам на шарка, който се разпространява при хората чрез ухапване от леопард и който поразява най-вече млади хора.

Според Лаутербах „наистина има реалистичен фон за такъв сценарий“, визирайки избухналите наскоро случаи на маймунска шарка във Великобритания, Португалия и Съединените щати. Случайност и невероятно съвпадение ли е този „сценарий“ за нова пандемия, причинена именно от шарка?

Това налагало и обсъждането на риска от разпространение на болести от животни към хора поради „изменението на климата“. Обвързването на пандемичните кризи с климатичните промени също се превръща в тревожна тенденция.

Възниква въпросът защо пак се подхваща темата с „предстоящите“ пандемии и пак се развързват кесиите за пандемичните фондове и нови запаси от ваксини.

Голямото изхвърляне на ваксини с изтекъл срок на годност

Според оценката от края на март на Компанията за анализ на здравни данни Airfinity, базирана в Лондон, над 240 милиона дози ковид ваксини са вече с изтекъл срок на годност от началото на кампанията за ваксинация. И тези данни са за състоянието на националните запаси само в богатите страни.

Това е едва върхът на айсберга, защото липсва достатъчна информация за дозите, дадени на бедните страни. Според говорителя на компанията-анализатор Сара Харпър тази първа инвентаризация е „до голяма степен подценена“ и е много вероятно броят на дозите с изтекъл срок в бедните страни да надвишава и без това умопомрачителния брой в богатите страни.

73% от всички изтекли ваксини са дози на Pfizer, най-широко използваната ваксина в северните страни. Втората най-разхищавана ваксина е AstraZeneca, представляваща 18% от всички дози, негодни за употреба ваксини.

И как да не предизвика озадачаване политиката на Германия към инвестиране в нови запаси от ваксини и „сухи тренировки“ за предполагаемите нови пандемии?

Ковид е овладян, мерките отпадат една по една, неоправданите запаси от ваксини са довели до главоломни количества негодни дози за изхвърляне – кой тогава има изгода пак да се завърти ковид ролетката? Отговорът е ясен на всеки здравомислещ човек.

България моли ЕС да закупува по-малки количества ваксини според нуждите, а не договорените вече в пъти над нужното дози чак до края на 2023 г.

И нашето Министерството на здравеопазването признава, че не е работеща досега прилаганата практика да се залага закупуването на количества ваксини, надвишаващи в пъти потребностите на страната. От там потвърждават, че подобна неизгодна и неефективна практика е заложена в сключения между Европейската комисия и Pfizer/BioNTech договор за закупуване на пандемични ваксини за периода 2022-2023 г.

Съгласно договора до края на 2022 г. у нас трябва да се доставят над 2,7 милиона дози, а през 2023 г. – над 7 милиона дози. Сега България ще търси „открит диалог“ с Европейската комисия (ЕК) и производителите на ваксини за договаряне на по-малки количества, съобразени с потребностите на държавите-членки на ЕС и България в частност. От Министерството на здравеопазването са изпратили официално писмо с молба „за разбиране“ до ЕК и предложения за промяна на вече сключените договори с Pfizer/BioNTech. 

И други членки на ЕС, включително Полша, са поставили въпроса за промяна в посочения договор, който задължава със закупуване на количества ваксини, които не са необходими.

Дали е обнадеждаващо обаче, че лъсва несмислеността на решения, взети под натиска на „извънредност“ и „криза“? Какво ще отговорят от ЕК? И нормално ли е нашите управници да се оправдават, че освободеният ресурс от тези безсмислени разходи за излишни ваксини би могъл да се използва, представете си, за украинските бежанци, които също ни струват скъпо. И всичко това на фона на ежедневно покачване на цените на базови стоки и услуги за редовия български гражданин.

– РЕКЛАМА –

Последно качени

Свързани постове