Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Пфайзер изнудва Бразилия и Аржентина със скандални клаузи

Изтекли документи от договора между Пфайзер(Pfizer/BioNTech) и бразилското правителство разкриват скандални клаузи, с които американският концерн се защитава от потенциални искове при сериозни странични ефекти от ваксините, предава The Guardian.

През март 2021 г. бразилското правителство подписа договор за 1 млрд. долара с Пфайзер, в който се съгласи, въпреки предишните си оплаквания, в клаузите на договора да бъде приет отказ от отговорност за всички възможни странични ефекти (т.нар. аdverse effects) на ваксината, освобождавайки Пфайзер от всякаква гражданска отговорност за сериозни такива, произтичащи от употребата на ваксината, за неопределено време.

Договорът също така предвижда Бразилия да се отнася до съдилищата на САЩ в закрити заседания, в случай на спорове по договори, свързани с ваксините.

През април договорът изтече на уебсайта на здравното министерство, но беше премахнат скоро след това (споразумението за поверителност с Пфайзер възпрепятства публикуването на договорите) и остана почти незабелязан извън Бразилия, докато информацията не беше туитната от френски адвокат и писател миналия месец.

Купувачът се съгласява да обезщети, защити и освободи от отговорност за вреди Пфайзер, БиоНТех [и] всеки от техните филиали … от и срещу всякакви и всички искове, действия, искания, загуби, щети, пасиви, споразумения, наказания, глоби и разходи, причинени от, произтичащи от, свързани с или дължащи се на ваксината“, се казва в договора.

Хватката над Латинска Америка

Компанията Пфайзер е обвинена в „тормоз“ над латиноамериканските правителства в преговорите за ваксината срещу Ковид. Бюрото за разследваща журналистика съобщи през февруари, че от компанията са поискали от Бразилия и Аржентина да предоставят държавни активи като обезпечение за гарантиране на обезщетенията, както и да създадат гаранционен фонд с пари, внесени в чуждестранна банкова сметка.

„Всички вече знаят за клаузите на Пфайзер“, каза тогавашният здравен министър Едуардо Пазуело през януари. „Предполагам, че няма нужда да го повтарям, но ще бъда кратък: пълен отказ от отговорност за странични ефекти от днес до безкрайност. Толкова просто. Бразилските съдилища се отказват от всякакви съдебни действия срещу компанията. Толкова просто. [В допълнение към] Бразилските активи в чужбина, налични като обезпечение и дългосрочен депозит за бъдещи действия в чужбина.

Алена Иванова, служител по кампаниите в Global Justice Now, заяви: „Пфайзер са щастливи да спечелят пари от публично финансирани ваксини срещу коронавирус, но не искат да поемат никакъв риск. Това е твърде познат ход от фармацевтичните компании, които изглеждат по-заинтересувани да защитят печалбите си, отколкото да защитават обществеността.”

„Не можем да продължим да вярваме в частни компании, които да осигуряват животоспасяващи лекарства, само за да ги видим да държат страните в откуп.“

Оправдано ли е сляпото доверие в безкористните цели на фармацевтичните гиганти

На компанията уж се приписва спасяването на несметни животи с ваксината, но същевременно компанията търпи критики за несъответствието при разпространението на препарата, след като даде приоритет на продажбите с по-високи цени в по-богатите страни. За справка – разходът за производство на една доза възлиза на около 2-3 долара, а се продава на цена от 20-30.

Продажбите на ваксината (вече Comirnaty) донесоха 3,5 млрд. долара (2,5 млрд. паунда) през първото тримесечие на 2021 година, почти една четвърт от нейните приходи. Компанията има за цел да произвежда 3 млрд. дози до края на тази година и 4 млрд. през 2022 г. Според Ройтерс се очакват приходи от над 6,6 млрд. долара (4,8 млрд. паунда) за дозата на Пфайзер/БиоНТех през 2023 г., най-вече от бустери.

Злоупотреба с власт

Бюрото за разследващи журналисти съобщава, че длъжностни лица от Аржентина и другата южноамериканска страна, която не може да бъде посочена, тъй като е подписала споразумение за конфиденциалност с Пфайзер, са заявили, че преговарящите на компанията са поискали допълнително обезпечение срещу всички граждански искове, които гражданите биха могли да предявят, ако са имали странични ефекти след ваксинацията. В Аржентина и Бразилия компанията поиска държавните активи да бъдат обезпечени за бъдещи съдебни разходи.

Един служител, който присъства в преговорите на неназованата страна, определи исканията на Пфайзер като „тормоз на високо ниво“ и заяви, че правителството има усещането, че е „изнудвано“, за да получи достъп до уж животоспасяващи ваксини.

Участниците в кампанията вече предупреждават за „сегрегация на основа ваксини“, в която богатите западни страни могат да бъдат ваксинирани години преди по-бедните региони. Сега правните експерти изразиха опасения, че исканията на Пфайзер представляват злоупотреба с власт.

Пфайзер води преговори с повече от 100 държави и наднационални организации и има споразумения за доставки с девет държави в Латинска Америка и Карибите: Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Мексико, Панама, Перу и Уругвай. Условията на тези сделки са неизвестни.

Икономическият интерес

Както при всяка политика, икономическият интерес се оказва ключов фактор. Но при условие че в случая компанията се ползва от тренда на деня – натиска за ваксинация, действията й показват, че печалбата взема превес. А фактът, че от компанията искат гаранции да не поемат отговорност за странични ефекти, показва всъщност колко несигурна е компанията в продукта, който предлага. 

И не, това, че държавите (вкл. в ЕС, както увери Урсула фон дер Лайен) поемат отговорността за страничните ефекти от т.нар. “ваксини”, не гарантира безопасността след ваксинация, нито възможността за справедливо обезщетение, защото всеки знае разликата между това да търсиш обезщетение от производител и от държавата.

А в ситуацията на обезщетение, дължимо от държавата, какво излиза? Данъкоплатците си плащат на себе си за щети, породени от “ваксина”, произведена от частна фирма, използването на която се налага политически.

Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени

Свързани постове