Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Огромни печалби за фармацевтичните компании след появата на варианта Омикрон

Ако се проследи общата картина на това, какво се случи в политически, финансов и медиен план след съобщенията за появата на новия вариант Омикрон, събитието все повече прилича на специално организирана операция, част от по-голям план. 

Политически и икономически Африка веднага беше наказана, като много държави спряха полети и връзки с нея и се даде знак, какво ще последва за други страни с ниско ниво на ваксинация, особено ако откажат доставка на нови ваксини, както ЮАР направи.

Последва масирана медийна кампания за сплашване на целия свят с нов, неизвестен, “силно мутирал” вирусен вариант – точно в момент, когато интересът към доброволна ваксинация намаля и започнаха протести в Европа и на други места. 

“Follow the Money”

Но какво се случи във финансов план? “Qui bono?” и “Follow the money” отдавна не са само фрази, а много точен инструмент за откриване на мотиви и виждане на истинската картина.

През седмицата след откриването на Омикрон най-големите акционери в Pfizer и Moderna направиха над 7,8 милиарда британски лири (10 милиарда долара) ръст на акциите си.

Акциите на фармацевтичните гиганти нараснаха съответно със 7,4% и 13,6% за седемте дни до 30 ноември. Само осем заинтересовани страни спечелиха £7,5 милиарда помежду си. Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел спечели £623 милиона (824 милиона долара) само за ръст на акциите си – и продаде 10 000 свои акции за $319 всяка на 26 ноември за общо £2,41 милиона ($3,19 милиона) предварително.

Компанията за управление на инвестициите Vanguard Group Inc направи най-много пари от акциите на Pfizer, като общата им стойност се увеличи до £1,3 милиарда.

Baillie Gifford and Co отбелязаха следващото най-голямо увеличение на стойността на акциите като най-големият акционер на Moderna, като стойността им се увеличи с £1,2 милиарда.

Акулите отказват да делят плячката си

На фона на тези огромни печалби, фармацевтичните гиганти получиха обвинения, че са помогнали да се създадат условия за варианта, като не се отказват от правото си за интелектуална собственост и така се създава неравноправие при разпределяне на ваксините, особено в по-бедни държави. 

Макар ниското ниво на ваксинация в по-бедни държави да е представено като резултат от липсата на достатъчно ваксини, истината всъщност е, че то често е резултат от нежеланието да се използват ваксините, какъвто е случаят с ЮАР. Зад този привидно загрижен за справедливост аргумент всъщност прозира недоволството на останалите фармацевтични компании, които не могат да се включат в завзетия от двете корпорации Pfizer и Moderna пазар. 

Pfizer веднага отвърна на удара, като заяви, че Pfizer и BioNTech са две от малкото компании, способни да произвеждат ваксината иРНК – дори ако други компании знаеха формулата й, те не биха се справили с производството. Демонстрирайки мощта си, говорител на фирмата цитира, че „Към днешна дата Pfizer и BioNTech разполагат с девет оперативни съоръжения, поддържащи глобалната верига за доставки на ваксини срещу Covid, като още две се присъединиха тази година, както и повече от 20 договорни производители на четири континента.

С две думи, Pfizer не желае да се откаже от правото си на интелектуална собственост, защото не иска да дели печалбите си, независимо с какви думи облича отказа.

Покривалото на картината как политици, медии и фармацевтични фирми са силно “загрижени” за здравето на хората и единствено движени от този мотив, започва да се свлича. 

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени

Свързани постове