Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Огнищата на политическата зараза

Огнищата на политическата зараза

Кой има интерес от обществената дезинформираност? Как да се справим с потопа от фалшиви новини?

Фондация Гайд с Фондация Гайд с дискусия и анализ на тема “Защита от инфекцията на политическото разделение” Огнищата на политическата зараза Във времена на управленска криза и суматоха, борбата за властта е най-засилена и ожесточена. Чрез всякакви медийни и информационни средства, събитията се подправят и изопачават преди да се представят на зрителите, като често целта на това е подклаждане на настроения и всяване на смут в обществената среда. Дали поради липсата на компетентност или поради пълното отрицание на различните позиции, съзнанието и възприятието за събитията у хората е компроментирано от внушенията на масовите медии.

Още от самото си начало протестът е преследван от информационната мъгла на фалшивите новини и спекулации. Примери за това са разпространените слухове за отношението на европейските институции спрямо правителството, снимката на арест на демонстрант участващ в протест в Москва с фотомонтаж на разстроено дете, която засилено се представяше в социалните мрежи като кадър от бунта в България, фалшивата снимка на Иван Гешев с Тодор Живков, както и спекулациите последвали от нападението на журналист по време на пресконференция на ГЕРБ.

Друг опит за манипулация на общественото мнение е и данъчната проверка на верига „Хиполенд“ от НАП и категоризирането ѝ като мафиотски натиск на частния бизнес, но всъщност започнала седмици преди публичното изказване на собственика на веригата.

Как човек може да излезе от тази порочна схема? Какви са конкретните действия, които да предприеме, за да се предпази?

Фондация Гайдhttps://guidefoundation.org/
"Пътят до едно истинско откритие е винаги всъщност историята на намиране на самия себе си." ~ Стефан Гайд /1960-2013г./ декодирал древната тракийска писменност, променил завинаги основните концепции в историческата наука и тракологията.

Последно качени

Свързани постове