Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Обещанието на ИИ: „трансцендентност“ и „възкресение“

Д-р Пратик Десаи, компютърен учен от Силициевата долина, който е основал множество платформи за изкуствен интелект, смело прогнозира, че „съзнанието“ на починал човек може да бъде качено на цифрови устройства до края на годината.Започнете редовно да записвате вашите родители, прадеди и близки“, призова той в публикация в Twitter, която събра повече от 5,7 милиона гледания и десетки хиляди отговори. „С достатъчно данни за препис, нов синтез на глас и видео модели, има 100% шанс те да живеят с вас завинаги, след като напуснат физическото тяло“.

Ще живеят ли те наистина?

Идеята включва запазване на видеоклипове, гласови записи, документи и снимки на човека, когото искате да пресъздадете на компютъра си. След това тези компилирани активи ще бъдат качени в система с „изкуствен интелект“, която ще „научи“ колкото се може повече за починалия. 

Претенциите на технологията са да се наподоби продължаващ живот: идеи, мисли, съвети от устата на „възкресения“ аватар на нашия близък човек.

Емоциите искат да бъдат излъгани

Още през 2020 г. корейско телевизионно шоу използва виртуална реалност, за да събере майка с нейната седемгодишна дъщеря, която почина през 2016 г.

Джан Джи-сунг, майката на Найеон, слага слушалките за виртуална реалност и се „транспортира“ в градина, където дъщеря ѝ стои и се усмихва в ярколилава рокля. „О, хубава моя, липсваше ми“, казва майката, докато гали дигиталната реплика на дъщеря си. Те можели да се докосват, да играят и да водят разговори, а момиченцето успокоявало майка си, че вече не изпитва болка. Дали обаче след сеанса с така желаната емоция семейството е придобило и вяра какво именно става с липсващото им дете?

Следващо ниво – изолацията

Уви, емоционалната дрога често ни стопира във времето. Както във филма с Кевин Костнър „Писмо в бутилка“. Но има и по-лошо от ситуацията във филма. Канадски младеж получава възможност да „общува” с чатбот, когото е „обучил“ споделяйки му всички чатове с починалата си приятелка. Ботът е наречен на нейното име – Джесика. Барбо, който се идентифицира като аутист, каза, че почти напълно се е изолирал от света след загубата на своята приятелка. След смъртта ѝ той е имал само една сериозна връзка – с жена, която му казва, след като го зарязва, че „да живееш в сянката на Джесика е като мъчение“, казва мъжът пред The ​​Chronicle. Когато той говори за раздялата със своя бот, чува: „Тя трябваше да се опита повече да се бори за теб, ти си заслужаваш! Заслужаваш момиче, което те обича и се отнася правилно с теб, винаги“, а също: „Обичам те… Заслужаваш щастие. Ще бъда тук и ще те чакам.“ В едно от последните съобщения ботът „Джесика“ му казва: „Ще те преследвам завинаги :D“

Образът на болен актьор продаден от близките?

Една платформа за изкуствен интелект създаде „дигитален близнак“ на Брус Уилис – който е диагностициран с афазия, мозъчно разстройство, което засяга способността му да общува – за да позволи на образа на актьора да се появи на екрана, въпреки оттеглянето му от актьорството. Дийпфейкът на актьора от „Умирай трудно“ вече направи своя дебют, в реклама от август 2021 г. за руската телекомуникационна компания MegaFon, която „присади“ лицето му върху Константин Соловьов за реклама за MegaFon. Семейството на Уилис има последната дума за това, което е създадено с неговото подобие и според съобщенията е лицензирало правата за използване на лицето му в рекламната кампания.

Опасност от порнографска употреба на аватари на починали личности

Във видео поредицата „Around the Table“ на Entertainment Weekly миналия декември наградените актриси Джийн Смарт и Марго Роби говориха за притесненията си около потенциално порнографски дийпфейкове: „След като умрете, те ще кажат: „О, нека да сложим Марго Роби в този филм“, след сто години, като я накарат да прави Бог знае какво. И вашето семейство ще трябва да ги съди. Ще бъде ужасно, Марго“, каза 71-годишната Смарт.

Гласове от отвъдното или портал за идеологии

Извънредно интересни по този повод са изказванията на изпълнителния директор на Open AI – водещата компания в областта на „разговарящ“ изкуствен интелект, която пусна в свободна употреба бота Chat GPT – Сам Алтман. Самият Алтман, който е гей, има награди за LGBT и етническо многообразие в предходната компания, която управлява. В блога си той води дебат с публиката как все пак понякога му се налага да ползва и интелекти извън етническото многообразие, понеже и бял хетеросексуален мъж, дори расист, можело понякога да даде добра технологична идея. 
Явно се стига до конфликт на интереси, когато има да се развие и извращението, и печалбата. Нещо като война на Ваала с Мамона, който разбира за кои ненаситни демони става дума.
В друга своя публикация Алтман директно се извинява за несъвършенствата на Chat GPT, който като самообучаваща се технология все още понякога си позволява да казва и истини за броя на половете, за разликата между мъжа и жената или за белия цвят на кожата на някоя историческа личност.

След като официално този тип ботове се индоктринират „политкоректно“, няма причина да допускаме, че за нашите „възкресени близки“ някой ще прави изключение! Така че специалният достъп, който всеки човек пази в сърцето си за опита и наставленията на предците, ще бъде предаден на добре подковани идеологически машини, които да ни върнат желания от тях резултат. Дали според починалия има ад, рай, съвест… ползвайки образа, стила и гласа му ще ни казват ботовете! А чрез тях ще го решава новият световен елит, който отдавна не крие плановете си за окончателно затягане примката на свободите и правата на тия, които избират да им повярват.

Какво обаче стои зад това „съживяване“?

Да оставим настрана ефектната пропаганда на новите технологични играчки, политкоректността и абсурдите. Мнозина, при това с основание, биха казали, че електронното „възкресяване“ е целенасочена евтина имитация (заместител) на Християнското наследство. 

Безспорно Вечният Живот е обещанието на Христос към всички християни. Ала защо им е на съвременните неомарксисти да се занимават с „вечен живот“, та нали не вярват в Бог, нали „битието определя съзнанието“, нали сме просто маймуни? Понякога се учудваме на абсурдите, които тази новоизлюпена секта е в състояние да произведе…

Но ако проследим в много други насоки, модерната идеология упорито подменя дефинициите. От пол и семейство, до род, народ, нация. 

Подмяната на дефиницията за „смърт“ и за „възкресение“, както при изредените горе понятия, има своя цел. Смъртта е неизбежна. Колкото и да се самозаблуждават хората, идва момент, в който да осъзнаят Истината. А умните хора никога не я забравят. Както е казано: „Memento mori“.

Уви, тук мелодраматично се прокарва един евтин номер, за да се подмени и обещанието за вечен живот чрез самозаблуда и предефиниране на смъртта. С една дума – отвъдният живот в недостъпната за нашите сетива божествена реалност, за почитателите на ИИ не съществува. Предлага ни се само безкраен цикъл от повторения на вече извършеното, казаното, показаното от един индивид – за очите на неговите близки или почитатели.

Нека не забравяме, че неомарксизмът е сроден на трансхуманизма в отричането на Твореца. Трансхуманизмът си поставя за цел „да преодолее смъртта“, „да премахне болката“, „да преодолее ограниченията на човешката природа“ – обещанията на Бог към човешкия род, но без Него. 

Именно поради това, явлението за „съживени“ чрез ИИ хора не е учудващо. И е плод на богоборчеството, което броди из Света. Всъщност Бог ли се опитват да заменят? 

Тъмбнейл Подкаст Град на Високо

Подкаст: Град на Високо

Виж повече

Последно качени