Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Криптовалутите – ще останат ли остров на свободата в света на глобален контрол?

Криптовалутите, макар в сравнение с традиционните валути да се използват от ограничен кръг хора, с времето успяха постепенно да увеличат дяла си, а интересът към тях се засили особено през последните две години. Във връзка с икономическата и индустриалната криза, свързана с ковид-мерките, а след това и с войната в Украйна, когато хората започнаха да търсят къде да вложат парите си, за да не ги изгубят в предстоящата инфлация, мнозина финансови консултанти съветваха за инвестиции в криптовалута. Досега се смяташе, че криптовалутата е нещо като скрити пари в брой – твои са си, никой не знае колко точно притежаваш и къде ги държиш. 

Контрол върху криптовалутите – не дали, а кога

Възможно ли е криптовалутите да останат изолирани от общата тенденция за пълна информация и контрол от страна на държавите (и по-точно на корпорациите, държащи властта в държавите) над частната собственост? В крайна сметка, макар криптовалутите и търговията с тях да изглеждат сложни за обикновения човек, въпросът се свежда до нещо много просто – доколко политическите власти в света биха оставили някакъв финансов пазар да се развива без тяхно знание, контрол и печалба?

За известно време криптовалутите, в които хората видяха инструмент за диверсификация и възможност за независимост от посредничеството на банки и държави, бяха оставени на сравнително свободно развитие. Но разширението на този пазар излезе като някакъв дух от бутилка и не закъсняха опасенията и плановете как да бъде смален и върнат обратно в бутилката. 

Днес има хиляди криптовалути, стотици криптоборси, а пазарната капитализация на криптовалутите възлиза на трилиони долари. На всеки 24 часа се търгуват криптовалути на стойност десетки милиарди долара, повечето от които биткойн (Bitcoin) или етериум (Ethereum).*

По същество криптоактивите са просто кодове, които се съхраняват и имат достъп по електронен път. Те могат да бъдат или да не бъдат подкрепени с физическо или финансово обезпечение. Тяхната стойност може да бъде или да не бъде стабилизирана чрез обвързване със стойността на фиатните валути или други цени или предмети със стойност. Мониторингът на криптопазарите е труден, тъй като данните са разнородни и регулаторите смятат, че е трудно да следят хиляди участници, които може да не подлежат на типичните изисквания за разкриване или докладване.

С аргумента за неясните потенциални последици от криптовалутите за глобалната финансова стабилност, все повече се говори за регулаторни дискусии и решения както на национално, така и на глобално ниво.

Подходите на различните държави

Националните власти до момента имат много различни подходи към регулаторната политика за криптоактивите.

В едната крайност са държавите, които са забранили издаването или държането на криптоактиви от жители, или способността да извършват сделки с тях, или да ги използват за определени цели, като например плащания. В другата крайност са страни, които дори се стремят да привлекат компаниите да развиват пазари за тези активи. Липсата на глобална регулация позволява на участниците да мигрират към най-дружелюбните юрисдикции с най-малко регулаторна строгост, защото и оттам имат достъп през интернет.

Независимо от разликите между отделните държави, тенденцията е една и тя не е трудно да се отгатне – все по-голяма регулация на криптовалутите с цел да се придобие информация за притежанието им и транзакциите с тях, и съответно възможност за контрол, когато това се сметне за необходимо. 

Стъпки към все по-голяма регулация

Китай реагира пръв, като през май 2021 г. наложи забрана за копаене на биткойн, принуждавайки много от участниците в тази дейност да затворят изцяло операции или да се преместят в юрисдикции с по-благоприятна регулаторна среда. А през септември 2021 г. криптовалутите бяха напълно забранени в Китай.

В САЩ президентът Джо Байдън подписа през март 2022 г. дългоочакваната изпълнителна заповед за осигуряване на отговорно развитие на цифровите активи в САЩ. Тази изпълнителна заповед ангажира Белия дом да участва в изследванията на криптовалутите и да създаде регулаторна рамка за тях. 

Не закъсня с реакция и Европейският съюз, като през април 2023 г. Европейският съвет прие правила, които да направят прехвърлянията на криптоактиви проследими. Съгласно новите правила доставчиците на услуги за криптоактиви са задължени да събират и правят достъпна определена информация за подателя и бенефициента на прехвърлянията на криптоактиви, независимо от количеството на транзакцията. Това гарантира проследимостта на трансферите на криптоактиви, за да може по-добре да бъдат идентифицирани и блокирани възможни подозрителни трансакции.

Естествено, аргументите за подобни действия са борбата против прането на пари, финансирането на тероризъм и криминални дейности. Както обикновено обаче, от тази борба са засегнати всички граждани, които трябва да жертват личните си права.

Криптоактивите съществуват във виртуална реалност без граници и могат да бъдат прехвърлени към всеки доставчик на услуги, независимо дали този доставчик е регистриран в дадена юрисдикция или не. Това прави практически невъзможно да се различат невинните трансфери от тези, свързани с тероризъм или пране на пари. 

Натискът на държавата върху криптоборсите в САЩ

В последно време се развива и още една „битка“ на полето на криптовалутите. Поредната криптоборса „Бинанс“ (Binance), неимоверно по-голяма от фалиралата през ноември 2022 г. борса Еф Ти Екс (FTX), е под натиска на американските финансови регулатори и все още е неясно как ще завърши това.

На 5 юни 2023 г. Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) отправи към Binance 13 обвинения. Сред тях е нарушение на закона за ценните книжа, смесване на активите на компании и клиенти, неправомерно използване на потребителски средства и възможно манипулиране на пазара на собствени токени. Последните три точки са аналогични на тези, които бяха отправени към банкрутиралата Еф Ти Екс. 

През ноември 2023 г. „Бинанс“ постигна споразумение с министерството на правосъдието на САЩ за 4,3 милиарда долара, признавайки, че е нарушила американските закони за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

Дори ако американските власти осъдят само американския клон на „Бинанс“ и забранят работата му на американския пазар, останалите структурни подразделения продължават своята дейност. Всъщност вместо глоба и блокиране говорим за прехвърляне на американския бизнес-сегмент под прякото управление на SEC. Но, отчитайки репутационните рискове, ударът и загубите за борсата вероятно ще бъдат много по-големи. Очаква се рухване на по-малките криптоборси. 

Ударът не е само срещу една криптоборса. Само един ден след като SEC обвини Binance, тя заведе друго дело срещу „Койнбейс“ (Coinbase), обвинявайки компанията, че работи като нерегистрирана борса за ценни книжа и продава нерегистрирани ценни книжа. 

Подобни обвинения са отправени и срещу криптоборсата „Рипъл“ (Ripple) за нарушаване на местните закони за ценни книжа чрез продажба на собствения си токен, без първо да го регистрира в регулатора.

В същото време компанията „Блекрок“ (BlackRock) отправи призиви до Комисията по ценните книжа и борсите за одобряване на нова форма на борсово търгуван фонд с биткойни. Консорциум от големи играчи на Уолстрийт стартира чисто нова криптоборса, наречена „И Ди Екс Маркетс“ (EDX Markets). На 20 юни криптоборсата EDX Markets официално стартира своята платформа, поддържаща търговия с биткойн, етериум, лайткойн (LTC) и биткойн кеш. EDX Markets е подкрепена от консорциум от финансови гиганти, включително „Чарлс Шуаб“ (Charles Schwab), „Фиделити диджитал асетс“ (Fidelity Digital Assets) и „Ситадел секюритис“ (Citadel Securities).

Тази линия от събития показва какво бъдеще очаква търговията с криптовалути – засилен регулаторен натиск и преразпределяне на пазара. Когато се тегли чертата, се вижда, че бенефициенти от това ще бъдат големи банки и инвестиционни фондове, включително познатите „Блекрок“, „Вангард“ (Vanguard), „Стейтстрийт“ (Statestreet), „Джей Пи Морган“ (JP Morgan) и други. Именно те контролират емитентите на стабилни монети, компаниите за копаене, значителни обеми криптовалути и са основни акционери на криптоборсите. Те вероятно ще контролират и издаването и разпространението на цифровия долар (CBDC), който сега се тества активно във вътрешните банкови мрежи.

Удари върху криптоборсите и в други държави

Процесите за контролиране на криптоборсите текат и в други западни държави. През декември 2022 г. група френски криптоинвеститори подадоха наказателна жалба срещу „Бинанс“, обвинявайки я в подвеждане на обществеността и популяризиране на услугите си, преди законно да ѝ е разрешено да го направи.

Наскоро „Бинанс“ заяви, че напуска холандския пазар, тъй като не е успяла да изпълни изискванията за регистрация, за да работи като доставчик на услуги за виртуални активи. „Бинанс“ трябваше да се оттегли и от Канада, отново поради несъгласие с новите правила, въведени от регулаторите в страната. 

Подразделение на „Бинанс“ във Великобритания – „Бинанс маркетс лимитид“ (Binance Markets Limited), също поиска да бъде премахнато от еквивалентния регистър на Обединеното кралство. В началото на юли 2023 г. пък офисите на „Бинанс“ в Австралия бяха претърсени от регулатора на финансовите пазари в страната и австралийската платформа на компанията беше отрязана от ключов маршрут за теглене в местна валута, след като партньорът ѝ за местни плащания оттегли поддръжката. 

Във Великобритания, след като през 2022 г. правителството обяви, че ще превърне страната в хъб за криптовалути, миналата година имаше завой в политиката. Според новия експертен доклад с препоръки за правителството необезпечените токени като биткойн и етер не са подкрепени от базови активи и нямат „присъща стойност“, затова търговията с тях трябва да се регулира като хазарт, а не като финансова услуга. 

Да си спомним една стара „конспиративна теория“

Още преди доста години имаше теории, че биткойн може да е творение на американската Агенция за национална сигурност (NSA) и е пуснат като експеримент за постепенно въвеждане на цифровата валута. След като тя бъде приета от хората за нормална, световните фиатни валути ще бъдат заличени чрез колапс на дълга и заменянето им с одобрена от правителството дигитална валута с проследяване на всички трансакции и цифрови портфейли от западните правителства в света.

Тази теория се появи, базирана не само на наблюдения на финансовите пазари през последните десетилетия, но и на факта, че математиците от NSA са описали подробно цифровите пари преди две десетилетия. През 1997 г. е публикувано изследването „Как да направим монетен двор: Криптографията на анонимните електронни пари“, направено от математически криптографи от Службата за изследване и технологии на информационната сигурност към Агенцията за национална сигурност. 

В него са описани в детайли ключовите елементи на биткойн много преди биткойнът изобщо да се появи. Документът дори очертава повишения риск от пране на пари, което лесно се постига с криптовалути. Теориите процъфтяват и заради това, че самоличността на лицето, на което се приписва основаването на биткойн – Сатоши Накамото, не е идентифицирана и тъне в догадки. 

Но независимо от това доколко вярваме в тези теории, независимо дори от това, че за тях няма доказателства и обществото едва ли ще узнае пълната истина, наблюдението на събитията показва доста голямо съвпадение между конспиративните предвиждания и реалността днес. 

Ето например каква е типичната схема, по която преди години хакери и други „конспиратори” са смятали, че ще се случи развитието на цифровите валути. 

1. Пуска се създаденият от NSA биткойн, за да се подготви обществеността за цифрова валута.

2. Междувременно безшумно се подготвя цифрова валута, контролирана от правителството, която да заеме мястото на криптовалутата. 

3. Инициира се мащабна операция с фалшив флаг в глобален мащаб, която срива световните дългови пазари и фиатните валути – например хакерска или терористична атака, епидемия, война. 

4. Обвинява се всеки удобен враг, който е политически приемлив (Китай, Русия, Северна Корея).

5. Оставя се пирамидата на дълга във фиатна валута да се срине и се обявява заменянето на фиатната валута с дигитална, с което правителствата се рекламират като „спасители“ на човечеството. 

6. Забраняват се парите в брой и се криминализира притежаването на злато и сребро от частни лица. 

7. Криминализират се по различни поводи всички неофициални криптовалути и хората се насочват към официалната централизирана дигитална валута. 

8. Вгражда се код или биометрични идентификатори за всички трансакции.

Към целта се подхожда от всички посоки

Както виждаме, посоката е цялостна цифровизация на валутите и по възможност пълна информация и контрол върху трансакциите с тях. Към тази цел се подхожда от различни направления – работи се и върху регулация и контрол на криптовалутите, и върху въвеждане на дигитална валута на централните банки, и върху дигитализиране на всякакви видове активи.

Една след друга пристигат новини за дигитализиране на нови страни от финансовата система. 

Наскоро беше обявено, че Израел е готов да издаде първите в света цифрови държавни облигации, търгувани на специална блокчейн платформа. 

Съобщава се за разработки на глобални програми за изкуствен интелект в банките.

Една такава концепция, наречена „Проджект айсбрейкър“ (Project Icebreaker), се занимава конкретно със създаването на подобна на СУИФТ (SWIFT) система за препятствия, която ще позволи на глобалните банки да регулират и в крайна сметка да хомогенизират всички валути в един единствен световен обменен модел. 

Работи се и по проекта „Аврора“ (Aurora), който ще използва „машинно обучение“ (изкуствен интелект) като инструмент за наблюдение на огромни потоци от финансови трансакции от цял ​​свят, за да идентифицира конкретно маркирани модели. За да може изкуственият интелект да преглежда глобалните трансакции в реално време, корпоративните банки и правителствата ще трябва да създадат обширен рационализиран достъп до сметки, след което да отворят широко вратите за изкуствения интелект да работи безнаказано.

Някои банки вече внедряват свои собствени частни системи за наблюдение с изкуствен интелект, за да улавят необичайни дейности по сметки, но Aurora ще изисква международен достъп в мащаб, който би бил невероятен.

Бъдещето на криптовалутите

В това бурно море от промени водите са мътни и вероятно за мнозина процесите изглеждат хаотични. Трудно е човек да си представи как пазарът на хиляди криптовалути може да бъде обхванат от единна регулация по целия свят. Фактите обаче показват тенденция – удар и регулация на големите борси, настъпване на „големите риби“, които постепенно ще погълнат по-малките. Този процес е отработван хиляди години в различни области, сега ще обхване и тази област. 

Човек винаги търси нещо сигурно, за което да се хване, винаги търси да се опази от загуби. В икономически план, може ли криптовалутите да бъдат тази сигурна инвестиция, която ще бъде опазена през идващите времена на кризи, нов политически ред, изместване на човека от машините? 

Не, не може. Интересът към тях ще продължи, но човек никога не бива да им възлага твърде голяма надежда. Дигиталните средства, макар най-удобни, са най-лесните за следене и контрол, а и най-лесни за изгубване в рамките на секунда. Неслучайно в някои страни, както сега във Великобритания, криптотърговията се сравнява с хазарта. А да се надяваш, че ще избегнеш планирания глобален контрол, основен инструмент за осъществяването на който ще бъде дигитализацията, като инвестираш именно в дигитални пари, е наивно. Наивна е и вярата, че тези дигитални пари са „по-различни“, свободни, независими и т.н. И да са били в началото, няма да е така в бъдеще. 

*По данни на Световния икономически форум от март 2022 г. в глобален план е имало 18 142 криптовалути, 460 криптоборси, а пазарната капитализация на криптовалутите е възлизала на 1,7 трилиона долара. На всеки 24 часа са се търгували криптовалути на стойност 91 милиарда долара, повечето от които биткойн или етериум.

Последно качени