Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Колелото на Живота 3. Летният празничен календар и мистериите на идващия Огън

Какво опича огънят на лятото и как да се практикуват летните празници? Как да четем книгата на празничния календар? Смесването на истинските обреди и обичаи с езичество, суеверия и заблуди. Кой е източникът на истината и какво обвързва всички празници?

Слънце и огън в празничния календар

Огънят намира множество проявления както в историята на човечеството, така и в митологията и древните предания. Знаем ли кой е огънят почитан от нашите предци? Слънцето е било възприемано като икона на Божествената същност, и е била осмисляна взаимовръзката между четирите елемента в природата с човека и неговия Творец. Примерът на пламенните свети личности като пророк Илия и апостол Павел свидетелстват за ревността, (към истината) като проявление на вътрешния огън.

Време за почивка?

Лятото не е било възприемано просто като почивен сезон, а като усилно време, определящо бъдещето, което до голяма степен се разминава с днешните разбирания за същността на летния сезон. Един такъв ден е бил празника на лятното слънцестоене- Еньовден, криещ дълбока символика и съдържателност на образите, и повод за извикване на нови светли същности. Също така Спасовден (Възнесение Христово), Видовден (Съд над злото), Петдесетница (Слизане на Светия Дух), Лятното слънцестоене, Еньовден, Илинден крият дълбок смисъл. Танцът от своя страна като неизменен елемент на почти всеки празник е свещенодействие. Какво обаче вълнува днес човешката душа и какъв огън я пали?

Има ли място в битието на съвременния човек?


Поради начина на живот днес, заобикалящата го среда и редица други фактори в исторически аспект, се е получило естествено отчуждаване на човека от архетипните разбирания и почитане на древните празници. Но макар да е така, какво е значението на свещената обредност и какво общо имат древните празници със съвременния ни живот е въпрос, който си струва да бъде разгледан.

Разбира ли модерният човек мистичното в летния празничен календар? Днес се е загубило знанието, че Еньовден, или рождението на Йоан Кръстител е свързано с нашите праотци Орфей и Енох. Също за горещниците като запалване на новия огън в дома, както и за дните на: Петровден, Неделя на всички български свети отци, Преображение Господне, Успение Богородично. Как днес да приложим на практика древните обичаи?

Древните корени. Минало и бъдеще.

Как биха могли да бъдат възкресени образите на нашите предци, герои? Потенциалът в богатата ни история да бъде преведена на езика на филмовата и gaming индустрии, за да се възпитат бъдещите поколения чрез други примери и образи. Да разбираме светлината, която просвещава, и истината и да бъдем техни сподвижници. Затова е добре да търсим като необходими познаването и почитането на древните ни корени. И в крайна сметка – от кой огън търсим да се запалим?

Фондация Гайдhttps://guidefoundation.org/
"Пътят до едно истинско откритие е винаги всъщност историята на намиране на самия себе си." ~ Стефан Гайд /1960-2013г./ декодирал древната тракийска писменност, променил завинаги основните концепции в историческата наука и тракологията.

Последно качени

Свързани постове