Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Как протестните „възрожденци“ се отдалечават от визията на Левски?

Как протестните „възрожденци“ се отдалечават от визията на Левски?

Фондация Гайд с дискусия и анализ на тема “След края на протестите – победители и губещи”.

Протестните „възрожденци“ и истинската визия на Левски

Днес протестите се представят като новото „събуждане“ на българското общество, но може ли бунт на тълпа да изгради работещи държавни механизми? Всеки протест в една демократична държава има потенциална градивна енергия, за която обаче са нужни дългосрочни планове и стратегически подход. Гражданското недоволство, сравнявано с възрожденските процеси преди Освобождението, е умело използвано от политически и обществени фигури за насаждане на грешна представа у българите – на вечна жертва на управлението, което определят като диктатура. За това говори и изявлението на президента Румен Радев по повод 143 години от Шипченската епопея, в което той за пореден път използва български празник, за да поиска оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев и заклейми управлението на Борисов като дискредитирано. Превъплътен в ролята на „освободител“, той сравни несломимия борбен дух на борците за освобождение с протестиращите, „които днес се борят за свободна и справедлива България“.

Подобни радикални изказвания успешно активират чувствителността на българите към историческите събития от близкото и далечното минало с цел извличане на политически дивиденти. Нещо далечно от идеите на Левски и Раковски. Така възрожденският дух се подменя от духа на тълпата, който разединява нацията все по-остро.

Можем ли да постигнем Святата република, за която бленува Апостола на Свободата и какъв е пътят към този държавнически модел?

Фондация Гайдhttps://guidefoundation.org/
"Пътят до едно истинско откритие е винаги всъщност историята на намиране на самия себе си." ~ Стефан Гайд /1960-2013г./ декодирал древната тракийска писменност, променил завинаги основните концепции в историческата наука и тракологията.

Последно качени

Свързани постове