Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Изходът от политическата криза е ВНС и мажоритарни избори

Две години, четири на брой парламентарни избори, резултатът е нито едно стабилно управление. Корупционните скандали, с които се замерят политическите партии само вади „кирливите ризи“ и сее все по-голямо разделение в българското общество.

Пресконференция в БТА на 18.01.2023г.

Българските граждани са безвъзвратно отвратени от настоящия политически елит, който е окупирал държавната власт, и го показват чрез НЕгласуването си. А гражданите, които са показали своята активност, но са гласували „Не подкрепям никого“ са рекорден брой на последните парламентарни избори.

Неспособността да се възпроизведе трайно политическо представителство на българския народ в една парламентарна република, показва, че проблемът не е нито в заинтересоваността на гражданите, нито в тази или онази политическа сила или партия. Буксуването показва, че проблемът е системен и е свързан с политическите партии и доверието към тях (по-скоро НЕдоверие).

Симптомите

Показателна е рекордно ниската избирателна активност, която спада главоломно с всеки нови избори. На връх на тези обстоятелства през 2021г. от преброяването се оказа, че за 10 години българските граждани сме се стопили близо с милион души, което показва две неща: българите се топим с бързо темпо, на изборите масово са използвани гласовете на т.нар. „мъртви души“, което предполага още по-ниска избирателна активност.

Какво говори всичко това? Че е време за коренна промяна в държавното управление чрез свикване на Велико Народно събрание и приемане на Нова Конституция на Република България.

Клуб Политическа Академия предлага решение

Конституционната рамка дава две възможности за разплитане на политическата криза. Едната възможност са нови избори, но през последните две години, въпреки поредицата от парламентарни избори, не се стига до стабилно управление, докато избирателната активност спада с всеки нови избори. 

Още през септември 2022г. преди парламентарните избори на втори октомври, от Клуба предупредиха, че легитимността на изборите е под въпрос, защото доверието на българските граждани към политическите партии е трайно нарушено.

Именно поради това, втората и единствена възможност за изход от парламентарната, политическа и институционална криза е свикването на Велико народно събрание, което да приеме нова Конституция. За да се поднови обществения договор и българите да изберат вида държавно управление и избирателна система, според която и да избират своите представители.

Участниците в пресконференцията напомниха защо изцяло мажоритарния вот е важен елемент както за избора на представители в бъдещо ВНС, така и като бъдеща избирателна система – персоналната отговорност на избраните представители. За обществениците е важно българите да избират лидери, които да носят политическа и морална отговорност пред тях, тъй като пропорционалния елемент в сегашната система ограбва реалната воля на българския народ, като партиите се превръщат от посредник между българите и държавната власт (каквато и функция имат по Конституция) в пречка за това българите да упражнят гражданския си дълг, за да се изпълни обществения договор и проявата на суверенитет. 

Именно спуснатите партийни листи, задкулисните междупартийни договорки, липсата на реален дебат по важните за българската общественост теми, липсата отчетност пред обществото и липсата на морал на политиците, показват, че има разрив между представлявани и представляващи.

Щом всеки втори българин заявява “Обичам Родината, мразя държавата”, то значи обществения договор не се изпълнява, на практика демокрацията не функционира и преобладаващото мнозинство нямат доверие в партиите, които са едни и същи кръгове от последните 30 години.

От клуба напомниха, че такъв модел се нарича “партокрация”. А буксуването на политическия процес показва, че проблемът е системен и има нужда от системна промяна. 

За марксизма и неомарксизма

Обществениците и засегнаха въпросът за бъдещата Конституция и на какво следва да се основава тя. Подчерта се ролята на светлите примери на предците и наследството на техните идеи, за Държавата на Духа и Свещената Република. 

Време е България отново да е Велика

В контраст на неолибералните идеи, от клуба заявиха, че съвременната концепция за това, че на първо място следва да се борим за по-висок икономически стандарт, всъщност е измамна и се корени в идеите на марксизма, който проповядва материализъм с мотото “Битието променя съзнание”.

Докато Европейската история показва обратното – ценностите и духовното наследство създава в едно общество качествата и инструментите за натрупване на благосъстоянието. А в съвремието ни виждаме, че приоритизирания стремеж към натрупване на благосъстояние не винаги е равнозначно на добродетели, а напротив – води до разпад и разграждане на жизненоважни елементи както в живота на индивидуалната личност, така и в обществото. А оттам и разпад на гражданското общество като такова.

Във видеообръщение представители на Клуб Политическа Академия излагат и пояснения относно пресконференцията:

https://academiapoliticum.org/
Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!

Последно качени

Свързани постове