Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Генетиката ли е новата технологична надпревара между Запада и Изтока?

В исторически план човечеството е било свидетел на множество технологични надпревари между велики сили, последните измежду които бяха за ядреното оръжие и космическото пространство. Днес се заформя и още една сфера на науката, която може би ще бъде следващото „голямо нещо“ между Изтока и Запада – генетиката. Остава и въпросът, дали това всъщност не е поредното падение в човешката цивилизация.

Очевидно не само развитите държави на Запад, като САЩ, Германия, Великобритания и други, развиват генното инженерство. Това започна да става ясно и от излезлите „ваксини“ срещу Ковид-19, които имат и своите китайски и руски версии.

Русия влиза в надпреварата

Наблюдателни журналисти проследиха поредица президентски укази, постановления и срещи с учени на най-високо равнище в периода 2018–2019 г., от която следват силно притеснителните изводи, че пандемията е предвидена от руската управляваща върхушка, и нещо повече – в Русия законодателно е извършена подготовка за прилагане на генна терапия върху хора.

Знаейки недотам доверчивата природа на руските граждани (и има защо, тъй като те са лъгани и затваряни за свободомислие над 70 години), законодателят е предвидил две години преди „пандемията“ съответното „ограничаване правата“ на личности, непокорни на евентуалния медицински терор.

Не по-маловажно е, че е предвидено създаването на централизирани системи, обединяващи прекалено много чувствителна информация за гражданите на страната, които отдавна се опасяват от налагане на китайския тип „социален рейтинг“, или иначе казано система на „моркова и тоягата“.

Който се е интересувал, знае, че загубата на социален рейтинг в Китай води до забрана за пътуване извън страната, силно ограничаване на възможностите за започване на работа, нещо повече – ако комуникирате през телефона си с абонат с нисък социален рейтинг, това автоматично понижава и вашия собствен! Тоест абсолютно е противопоказно свободните хора със собствено мнение да ви се обадят по телефона дори в случай на спешност… Да, тази страшна приказка вече не е само във филмите, а реално марширува в Китай.

Откога с генетиката се занимава президентът

В статия на „Блумбърг“ от 28.09.2019 г. се оповестява, че през лятото на 2019 г. някои от водещите руски генетици правят закрита среща със здравни служители в Южна Москва, която включва специален гост с необичаен достъп до Кремъл: най-голямата дъщеря на Владимир Путин, според трима души, които са били там. Преценявайки, че в Русия само Путин може да реши как да регулира нова технология, способна да промени кода на всяка жива клетка, генетиците представят противоречивите си мнения за намеренията на руския учен Денис Ребриков пред Мария Воронцова, ендокринолог, чиито възгледи за биоетиката стават все по-широки.

В продължение на три часа Воронцова слуша внимателно аргументите за и против планираното от Ребриков използване на техниката за редактиране на гени, известна като Crispr, върху човешки ембриони, които после да се родят.

Поддръжниците на кръстоносния поход на Ребриков, които са присъствали на заседанието при закрити врати, си тръгват настроени оптимистично, че Воронцова може да защити каузата им. Тя не казва „да“ или „не“, но се съгласява, че научният прогрес не може да бъде спрян и че редактирането на човешка ДНК трябва да бъде забранено в частния сектор и ограничено до държавни институции, за да се максимизира надзорът.

Опасността от мозаечни гени

Напомняме, че наложеното наказание на китайския учен Хъ Дзиенкуей, дръзнал да произведе двойка близначки с редактирани гени (за да не се заразяват от СПИН), е три години затвор по китайското законодателство, и то само защото законодателството не е предвиждало въобще експеримент с подобна дързост. Присъдата е за измама, защото ученият не е обяснил на родителите на какво всъщност се подлагат. (В Китай процедурата „ин витро“ е много скъпа, а плащането за пречистване на спермата на баща, болен от СПИН преди процедурата, за повечето хора е непосилна задача. Това е бил и начинът родителите да бъдат подведени.)

Към момента близначките от Китай са на три години и вече опитно е установено, че при двете деца се е проявила „мозаечност“ – ефектът, който се получава и при опитните животни, а именно че „генетичната ножица“ е рязала неефективно.

Това означава, че редакциите на гена не са се осъществили еднакво в клетките, направените промени са се появили по различен начин в различни клетки и така някои части от телата им може да съдържат редакции, които ученият е направил, някои може да съдържат други редакции, а други изобщо да нямат редакции! Това поражда изключителни опасения у учените за предаването в следващите поколения на неконтролируемо изменен човешки геном, който може да доведе най-малкото до рак, а в по-голяма степен – дори е страшно да се помисли.

Има и друг важен момент: дълбочината на взаимовръзките в човешкото тяло все още е недостижима за науката. Например в случая с отстраняването на мутиралия ген у китайските близначки, който според Хъ Дзиенкуей им носи риск от заразяване със ХИВ, има показания, че същият този ген им дава защита срещу друго опасно заболяване, а при това и повишава интелектуалния капацитет. Тогава нима е допустимо да „размахваме генетичната ножица“, щом е очевидно, че тя реже и нишки, които ние не виждаме?

Отваря се кутията на Пандора

Противниците на Ребриков, включително по-голямата част от експертите, твърдят, че одобряването на заявлението, което той се готви да внесе в Министерството на здравеопазването, само би насърчило други учени да провеждат рискови експерименти с човешка сперма, яйцеклетки и ембриони, преди да бъде въведена глобална рамка за управление на една от най-противоречивите области на науката. Според тях „тази ситуация е напълно аналогична на разработването на атомна бомба“.

Обаче, както е видно, по-голямата част от световната политика се движи не от етични, а от комерсиални принципи, така че руското законодателство бързо се засилва да скъси дистанцията с по-напредналите в „генетичната дързост“ държави. При това го прави точно преди „внезапната и неочаквана световна пандемия“. Предстои да прочетем изумителни неща, приети от правителството през 2018 г., а следователно обсъждани поне от 2017 г., които не може да са случайни.

Според президента Путин Русия много е закъсняла с генетиката

С Указ на президента на Руската Федерация № 680 / 28.11.2018 г. „За развитието на генетичните технологии в Руската федерация“ и последвалото Правителствено постановление на Руската федерация № 479 / 22.04.2019 г. „За утвърждаване на Федералната научно-техническа програма за развитие генетичните технологии през 2019–2027 г.“ са набелязани цели за спешно развитие на генетиката в Русия и впоследствие са отпуснати милиарди рубли от държавния бюджет. Освен неминуемите насоки за подобряване на добива в селското стопанство, може да прочетем някои силно подозрителни (или плашещо познати) текстове.

Започват пророчествата за пандемията

Според точка 8 от указа на президента сред основните биологически заплахи на новото време са: 

  • Възможността микроорганизми да преодолеят междувидовите бариери в комбинация с възникнали под въздействието на външната среда изменения на генотипа и фенотипа на организма на човека, животните и растенията;
  • Поява на нови инфекции, предизвикани от неизвестни патогени, пренос на редки или несрещани досега на територията на Руската федерация инфекциозни и паразитни заболявания;
  • Липса на специфичен имунитет към отделни инфекции, управлявани с помощта на средствата на специфичната профилактика;
  • Безконтролно осъществяване на опасна техногенна дейност, в това число чрез използване на генно-инженерни технологии и технологии на синтетичната биология.

Подготвя се почва за ограничаване човешките права и концентрация на лични данни

Отново според указа на президента, точка 11, част от принципите на държавна политика в областта на обезпечаване химическата и биологичната безопасност e възможността за ограничаване правата и свободите на човека при осигуряване на химическата и биологичната безопасност единствено до степен, в която това е необходимо за защита здравето на други лица, техните права и законни интереси, осигуряване на отбраната на страната и безопасността на държавата. 

Според точка 13 от Указа сред основните задачи на държавната политика в областта на химичната и биологичната безопасност може да се посочат:

  • Осъществяване на генетична паспортизация на населението с отчитане на правните основи за защита на данните на персоналния геном на човека и формиране на генетичен профил на населението;
  • Установяване на ред за издаване сертификати за профилактични ваксинации, а също и създаване и водене на федерален регистър на сертификатите на профилактичните ваксинации.

Русия се заема и със собствени разработки

Гореспоменатото Правителствено постановление № 479 / 22.04.2019 г. например набелязва необходимостта от:

  • Разработка и адаптация на не по-малко от 36 генетични технологии за осигуряване на биологична безопасност и технологична независимост, а също за използване в медицината, селското стопанство и промишлеността;
  •  Създаване на не по-малко от 5 нови ваксини на основата на генно-инженерни технологии, против опасни инфекции;
  • Разработване на прототип на апарат за високопроизводително геномно секвениране;
  • Изследване за намиране нови инструменти на редактиране на генома.

Докъде е стигнал етичният диалог

Още в първоначалните си изказвания, определени като нечувано дръзки дори от международната научна общност, Денис Ребриков си позволява да говори за собствените си изследвания в геополитически и религиозни термини. Според него, тъй като Китай вече строго регулира редактирането на човешки ембриони, а САЩ удължиха забраната си, Русия има шанса да се превърне в основен двигател на индустрия с невероятни резултати.

Ребриков казва, че е „доста сигурен“, че има тъмни места по целия свят, където учените вече нарушават социалното табу срещу бърникането по човешки ембриони, визирайки клонирането на хора – така че е само въпрос на време тази практика да стане масова, пише „Блумбърг“.

Една потенциална пречка за Ребриков и неговите поддръжници е Руската православна църква. Ключови учени тихомълком издирват водещи духовници, за да преценят нивото на съпротива, което би се проявило, ако експериментът продължи. 

Предвижда се то да е ниско. Московската патриаршия публикува позиция на уебсайта си през 2019 г., в която се казва, че макар генетичното редактиране да има потенциал да предотврати наследствени заболявания, процедурата трябва да бъде забранена, ако жизнеспособността на ембриона е застрашена. Не се коментира опасността от редакции на генома, нито се издига първоначалният Замисъл на Твореца към човешкото тяло.

За Ребриков всичко освен откровено осъждане от страна на свещеничеството е приемливо. „Това, което правим, е богоугодно. Ние лекуваме, точно както Исус го правеше.“

Подобна наглост поставя на изпитание разбирането на всеки човек за свещената природа на тялото му. Всеки луд може да се обяви за Исус. Но дали Исус го познава?

Към момента нито законодателството, нито църковната институция дават достатъчна защита на руските граждани от намеса в съкровената област на личния им живот и личното им здраве. Както е казано: „Съдбата на давещите се е в ръцете на самите давещи се“. Още повече, когато потопът върху тях очевидно е създаден и направляван преднамерено и изкуствено.

Последно качени

Свързани постове