Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Дерегулацията на новото генно инженерство: дебатът тепърва започва

София, 7 февруари 2024 г.

Добрата новина на деня е, че държавите-членки на ЕС в Съвета на постоянните представители не постигнаха съгласие по обща позиция относно предложението на Европейската комисия за дерегулиране на новото поколение генетично модифицирани организми. Това е сериозен удар за ГМО индустрията и нейния съюзен фронт от християндемократи, либерали и повече или по-малко крайно десни. Решението за регламент за новите ГМО вероятно ще бъде взето едва след европейските избори и лятната ваканция. България заедно с Германия, Белгия и Люксембург гласува въздържал се. Страните, които гласуваха против новите ГМО са Австрия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия.

Днес имаше и гласуване на Европейския парламент, което бе в полза на дерегулирането на съществуващото законодателство на ЕС за ГМО. Това е тъжна новина за европейското селско стопанство и околната среда, за свободата на избор на европейските потребители, за принципа на предпазливостта и за просветения и критичен подход към новите технологии и уважителното отношение към различните форми на отглеждане и хранене, каза Светла Николова от Сдружение АГРОЛИНК.

307 евродепутати гласуваха „за“ регламента, 263 – „против“, а 41 – „въздържал се“. От българските евродепутати Христов, Пенкова, Станишев, Йончева, Адемов, Йорданов, Ковачев, Майдел, Новаков, Слабаков, Добрев и Витанов гласуваха „против“, а „въздържал се“ – Кънев, Радев,  Алиева-Вели, Кючук. Двама от евродепутатите не са гласували.

Въпреки това днешното изненадващо ограничено и понякога противоречиво гласуване в Парламента не е краят на дебата за честността, предпазливостта и прозрачността при използването на генното инженерство в европейските полета и площи. Той тепърва започва в по-широката обществена сфера.

Въпреки разочарованието от днешното гласуване, надеждата се увеличава. В крайна сметка днес стана ясно, че не само мнозинството от европейските граждани, но и едно силно малцинство в техния парламент продължава да отстоява свободата на избор, предпазливостта и уважението към земеделските стопани и техните разнообразни методи на отглеждане. Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че разумът и разбирането при демократичното боравене с новите техники на генното инженерство в крайна сметка ще успеят.

Междувременно все по-ясната научна критика на концепцията на Комисията и Парламента ще се задълбочава. Съмнителното обещание да се предотврати патентоването на генетично модифицирани семена ще бъде юридически опровергано. Ще има време за задълбочено преосмисляне на действителните рискове и възможните последици от пълното дерегулиране. По време на предизборната кампания милиони гласоподаватели ще могат да проверят внимателно позицията на своите депутати.

С много малко мнозинство днес ЕП призова всички нови продукти, произведени по метода на генното инженерство, да бъдат етикетирани. Това е сериозен неуспех за иначе успешната кампания на индустриалното лоби, което досега отхвърляше свободата на избор за потребителите със забрана за пускане на пазара на техните продукти. Искането на Парламента новите продукти, получени чрез генно инженерство, да бъдат проследими и да се даде възможност за тяхната забрана, ако възникнат съмнения относно тяхната безопасност, също не е това, което са имали предвид инициаторите на дерегулацията.

Днес Европейският парламент прие предложението на ЕК за широко дерегулиране на новото поколение генетично модифицирани организми (нови ГМО или т.нар. „нови генни техники“ или НГТ). Мнозинството от парламентаристите приеха изключването на новите ГМО от проверките за безопасност и процесите на отговорност, което излага природата на риск с освобождаването на непроверени генетично модифицирани растения в европейските полета.

Истинският обществен дебат започва. Затова е и нашата конференция с участие.

Кога: 08.02.2024, 11 часа

Къде: БТА, бул. „Цариградско шосе“, София

Участници: представители на независими граждански и браншови организации и сдружения, медии, експерти, учени, лекари, адвокати, потребители, депутати от Народното събрание, Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите, Министерство на здравеопазването.

За контакти:

д-р инж. Светла Николова, Сдружение АГРОЛИНК, 0888359239, [email protected]

Пламен Иванов, Богари Медия, 0898525026, [email protected]

Богари Медия
Богари Медияhttps://bogari.bg/
Bogari Media - Медията на скритата истина - за нещата каквито са!
Тъмбнейл Подкаст Град на Високо

Подкаст: Град на Високо

Виж повече

Последно качени