Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

„АКО БЪЛГАРИТЕ НЕ ВЪЗКРЪСНАТ, ВРЪЩАЙКИ СЕ КЪМ ЗАВЕТИТЕ НА ПРЕДЦИТЕ СИ, ТЕ НЯМАТ БЪДЕЩЕ“

Акад. Цветан Гайд, директор на Института по Т-Наука и автор на трудове, посветени на тракийската древност, гостува в предаването „Операция История“ по Bulgaria ON AIR с водещ Росен Петров, в рубриката „Тяхната история“.

Темата беше „Траки ли са българите?“ и се постави важният въпрос за българската идентичност и битката за българското самосъзнание. Известният изследовател алармира, че битието започва от себеосъзнаването на всеки, а духовната нищета и деградация е първопричината за всичко, което се вижда като последствия днес сред българите.

АКО БЪЛГАРИТЕ НЕ ВЪЗКРЪСНАТ, ВРЪЩАЙКИ СЕ КЪМ ЗАВЕТИТЕ НА ПРЕДЦИТЕ СИ, ТЕ НЯМАТ БЪДЕЩЕ. БЪДЕЩЕТО НА ДЪРЖАВАТА И НА НАРОДА НИ ЗАПОЧВА ТОЧНО ОТ ВРЪЩАНЕТО КЪМ КОРЕНИТЕ НА ПРОИЗХОД, ЕЗИК, ПИСМЕНОСТ.

Битката за културната памет

Акад. Цветан Гайд отбеляза, че културната памет на един народ е свързана най-вече с култа към предците, с езика и свещените обичаи, които съставляват свещената му история. А свещената история е определяща за националната доктрина, в която има мисия и задача.

Той определи историческата наука като „най-субективната наука“ и предупреди, че историческата памет може да бъде подменена и фалшифицирана, в услуга на чужди интереси и агентури. Наблегна на това, че днес битка се води именно на територията на историята, за най-важните компоненти, които определят качеството на държавността: прародината, първоезика и писмеността. Според него, въпреки множеството артефакти, открити по нашите земи и ДНК-анализите, които по безспорен начин доказват автохтонната теория за произхода на българите от древните траки, това се оказва недостатъчно за определени научни кръгове и показва, че има намеси на друго ниво.

„Автохтонната теза не е въпрос на агиткаджийство“

На въпрос дали с разгорещените спорове по темата „Траки ли са българите?“ не се хаби излишно обществена енергия, Цветан Гайд отговори, че не става дума просто за вдигане на националното ни самочувствие, a за държавническия поглед на древните ни предци и цялостната конструкция на обществото. Неща, от които съвременното българско общество се нуждае и които са в абсолютен противовес на случващото се пред очите ни в днешно време.  

Акад. Гайд разкри и целенасочените стратегии от страна на противниците на българската държавност и идентичност през годините. Той очерта три различни подхода в тази посока: чрез отричане и набеждаване за ненаучност на изследвания и аргументирани доказателства за древния ни тракийски произход; игнориране от медиите на всяка теза, противоречаща на „официалната“; профанизиране, чрез имитации и крайни патриотарски изблици.

„Богът на българите е втъкан във всички взаимоотношения – от семейството до икономиката, до структурата на самото общество. Това плаши агентурите, защото на тях не им трябват хора, които осъзнават себе си, които се стремят да оставят нещо след себе си.“

Обезбългаряването на населението

Друг проблем, който се засегна в предаването, е наблюдаващото се обезбългаряване на населението на България. „Има народонаселение, но не и хора с истинска идентичност – каза Цветан Гайд, – идентичност, която да направи българите активни във всяка област“.  Той заяви, че всичко зависи от отношението на съвременните българи към корените им. Като особено вредна и деструктивна се посочи тенденцията за унищожаването на авторитетите – на бащата, майката, семейството и рода, важни компоненти на българската държавност и народна идентичност. Даде се пример за това, че днес българите масово напускат земята си и децата им не говорят езика на родителите си, докато в миналото за предците ни е било недопустимо да бъдат погребани в чужда, нечиста земя. Даде се пример и за това как имперската политика на княз Борис І, именно чрез език, писменост и самосъзнание е култивирала цели народи, които са се нарекли именно „словени“ – „хората на словото“.

Методът Гайд – безпрецедентният пробив в тракологията

Акад. Цветан Гайд е директор на Института по Т-Наука, чиито сензационни открития в областта на модерната тракология променят коренно историческата наука и възстановяват скрити истини за древното минало на нашите предци. Основоположник на Института е забележителният учен, лингвистът д-р Стефан Гайд.

Още през 2006 г. д-р Стефан Гайд разчита тракийската писменост по нашите земи, чрез хилядолетия по-късните от нея египетски йероглифи, посредством „Метода Гайд“. Това е доказана методология за разчитане на древни писмени кодове и артефакти, чрез по-късна аналогична писменост, позната в научните среди.

Подобно Шамполион превежда йероглифното писмо през 1822 г. в Париж на база Розетския камък от гръцкия надпис върху него. През 2017 г. акад. Цветан Гайд в своята книга „Мистериите на Самотраки и Руническата Книга на Тайните“ от поредицата „Тракийското Писмо – Декодирано“, в продължение на трудовете на д-р Стефан Гайд и Института по Т-Наука, разчита по същия метод древните рунически знаци през по-късния им еквивалент в келтската (галска) писменост на друидите, наречена от тях „огам” или Дървесна писменост.

Освен в лингвистиката и тракологията, Методът Гайд е приложим също в различни области на културата и изкуството,  както и в различни сфери на науката като антропология, теология, етнология, психология и психоанализа и др.

Последно качени