Медията на скритата истина. За нещата каквито са!

Информационната война и парламентарните избори 2021г.

С откриването на предизборната кампания темата за информационната война е отново на дневен ред. Предизборните агитации се превърнаха в черен PR, компромати, фалшиви новини и медийни манипулации. Именно затова сега е повече от нужно българските граждани да различават истината от лъжата.

Новият парламент – хляб и зрелища за народа

Има ли съответствие на предизборните обещания с това, което депутатите от 45-то Народно събрание изработиха за 25 дни в парламента? Популизмът ясно проличава, когато е налице абсолютно разминаване между думи и дела. Резултатът от последните парламентарни избори сякаш сочи към това, че хората продължават да искат хляб и зрелища и бягат от отговорност за своите избори. Наистина, този парламент беше много по-зрелищен от всички предишни, но какви изводи можем да си извлечем, за да подходим информирано на следващите избори?

Информационната война и предизборна агитация

По време на последната предизборна кампания стана ясно, че най-важен е изходът от информационната война. Точно поради това ГЕРБ, макар че имаха най-много гласове, изпаднаха в губеща позиция. Но в какво се изразява тази информационна война? Преди изборите, Интернет се изпълни с тролове и анонимни сайтове, които в крайна сметка предопределиха резултата от изборите. Обществото беше и продължава да е залято от фалшиви новини и лъжлива интерпретация на факти. Медиите манипулират общественото съзнание и съответно който контролира тях, притежава и политическата, и икономическата власт. Точно това видяхме и в САЩ – социалните мрежи блокираха информацията за републиканците и бившия президент Тръмп за сметка на тази за новия президент Байдън.

Как да отсяваме фалшивите новини и манипулации?

Какво може да направи обаче обикновеният избирател и как да навигира в морето от информация, с която е залят в интернет и в медийната среда? В контекста на политиката, най-важното е всеки да се запознае с кандидатите и техните идеи, да събере и анализира всички факти. Този анализ е необходим, за да успее човек да вникне зад красивите думи и големите обещания, тъй като важни са не обещанията, а посланията, които се отправят. Основните послания от последната предизборна кампания бяха реваншизъм и омраза, подплатени със заплахи. Човек трябва да гласува за политики, а не за хора и лозунги. Появиха се и много „нови“ лица, които дадоха на обществото надежда за рестарт и ново начало, но доколко тя е реална? Избирателят трябва да се запознае с историята на всеки един от тези кандидати и да си отговори сам на въпроса кои са те и дали наистина са нови.

В края на изборния ден

Но как се отсява вярната от фалшивата информация? Как да се разграничат популизмът и фалшивите обещания? Първо, човек трябва да си изгради определени филтри, с които да отсее важната и вярната информация от маловажната и фалшивата. И второ, всеки трябва да разбере, че са важни делата и резултатите. Най-сигурният начин е да се види кои са тези хора, които влизат в парламента, за какво се борят и какво постигат.

Фондация Гайдhttps://guidefoundation.org/
"Пътят до едно истинско откритие е винаги всъщност историята на намиране на самия себе си." ~ Стефан Гайд /1960-2013г./ декодирал древната тракийска писменност, променил завинаги основните концепции в историческата наука и тракологията.

Последно качени

Свързани постове